Ζύμη παντζαριού για vegan πίτσα
Σήμερα φτιάχνουμε μια διαφορετική vegan και νηστίσιμη πίτσα, με ζύμη παντζαριού για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, περισσότερο χρώμα και μια εντελώς διαφορετική νότα στην πίτσα. Εμείς τη δοκιμάσαμε με αλεύρι ολικής, αλλά μπορείτε κάλλιστα να δοκιμάσετε κάποιο αλεύρι χωρίς γλουτένη και να την απολαύσετε με τόπινγκ της αρεσκείας σας.
Υλικά
2 μεγάλα παντζάρια
¾ του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής (μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο αλεύρι χωρίς γλουτένη)
1 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες
Πλύνετε καλά τα παντζάρια σας, καθαρίστε τα και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ (θα χρειαστείτε περίπου ½ φλιτζάνι πουρέ).
Βάλτε το νερό στο μπολ του μίξερ σας, πασπαλίστε τη μαγιά και αφήστε για μερικά λεπτά να διαλυθεί. Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και τον πουρέ παντζαριού και ανακατέψτε τα με τον γάντζο του μίξερ για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει μια κολλώδης μπάλα. Θα έχει μαλακιά υφή, αλλά αν σας βγει πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη, χωρίς να το παρακάνετε.
Αν δεν έχετε μίξερ με γάντζο, μπορείτε να κάνετε όλη τη διαδικασία με το χέρι, ανακατεύοντας στο μπολ τα υλικά, αρχικά με μια μαρίζ κι έπειτα με το χέρι.
Βάλτε τη ζύμη σας σε ένα μπολ που θα έχετε πρώτα λαδώσει ελαφρώς και γυρίστε την ώστε να καλυφθεί με λάδι. Καλύψτε με μια πετσέτα, βάλτε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος και αφήστε την να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ½ ώρα.
Όταν είναι έτοιμη, χωρίστε τη ζύμη σας στα 3 και με έναν πλάστη ανοίξτε, κάνοντάς την όσο πιο λεπτή γίνεται, ώστε να ταιριάζει και στο ταψί σας. Βάλτε λαδόκολλα στο ταψί σας και τοποθετήστε τη ζύμη σας.
Βάλτε τόπινγκ της αρεσκείας σας, από πέστο μέχρι ντομάτα, λαχανικά, φυτικό τυρί, αβοκάντο, σπόρους κ.ο.κ., πασπαλίστε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή η ζύμη.
Περιμένω εντυπώσεις!