Vegan πίτα του βοσκού με φακές και πουρέ πατάτας
Χειμωνιάτικο σαββατόβραδο και νομίζω πως είναι μια καλή στιγμή να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μπορείτε να φτιάξετε αύριο, στο κυριακάτικο τραπέζι σας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια vegan εκδοχή της «πίτας του βοσκού» με φακές και πουρέ πατάτας, η οποία είναι και κατά του food waste, καθώς μπορείτε να τη φτιάξετε με περίσσευμα που μπορεί να έχετε από τις φακές σας.
Υλικά
1 φλιτζάνι φακές
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 μικρό καρότο
1 κ.σ. πάστα ντομάτας
λίγο κουρκουμά
λίγο μπούκοβο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 πατάτες
1 φλιτζάνι φυτικό γάλα
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
Θα χρειαστεί, λοιπόν, να φτιάξετε φακές, όπως τις φτιάχνετε συνήθως, σοτάροντας σκόρδο, κρεμμύδι, λίγο καρότο, λίγη πάστα ντομάτας και προσθέτοντας ένα φλιτζάνι φακές, τις οποίες θα βράσετε σε νερό ή ζωμό λαχανικών, με 2 φύλλα δάφνης, με αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το σημείο να πω ότι μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως μανιτάρια, αρακά κ.ο.κ. για ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα με περισσότερες φυτικές τροφές και θρεπτικές ουσίες, όπως επίσης και μπαχαρικά που σας αρέσουν. Εγώ προσθέτω πάντα λίγο κουρκουμά και αναλόγως τις ορέξεις πασπαλίζω και λίγο μπούκοβο για πιο πικάντικη γεύση. Συν λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βράστε τις φακές σας μέχρι να πιούν το νερό τους και να μαλακώσουν κι έπειτα αδειάστε τες σε ένα πυρέξ.
Φτιάξτε λίγο πουρέ πατάτας, βράζοντας 4 πατάτες (μπορείτε να προσθέσετε και γλυκοπατάτες) μέχρι να μαλακώσουν και λιώνοντάς τες στη συνέχεια σε ένα μπολ, αναμειγνύοντας με 1 φλιτζάνι φυτικό γάλα, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
Καλύψτε τις φακές στο πυρέξ με τον πουρέ σας, πασπαλίστε μυρωδικά και ψήστε για 20-25 λεπτά στο φούρνο. Καλή όρεξη!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.