Vegan σουβλάκι λαχανικών
Το σουβλάκι ίσως είναι μια πονεμένη ιστορία για πολλούς χορτοφάγους και vegan, καθώς είναι ένα από τα αγαπημένα γρήγορα γεύματα (σπιτικά ή μη), που κατά τη μετάβαση σε πρώτη φάση πολλοί το επιθυμούν. Δεν θα μιλήσω για τις άπειρες εναλλακτικές που υπάρχουν εκεί έξω για σουβλάκι με γύρο μανιταριών και πολλαπλές άλλες επιλογές που μπορείτε να παραγγείλετε. Σήμερα θα αφήσουμε τα ντελίβερι και θα φτιάξουμε υγιεινό, πολύχρωμο σουβλάκι καλαμάκι, πιο φιλικό προς το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό και σίγουρα διαφορετικά απολαυστικό.
Βγάζουμε, λοιπόν, το κρέας με τα λιπαρά και τις τοξίνες του, αφαιρούμε το τζατζίκι και τη λαδωμένη πίτα που παρασκευάζεται με άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι και φτιάχνουμε ένα αλλιώτικο σουβλάκι, κρατώντας τα υγιεινά μέρη του με ένα… twist.
Εμείς τα φτιάξαμε με τα λαχανικά που είχαμε διαθέσιμα, αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε με ό,τι έχετε στην κουζίνα σας.
Υλικά για 4 σουβλάκια
8 ντοματίνια
1 κόκκινη πιπεριά
8-10 μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι
1 μικρό αγγούρι
1 μικρό κολοκύθι
λίγο αλάτι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
Οδηγίες
Πλύνετε καλά τα λαχανικά σας και ξεκινήστε την προετοιμασία, κόβοντας τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες (όχι πολύ λεπτές). Συνεχίστε κόβοντας το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια (στα 4 θα σας βολέψει), τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Για να καταλάβετε πώς θα τα κόψετε, σκεφτείτε να σχηματίζουν μικρές μπουκιές που θα μπορούν να περάσουν σε ένα καλαμάκι. Τα ντοματίνια σας μπορείτε είτε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα, είτε αν είναι πολύ μεγάλα, να τα κόψετε στη μέση.
Αφού έχετε κόψει όπως πρέπει τα λαχανικά σας, περάστε τα σε καλαμάκια, βάλτε τα σε μια λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί, πασπαλίστε ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, σκόνη σκόρδου και ό,τι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει (αν κάποια τα θέλετε πιο καυτερά, πασπαλίστε λίγο μπούκοβο ή συνδυάστε πιπέρι με κουρκουμά για έξτρα αντιοξειδωτικά οφέλη).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 15 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο, μέχρι τα λαχανικά σας να μαλακώσουν.
Tip
Αν θέλετε, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα καλαμάκια σας σε πίτα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, με ψητές γλυκοπατάτες αντί για τηγανητές πατάτες, σαλατικά και λίγο χούμους, μελιτζανοσαλάτα ή κάποιο vegan ντρέσινγκ αντί για τζατζίκι. Κι έτσι έχετε σε ένα γεύμα πάνω από 10 διαφορετικά φυτά από τα τουλάχιστον 30 που χρειαζόμαστε την εβδομάδα!