Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία του πεπτικού σας
Όσες φορές κι αν τονίσουμε και μιλήσουμε για τη σημασία της υγείας του εντέρου για τη συνολική μας υγεία, σίγουρα δεν είναι αρκετές, τουλάχιστον μέχρι όλοι να κατανοήσουν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην υγεία του εγκεφάλου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σε ποσοστό 75% και στην πρόληψη πολλών και σημαντικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία κ.ο.κ. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν εκεί, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε την υγεία του και συνολικά την πεπτική μας υγεία, αν θέλουμε να ζήσουμε την καλύτερη δυνατή ζωή που επιφυλάσσουν για εμάς τα γονίδιά μας.
Τα βακτήρια, όσο τρομακτικά κι αν ακούγονται, είναι απαραίτητα όταν ανήκουν σε αυτά που χρειάζεται το έντερό μας για να διατηρήσει την ισορροπία στη χλωρίδα του και να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια. Αυτά τα καλά, βοηθητικά βακτήρια είναι γνωστά ως προβιοτικά και είναι απαραίτητα για την υγεία του. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε καλά και κακά βακτήρια, στο μικροβίωμα δηλαδή του εντέρου, τότε έχουμε συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακές κράμπες, έλλειψη Β12, ενώ σύμφωνα με έρευνες, οι ημικρανίες, η ινομυαλγία, η κατάθλιψη, αλλά και ασθένειες όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας σχετίζονται με το έντερο.
Για να προλάβουμε, λοιπόν, το κακό και να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία όσο το δυνατόν περισσότερο, χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα για την υγεία του πεπτικά μας, τα οποία είναι απλά και μπορείτε να τα εφαρμόσετε από σήμερα κιόλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας του Πεπτικού.
Μην παίρνετε αλόγιστα αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα σε περιπτώσεις όπως οι ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα και δεν πρέπει να τα λαμβάνετε από μόνοι σας , αν δεν κρίνει ο γιατρός σας ότι είναι απαραίτητα. Τα αντιβιοτικά «ευρέος φάσματος», μάλιστα, τα οποία πολλοί παίρνουν από το φαρμακείο χωρίς καμία καθοδήγηση, είναι αυτά που «εξοντώνουν» όλα τα είδη βακτηρίων, καλά και κακά.
Προσθέστε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας
Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε προβιοτικά και συμβάλλουν στην ισορροπία των βακτηρίων. Βάλτε, λοιπόν, στη διατροφή σας γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, αριάνι, kimchi, tempeh, σάλτσα σόγιας και άλλες φυσικές πηγές προβιοτικών.
Καταναλώνετε πρεβιοτικές φυτικές ίνες
Ουσιαστικά είναι φυτικές ίνες που δεν διασπώνται από το πεπτικό και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των καλών βακτηριδίων. Με λίγα λόγια, αποτελούν τροφή για τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς και τους βοηθούν να ενισχυθούν. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μήλο, το σπαράγγι, η πικραλίδα κ.ά.
Πάρτε συμπληρώματα
Οι προβιοτικές και πρεβιοτικές τροφές σίγουρα βοηθούν, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζετε αν λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες, καθώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μετρηθούν τα βακτήρια ανά μερίδα. Ένα συμπλήρωμα προβιοτικών μπορεί να σας παράσχει τις ποσότητες μικροοργανισμών που χρειάζεστε και μπορείτε να τα λαμβάνετε για κάποιους μήνες, αφού μιλήσετε με τον γιατρό σας ή με ειδικό, ώστε να εξασφαλίσετε την ισορροπία στη χλωρίδα. Ψάξτε προβιοτικά με στελέχη όπως Lactobaccilus plantarum, Lactobaccilus acidophilus, Bifidibacterium longum and Lactobaccilus brevis και τσεκάρετε ότι περιέχουν 5 με 10 δισεκατομμύρια CFUs (μονάδες σχηματισμού αποικιών) ανά κάψουλα. Προτιμάτε τις κάψουλες, οι οποίες βοηθούν τα καλά βακτήρια να επιβιώσουν από το όξινο περιεχόμενο του στομάχου και ψάξτε για συμπληρώματα με πολλά διαφορετική είδη προβιοτικών, αντί για ένα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι σας καλύπτουν από διάφορες πλευρές, χωρίς όμως να ξεπερνούν τα 10 διαφορετικά στελέχη.
Καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες προωθεί την ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου, κάτι που οδηγεί τελικά σε φλεγμονή και αύξηση του κινδύνου για διαβήτη. Καλό είναι να μειώσετε και την κατανάλωση ασπαρτάμης, καθώς σύμφωνα με έρευνες μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα.
Περιορίστε τη γλουτένη
Η γλουτένη φαίνεται να ενισχύει την διαπερατότητα του τοιχώματος του εντέρου, επιτρέποντας έτσι βακτήρια που προάγουν τη φλεγμονή στην κυκλοφορία του αίματος, πυροδοτώντας την επίθεση του ανοσοποιητικού και την εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών. Περιορίστε τροφές που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, όπως ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια και γενικά αρτοποιήματα, καθώς υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με ευαισθησία στη γλουτένη, χωρίς διάγνωση κοιλιοκάκης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μειώστε το άγχος σας
Ίσως το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι να κατορθώσουμε να διαχειριστούμε το άγχος της καθημερινότητας. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό, καθώς σχετίζεται με την υγεία του εντέρου, αφού όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στο έντερο με τη μορφή χημικών ουσιών, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.