Χορτοφαγικά μπιφτεκάκια με παντζάρι και κινόα
Η συγκεριμένη χορτοφαγική συνταγή χωρίς γλουτένη…εγγυάται ότι θα “βάψει” τη γλώσσα και τα χείλη σας Κ Ο Κ Κ Ι ΝΑ! Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Αγαπάμε το πατζάρι!
Όταν ήμουν μικρή μου άρεσε να τρώω παντζάρια για να κοκκινίζει η γλώσσα μου ή να βάφονται κόκκινα τα χείλη μου και να φαίνεται ότι φοράω κραγιόν! Η γεύση τους πάντα μου άρεσε και τώρα έχω ανακαλύψει τις «φαρμακευτικές» ιδιότητες γι’ αυτό και δεν αμελώ να τα μαγειρεύω πολύ συχνά. Αυτή η συνταγή βάζω στοίχημα ότι θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς. Έχει γλυκιά γεύση (και ποιος δεν το θέλει αυτό;), μπορούν να σερβιριστούν ως burger λαχανικών ανάμεσα σε ψωμάκια χωρίς γλουτένη ή σκέτα, ως ορεκτικό.
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!
Υλικά για 3-4 ατομα
•3 κουταλάκια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•1 κούπα καρύδια
•1/2 κούπα κορινθιακή σταφίδα
•1 κούπα παντζάρια τριμμένα
•1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
•2 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα και 1κγ θυμάρι
•Αλάτι
•Πιπέρι
•1 αυγό
•2 κούπες μαγειρεμένη κινόα. Δείτε τις οδηγίες μας για τέλεια κινόα
Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Στην συνέχεια στον χορό μπαίνουν τα καρύδια, οι σταφίδες, τα παντζάρια, το σκόρδο και η πάπρικα με το θυμάρι και μαγειρεύετε άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, το αυγό και το κινόα στο μούλτι μαζί και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνει σαν πουρές.
Λαδώνετε τα χέρια σας ελαφρώς και πλάθετε 6-8 μικρά μπιφτέκια ή 4-5 μεγάλα .*
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε λάδι. Τοποθετείτε τα μπιφτέκια στο τηγάνι και μαγειρεύετε
για 5 λεπτά. Ανασηκώνετε με προσοχή τα μπιφτέκια, τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά μέχρι τα μπιφτέκια να αποκτήσουν μια καφετιά κρούστα.
Σερβίρετέ τα ζεστά με τα αγαπημένα σας συνοδευτικά.Εγώ πάντα προτιμώ σαλάτα και ντιπ με γιαούρτι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και γλυκια πάπρικα..Τ Ε Λ Ε Ι Α!
Tips
Tα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά και μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες. Εάν γυμνάζεστε ο χυμός παντζαριού μπορεί να αυξήσει την απόδοσή σας!
* Πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα των μπιφτεκιών αντί για λάδι βρέξτε τα χέρια σας με κρύο νερό. Το μείγμα δεν θα κολλάει εύκολα στα χέρια σας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.