Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Αυστηρή χορτοφαγία: τι πρέπει να ξέρετε πριν γίνετε vegan

Η αλλαγή προς έναν συνειδητό τρόπο ζωής και διατροφής που έχει να προσφέρει τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον, είναι πράγματι μια σημαντική μεταβολή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Αρκεί να γίνεται σωστά! Με όλο και περισσότερους κρεατοφάγους να στρέφονται προς ένα χορτοφαγικό και vegan μοντέλο διατροφής, είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους προστασίας και αγάπης προς τα ζώα, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας, ρίχνουμε μια ματιά στα πράγματα που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας, αν «φλερτάρετε» κι εσείς με την ιδέα της αποχής από κρέας και κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια), ώστε να μπείτε στη vegan διατροφή σωστά και οργανωμένα.

Μάθετε καλά το κίνητρό σας
Σύμφωνα με το Vegeterian Source Regroup, το κίνητρο που έχουν οι περισσότεροι για να στραφούν σε αυτή τη διατροφή είναι η αγάπη προς τα ζώα, με ένα ποσοστό της τάξης του 29% να ασπάζεται αυτή την άποψη. Το 18% το κάνει για λόγους υγείας και το 10% για λόγους ηθικής, ενώ ένα 9% για το περιβάλλον κι ένα 12% για άλλους λόγους. Βρείτε κι εσείς το δικό σας κίνητρο, αυτό που θα σας κάνει να μπείτε δυναμικά στην αυστηρή χορτοφαγία και να την αγαπήσετε, χωρίς να αισθάνεστε εξαναγκασμό. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, η χορτοφαγία έχει συνδεθεί με βελτίωση της υγείας, χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Πέραν αυτού, έχει και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού η εκτροφή ζώων συμβάλλει κατά πολύ στις εκπομπές άνθρακα, φτάνοντας περίπου το 12%, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ. Συνεπώς, όσο λιγότερο κρέας καταναλώνουμε, τόσο συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών. Ενημερωθείτε και εμβαθύνετε, λοιπόν, στους λόγους που κάνετε αυτή την αλλαγή, έτσι ώστε τις φάσεις που δυσκολεύεστε, όπως σε μια γιορτή ή συνεύρεση με φίλους, να θυμάστε γιατί το ξεκινήσατε εξαρχής και αν είστε συνειδητοποιημένοι.

Ξεκινήστε συγκρατημένα
Σίγουρα είναι το δικό σας προσωπικό ταξίδι και θα το πραγματοποιήσετε όπως αισθάνεστε, αλλά στην αρχή καλό θα ήταν να μην κάνετε μεγάλες αλλαγές εν μία νυκτί. Ξεκινήστε σταδιακά, μειώνοντας ένα ζωικό τρόφιμο τη φορά ή δοκιμάστε να είστε vegan στο σπίτι σας, αλλά να επιτρέπετε στον εαυτό σας να τρώει ζωικά στα εστιατόρια ή σε συγκεντρώσεις σε πρώτη φάση. Αν καταναλώνετε κρέας, ξεκινήστε από τη χορτοφαγία και περάστε σταδιακά στο vegan μοντέλο, δοκιμάζοντας επίσης να τρώτε κάτι φυτικής προέλευσης πριν το συνηθισμένο σας γεύμα π.χ. ένα υγιεινό πράσινο smoothie πριν το πρωινό σας ή ένα φρούτο πριν από ένα μπισκότο το απόγευμα. Καταναλώνοντας τη φυτική τροφή πρώτα, αφενός χορταίνετε και αφετέρου μαθαίνετε και συνηθίζετε τις πιο υγιεινές τροφές, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε τις επιθυμίες σας μελλοντικά, χωρίς καταπίεση. Μην βιαστείτε να ανακοινώσετε τις αποφάσεις σας και επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, το σώμα σας, τον οργανισμό σας.

Δικτυωθείτε
Έχει διαφορά το να πείτε στους φίλους σας ή στα social media ότι κόβετε το κρέας, από το να βρείτε ομοϊδεάτες, που ακολουθούν αυτή τη διατροφή και μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους εμπειρίες, λύσεις, συνταγές, προτάσεις. Υπάρχουν πολλά γκρουπ στα social media, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και ενταχθείτε, ώστε να ανακαλύπτετε συνταγές και συνδυασμούς, να εμπνέεστε και να συζητάτε μεταξύ σας για το πόσες φορές σας ρωτούν πώς λαμβάνετε πρωτεΐνη, όσοι δεν ασπάζονται τον βιγκανισμό!

Κάντε το σωστά
Αν σκεφτείτε ότι τα πατατάκια και τα αναψυκτικά είναι το ίδιο vegan με τα φασολάκια, καταλαβαίνετε ότι εύκολα μια vegan διατροφή μπορεί να γίνει ανθυγιεινή, αν καταναλώνετε καθημερινά επεξεργασμένες τροφές, που δεν σας παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό που πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε είναι αφενός να μη στραφείτε σε επεξεργασμένες τροφές και αφετέρου να δώσετε βάση στην πρωτεΐνη, τη βιταμίνη Β12, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6, τη βιταμίνη D και το ασβέστιο στη διατροφή σας, τα οποία είναι εύκολο να καλύψετε σε επάρκεια. Για φυτική πρωτεΐνη έχετε πολλές επιλογές, όπως όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, σόγια κ.ο.κ.), δημητριακά όπως καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, αμάρανθο, κινόα και φυσικά ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, βραζιλιάνικα καρύδια. Συνδυάζοντας, μάλιστα, όσπρια και δημητριακά ή ξηρούς καρπούς, παίρνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή πλήρη πρωτεΐνη. Για επάρκεια στη βιταμίνη Β12, θα χρειαστεί να στραφείτε προς κάποιο συμπλήρωμα, αλλά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορείτε να τα λάβετε από ξηρούς καρπούς, ταχίνι, λιναρόσπορο. Η βιταμίνη D μας παρέχεται σε ένα ποσοστό μόλις 10% από τις τροφές, που σημαίνει ότι αν εκτίθεστε καθημερινά στον ήλιο για 15 λεπτά είστε καλυμμένοι, ενώ ασβέστιο θα λάβετε σε επάρκεια από τροφές όπως λαχανίδα, μπρόκολο, αμύγδαλα, ταχίνι, τόφου, σύκα, γλυκοπατάτες, χαρούπι. Σε πρώτη φάση, θα ήταν σωστό να απευθυνθείτε σε διαιτολόγο/διατροφολόγο που να είναι εκπαιδευμένος στη χορτοφαγία, ώστε να σας καθοδηγήσει και γενικότερα να απευθύνεστε σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας που ξέρουν να σας βοηθήσουν και δεν θα προσπαθήσουν να σας μεταπείσουν.

Μην καυχιέστε και μην επιβάλλετε την επιλογή σας
Με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι κρεατοφάγοι μπορεί να είναι προκλητικοί απέναντι σε χορτοφάγους, συμβαίνει συχνά κάποιοι χορτοφάγοι και vegan να πράττουν κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται ούτε να βροντοφωνάξετε την επιλογή σας, ούτε να την επιβάλλετε, ούτε να αντιμετωπίζετε με περιφρόνηση όσους δεν την ασπάζονται, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεάσετε ποτέ κανέναν θετικά –απεναντίας. Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την επιλογή σας, φροντίστε να είστε ενημερωμένοι απέναντι σε αυτούς που θα σας αμφισβητήσουν και να θυμάστε πάντα πως αυτό είναι το δικό σας προσωπικό ταξίδι.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας
Πολλοί vegan ξεκινούν με άγχος αυτή τη διατροφική διαδρομή, ώστε να τα κάνουν όλα σωστά. Το άγχος δεν ήταν, όμως, ποτέ σωστός σύμβουλος και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε, να μάθετε να μαγειρεύετε, να εξερευνήσετε νέες κουζίνες και να είστε περιπετειώδεις με το φαγητό. Δείτε το σαν μια διαδικασία που χρειάζεται συνεχώς εξέλιξη και διευρυμένους ορίζοντες και μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας αν τύχει ηθελημένα ή μη να καταναλώσετε κάποια ζωική τροφή. Επιστρέψτε στο κίνητρό σας, σκεφτείτε πώς να αποφύγετε στο μέλλον καταστάσεις όπως αυτή που σας ώθησε να φάτε κάτι ζωικό και δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας γι’ αυτή σας την επιλογή. Είναι μια όμορφη περιπέτεια που αν θυμάστε πάντα το κίνητρό σας, θα εμπνευστείτε και θα τα καταφέρετε!

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button