Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Βότανα και καλοκαίρι

1 min reading time

Τα μυρωδικά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και αποτελούν τα πιο ιδιαίτερα υλικά που μας χαρίζει η φύση: φανταστείτε χωριάτικη χωρίς ρίγανη και γεμιστά χωρίς μαϊντανό… Η μυρωδιά τους, οι ιδιότητές τους, τα οφέλη τους είναι must στα καλοκαιρινά πιάτα, είτε τα αγοράζετε, είτε (ακόμη καλύτερα) τα καλλιεργείτε στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Ας ξεχωρίσουμε, λοιπόν, κάποια από αυτά και να τα απολαύσουμε στις συνταγές των διακοπών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βασιλικός
Βάζει σίγουρα τη σφραγίδα του στα καλοκαίρια μας με τη μυρωδιά του, τόσο σε σαλάτες, όσο και σε μπρουσκέτες, ζυμαρικά και πίτσες, ενώ αποτελεί και βασικό υλικό της σάλτσα πέστο που ταιριάζει πολύ σε αυτή την εποχή. Για να φτιάξετε πέστο, χτυπήστε στο μπλέντερ βασιλικό με κουκουνάρι, σκόρδο και ελαιόλαδο και απλώστε το σε φρέσκο, τραγανό ψωμάκι. Σε πιο γλυκές εκτελέσεις, ο βασιλικός ταιριάζει πολύ με τις φράουλες, αλλά και ως γαρνιτούρα σε παγωτά και σοκολατένια γλυκά. Συνδυάστε το με φράουλες και για να αρωματίσετε το νερό ή τον χυμό σας.

Φύλλα δάφνης
Πρωταγωνιστεί σε πιάτα της ελληνικής αλλά και της μεσογειακής και γαλλικής κουζίνας, με τις δικές μας φακές να μας τα έχουν συστήσει από νωρίς. Ταιριάζουν σε διάφορες σούπες και ζωμούς, όπως και σάλτσες (σε ποσότητα 1-2 φύλλα), ενώ μπορείτε επίσης να τα μουλιάσετε σε νερό, να τα κόψετε σε κομμάτια και να τα βάλετε σε δικά σας φυτικά μπιφτέκια για έξτρα άρωμα. Τα φύλλα δάφνης προτιμούν το θερμό κλίμα, όπως ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή μπαλκόνι, ενώ τους πιο κρύους μήνες καλύτερα να τα φέρετε μέσα στο σπίτι.

Σχοινόπρασο
Αν και σπανίως παίρνει την προσοχή που του αξίζει, το σχοινόπρασο είναι ένα φανταστικό υλικό με ήπια γεύση κρεμμυδιού και φρεσκάδα που ταιριάζει πολύ στα καλοκαιρινά πιάτα, σε spread, σε σάλτσες, σε λαχανικά. Η αγαπημένη μου προσθήκη, όμως, είναι στον πουρέ πατάτα ή γλυκοπατάτας, όπου ανεβάζει επίπεδα το τελικό αποτέλεσμα ως γαρνιτούρα, ενώ ένα τέλειο σνακ που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι ψωμάκι με τυρί κρέμα από κάσιους και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ως τόπινγκ.

Άνηθος
Ο άνηθος αγαπάει τον καλοκαιρινό ήλιο και η έντονη γεύση του δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας σε ένα καλοκαιρινό πιάτο με λαχανικά, στη σαλάτα, σε ζυμαρικά, σε κρύες σούπες. Μην ξεχνάτε ότι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, με το τσάι του να καταπραΰνει στομαχικές και πεπτικές διαταραχές, αλλά και αέρια. Χρησιμοποιήστε 2 κ.γ. άνηθο ανά φλιτζάνι βραστό νερό, αφού προηγουμένως τον έχετε θρυμματίσει με γουδί. Αφήστε για 10 λεπτά, σουρώστε και πιείτε.

Δυόσμος
Αν ψάχναμε να βρούμε το συνώνυμο της φρεσκάδας, ο δυόσμος σίγουρα θα ήταν πρώτος στη λίστα με άπειρες χρήσεις. Μπορείτε να τον αξιοποιήσετε σε διάφορα πιάτα, από ταμπουλέ μέχρι φρουτοσαλάτες και από γαρνιτούρα σε παγωτά και ice tea, μέχρι… κοκτέιλ. Είναι, επίσης, εξαιρετική προσθήκη στο νερό, ενώ οι πιο μερακλήδες, μπορείτε να φτιάξετε και σιρόπι δυόσμου, βράζοντάς τον με λίγη ζάχαρη.

Ρίγανη
Το απόλυτο μυρωδικό της χωριάτικης που πρωταγωνιστεί συνολικά στην ελληνική κουζίνα, αλλά και σε ιταλικές και μεξικάνικες συνταγές, η ρίγανη έχει μια εκπληκτική ιδιότητα: βοηθά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο, ενώ ταιριάζει (σχεδόν) στα πάντα. Δοκιμάστε την στην πίτσα, στα μανιτάρια σωτέ, στα ντρέσινγκ σας, στο σκορδόψωμο, στις μπρουσκέτες σας, στις σάλτσες σας. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μια διαφορετική εκδοχή πέστο με ρίγανη: χτυπήστε στο μπλέντερ φιστίκια Αιγίνης, σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και προσθέστε το αποτέλεσμα στα ζυμαρικά σας, σε νουντλς κολοκυθιού ή κολοκύθας και όπου αλλού σας ταιριάζει.

Δεντρολίβανο
Η αρωματική του γεύση του καθιστά απολύτως απαραίτητο στα πιάτα μας το καλοκαίρι, αφού προσθέτει έξτρα άρωμα και φρεσκάδα σε πιάτα με ψητά λαχανικά, σε stir fry, σε μαρινάδες, αλλά και σε απλές ψητές πατάτες. Δοκιμάστε, επίσης, να φτιάξετε το δικό σας ελαιόλαδο αρωματισμένο με δεντρολίβανο, βάζοντας σε ένα μπουκάλι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δύο κλωνάρια.

Εστραγκόν
Το εστραγκόν έχει απαλή και γλυκιά, αλλά αρκετά ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει γλυκάνισο –δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αγαπημένο υλικό πολλών σεφ- ενώ μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο για καιρό. Η δυνατή του γεύση το κάνει ιδανικό για comfort πιάτα, όπως πατατοσαλάτες και πιο βαριές σάλτσες.

Θυμάρι
Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα βότανα της Μεσογείου και να χαρίσει τη διακριτική γεύση του στα πιάτα σας. Δοκιμάστε το σε σωτέ ή ψητά λαχανικά, όπως κολοκύθες, κολοκυθάκια, καρότα κ.ο.κ. Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά και στο ρατατούι, αλλά και στο μπριάμ, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και στα ζυμαρικά σας, σε «ομελέτες» με τόφου κ.ο.κ.

 

Call Now Button