Η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Οι περισσότεροι συνδέουν τον διαβήτη τύπου 2 με την ζάχαρη και τα γλυκά, απενοχοποιώντας πλήρως τα λιπαρά και τη χοληστερίνη ως παράγοντες κινδύνου. Στην πραγματικότητα, όμως, και τα λιπαρά και η υψηλή χοληστερίνη αυξάνουν τον κίνδυνο, κάτι που επιβεβαιώνεται από έρευνες, αλλά και που συναντώ συχνά ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, όσοι κατανάλωναν περισσότερη χοληστερίνη από τροφές όπως αυγά και κόκκινο κρέας, αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη περισσότερο από αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Για κάθε 100mg την ημέρα πρόσθετης χοληστερίνης –σημειώστε ότι ένα αυγό έχει 186mg- ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 5%.
Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι οι μοναδικές πηγές διαιτητικής χοληστερίνης, η πιο σημαντική σύσταση για την πρόληψη του διαβήτη είναι η αποφυγή κρεατικών, γαλακτοκομικών, αυγών, αλλά και τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών και η στροφή προς ένα πιο φυτοφαγικό μοντέλο διατροφής, με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη σύνδεση. Ο διαβήτης βλάπτει την «επένδυση» των αρτηριών κι αυτό σημαίνει ότι η χοληστερίνη έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να «κολλήσει» επάνω τους, στενεύοντάς τες ή ακόμη και μπλοκάροντάς τες ολοκληρωτικά. Αν έχετε διαβήτη, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να έχετε χαμηλά επίπεδα καλής HDL χοληστερίνης και υψηλά κακής LDL χοληστερίνης. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.
Οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν
Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στις φυτοχημικές ουσίες που δίνουν χρώμα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τις συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά χρώματος μοβ, μπλε, όπως σε μούρα, κόκκινο λάχανο, κεράσια, μελιτζάνες και παρουσιάζουν ισχυρή δράση ενάντια στη φλεγμονή. Σύμφωνα με έρευνες, οι ουσίες αυτές από τις φυτικές τροφές φαίνεται πως μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, με τους ανθρώπους που τις κατανάλωναν σε μεγαλύτερες ποσότητες από μούρα, να παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο. Ταυτόχρονα, παίζουν ρόλο στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης και εμποδίζουν την οξείδωση της κακής LDL χοληστερόλης.
Τι να θυμάστε
-Αποφυγή κορεσμένων και τρανς λιπαρών από τροφές ζωικής προέλευσης και επεξεργασμένες τροφές
-Αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
-Αύξηση των διαλυτών φυτικών ινών από βρώμη, μήλα, αχλάδια, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ο.κ. που συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης στο αίμα
-Αύξηση των ανθοκυανίνων με κατανάλωση μούρων και γενικότερα αύξηση των αντιοξειδωτικών
-Τακτική άσκηση ή περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα
-Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
Η στροφή προς μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή έχει αποδειχτεί βάσει ερευνών ότι έχει σημαντικό όφελος σε παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό, όπως διαβήτης τύπου 2 και υψηλή χοληστερίνη, ενώ ταυτόχρονα βοηθά σε μια φυσική μείωση περιττού βάρους λόγω της μειωμένης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και εμπνέει για έναν συνολικά ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Πηγές
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/dietary-cholesterol-increases-risk-type-2-diabetes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27530472/