Vegan πασχαλινά κουλουράκια με φιστικοβούτυρο και μπανάνα
Τα ιδανικά κουλουράκια για αυτές τις ημέρες νηστείας, αλλά και για το Πάσχα, χωρίς βούτυρο, αυγά και όλα τα συναφή. Τα συγκεκριμένα τα δοκίμασα χωρίς ζάχαρη, με σιρόπι σφενδάμου, αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη αντ’ αυτού. Έχουν και κομματάκια σοκολάτας και προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε φιστίκια. Ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα πασχαλινά κουλουράκια, αλλά είναι νηστίσιμα και απολαυστικά και σίγουρα θα θέλετε κι άλλη φουρνιά μόλις περάσει το Πάσχα.
Υλικά για 12 κουλουράκια
½ φλιτζάνι + 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι φιστικοβούτυρο
½ μεσαία μπανάνα πολτοποιημένη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1,5 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου ή βρώμης
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
σοκολάτα vegan, χοντροκομμένη
καβουρδισμένα φιστίκια
Οδηγίες
Βάλτε το λάδι καρύδας και το φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή την ζάχαρη σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι ανακατέψτε -εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το blender, αλλά θα έχετε περισσότερο… πλύσιμο. Αν δεν έχετε λάδι καρύδας, αντικαταστήστε το με την ίδια ποσότητα σε φιστικοβούτυρο.
Αφού γίνει ομοιόμορφο το μείγμα, προσθέστε το φιστικοβούτυρο και την πολτοποιημένη μπανάνα και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας κι ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τη σόδα και ανακατέψτε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Μόλις το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες –όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.
Όταν θα πρόκειται να ψήσετε τα κουλουράκια, προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C και βάλτε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
Χωρίστε το μείγμα σε 12 ίσα κομμάτια, πλάστε τα όπως θέλετε και βάλτε τα στο ταψί αφήνοντας αρκετό χώρο γύρω τους – ίσως χρειαστεί να τα ψήσετε σε δύο δόσεις. Τώρα είναι η στιγμή που θα προσθέσετε τα κομμάτια σοκολάτας και τα καβουρδισμένα φιστίκια και θα τα κάνετε πιο όμορφα και πιο γευστικά, με υφές.
Ψήστε για 14 λεπτά και αφήστε τα στη συνέχεια να κρυώσουν εντελώς. Αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές βάζο για τη συνέχεια.