Εξασφαλίστε την υγεία των νεφρών με αυτές τις τροφές
Ξέρουμε καλά ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία μας. Κάποιες τροφές, όμως, κάνουν καλό και στα νεφρά, τόσο γι’ αυτούς που πάσχουν από κάποια χρόνια νεφρική ασθένεια, όσο και για όσους είναι υγιείς και θέλουν να διαφυλάξουν την πολύτιμη υγεία των νεφρών τους.
Οι τροφές αυτές περιέχουν τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση και σε διάφορες χρόνιες ασθένειες. Επειδή όσοι πάσχουν από παθήσεις των νεφρών παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα φλεγμονής και καρδιαγγειακών παθήσεων είναι σημαντικό, αν πάσχετε, να συμβουλευτείτε ειδικό και να ακολουθείτε διατροφή που θα συμβάλλει στην υγεία των νεφρών σας. Οι παρακάτω τροφές έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτό.
Μήλα
Φιλικά προς τα νεφρά, τα μήλα σίγουρα κρατούν μακριά το νεφρολόγο! Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι αντιφλεγμονώδη, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ωφελώντας τη λειτουργία των νεφρών.
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι φέρνει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες στο πιάτο σας, ενώ ταυτόχρονα περιέχει συστατικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των τοξικών ουσιών. Δοκιμάστε το βραστό ή στον ατμό και χρησιμοποιήστε το ως μια υγιεινή γαρνιτούρα στο πιάτο σας ή κάντε το πουρέ.
Λάχανο
Το τραγανό αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, τα οποία διασπούν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ θεωρείται ότι καταπολεμούν τον καρκίνο και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ο λόγος που είναι φιλικό προς τα νεφρά είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες K και C, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β6 και Β9 (φυλλικό οξύ), ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση καλίου, καθώς μπορεί να εμφανίσουν αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα (υπερκαλιαιμία), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες οδηγώντας ακόμα και στο θάνατο.
Κόκκινες πιπεριές
Λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε κάλιο, αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους πάσχουν. Ταυτόχρονα προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες όπως A, C, Β6, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν επίσης και αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει από κάποια είδη καρκίνου. Προσθέστε τες στη σαλάτα, στα ντιπ σας, στο σάντουιτς, ακόμη και στη φασολάδα σας ή προτιμήστε τες ψητές, στην ομελέτα κ.ο.κ.
Σκόρδο
Είναι ιδανικό για τη μείωση της φλεγμονής και της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα έχει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το μαγείρεμά του δεν επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά του, αλλά μειώνει την αντιθρομβωτική και αντιφλεγμονώδη επίδρασή του.
Κρεμμύδι
Πλούσιο σε φλαβονοειδή και κυρίως κουερσετίνη, το κρεμμύδι εμποδίζει την εναπόθεση λιπαρών στοιχείων στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των καρδιοπαθειών και να προστατέψει τον οργανισμό απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ περιέχει και χρώμιο, ένα μέταλλο που βοηθά τον οργανισμό με το μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Μούρα
Τα μούρα γενικότερα (κράνμπερι, μύρτιλα, φράουλες κ.ο.κ.) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν να «καθαρίσει» το ουρικό οξύ, κρατώντας τα νεφρά υγιή. Επιλέξτε τα βατόμουρα, τα οποία υπερέχουν σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Ασπράδια αβγών
Τα ασπράδια αβγών αποτελούν καθαρή πρωτεΐνη και λιγότερο φώσφορο από άλλες πρωτεϊνούχες πηγές (στη χρόνια νεφρική νόσο, λόγω βλάβης των νεφρών, παρατηρείται κατακράτηση του φωσφόρου στο αίμα, επειδή δεν απεκκρίνεται στα ούρα). Προσθέστε τα στις ομελέτες και τα smoothies σας για φουλ πρωτεΐνη.
Κολοκυθόσποροι
Έχουν αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης Ε και είναι πλούσιοι σε μέταλλα και φυτικές ίνες. Οι σπόροι κολοκύθας προωθούν την υγιή λειτουργία των νεφρών και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.