Vegan τσουρέκι για το Πάσχα
Το τσουρέκι δεν ήταν ποτέ από τις αγαπημένες μου λιχουδιές. Το πρώτο Πάσχα ως vegan, ωστόσο, ομολογώ πως μου έλειψε, καθώς ακόμη δεν είχα μπει δυναμικά στη vegan-οποίηση των συνταγών, ούτε είχα ψάξει αρκετά τα vegan προϊόντα –βρισκόμουν ακόμη στην αρχή. Σήμερα, όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Έχω αγαπημένα vegan τσουρέκια από το εμπόριο, ενώ έχω δοκιμάσει και αρκετές συνταγές, τις οποίες όλο και ψάχνω και πειραματίζομαι.
Όσοι, λοιπόν, δεν μπορείτε να φανταστείτε Πάσχα χωρίς τσουρέκι ή τσουρέκι χωρίς αυγά και βούτυρο, η απάντηση βρίσκεται εδώ.
Υλικά
4 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι
½ φλιτζάνι σάλτσα μήλου
½ φλιτζάνι γάλα σόγιας
5 γρ. μαχλέπι
1/3 κ.γ. τριμμένη μαστίχα
½ φλιτζάνι φυτικό βούτυρο της αρεσκείας σας
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
15 γρ. ξηρή μαγιά
½ κ.γ. αλάτι
φιλέ αμυγδάλου
Οδηγίες
Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε.
Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε το φυτικό σας βούτυρο και την ζάχαρη. Αφού λιώσουν, αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη σάλτσα μήλου. Ανακατέψτε κι έπειτα προσθέστε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά, αφού φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία.
Πάρτε το γάλα σόγιας και ζεστάνετέ το λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό. Βάλτε το σε ένα άλλο μπολ και ρίξτε μέσα τη μαγιά. Χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί κι έπειτα προσθέστε κι αυτό το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι. Με κυκλικές κινήσεις ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά με μια μαρίζ. Στην αρχή η ζύμη σας θα είναι κάπως υδαρής και κολλώδης, στη συνέχεια, όμως, θα πάρει τη σύσταση που θέλουμε, δηλαδή σαν τσίχλα –μην ρίξετε έξτρα αλεύρι για να τη «σφίξετε».
Ζυμώστε για περίπου 20 λεπτά με τα χέρια και όταν σταματήσει να κολλάει, βάλτε τη στον φούρνο στους 50 βαθμούς για περίπου 2,5 ώρες, ώστε να φουσκώσει και να γίνει περίπου τριπλάσια σε όγκο. Εναλλακτικά, μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε φούρνο και να την αφήσετε να φουσκώσει εκτός, για περίπου 4 ώρες.
Μόλις φουσκώσει, πλάστε την ξανά και χωρίστε τη σε 5 λωρίδες. Αφήστε και πάλι να φουσκώσουν, στο φούρνο ή εκτός, κι έπειτα μπορείτε να σχηματίσετε το τσουρέκι σας, είτε ένα μεγάλο σε στυλ κοτσίδας, είτε μικρότερα σαλιγκάρια. Αλείψτε τα με λίγο γάλα σόγιας και σάλτσα μήλου και πασπαλίστε το φιλέ αμυγδάλου. Δώστε και πάλι λίγο χρόνο να φουσκώσει η ζύμη γιατί με αυτή την παρέμβαση θα συρρικνωθεί.
Όπως κι αν το φτιάξετε, βάλτε το σε λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160 βαθμούς. Τα μικρά τσουρεκάκια θέλουν περίπου 20 λεπτά, ενώ τα μεγαλύτερα περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να φουσκώσουν.
Tip
Την ώρα που ψήνετε τα τσουρέκια, μπορείτε να τοποθετήσετε στο φούρνο κάτω από τη λαδόκολλα ένα ταψάκι με καυτό νερό. Οι υδρατμοί θα βοηθήσουν τόσο σε ένα πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, όσο και σε αφράτο και φουσκωτό τσουρέκι.