Vegan μελομακάρονα με μελάσα χωρίς ζάχαρη
Φέτος απολαμβάνουμε τα δικά μας σπιτικά μελομακάρονα, πλούσια σε σίδηρο και πολυφαινόλες χάρη στη μελάσα που τα κάνει ακόμη πιο λαχταριστά και ξεχωριστά. Το άρωμα της κανέλας και του πορτοκαλιού παραμένει, αλλά κάνουμε μια αλλαγή στο μέλι και δοκιμάζουμε την αγαπημένη μας μελάσα που έχει υψηλή διατροφική αξία, ενώ αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δοκιμάζουμε αλεύρι ολικής και αμυγδάλου ή ντίνκελ.
Υλικά για 30-40 μεσαίου μεγέθους μελομακάρονα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/3 φλιτζανιού μελάσα ή πετιμέζι
2-3 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου (αντί για ζάχαρη καρύδας/καστανή ζάχαρη)
1/4 φλιτζανιού κονιάκ ή brandy
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 φλιτζάνια αλεύρι αμυγδάλου
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης ή ζέας
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
Υλικά για το σιρόπι
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι μελάσα ή πετιμέζι
2-3 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
1 φλούδα πορτοκαλιού
Υλικά για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
Οδηγίες
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη μελάσα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιρόπι αγαύης και το κονιάκ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού για να αφρίσει και προσθέστε τη στο μείγμα.
Σε άλλο μπολ, ανακατέψτε τα άλευρα, το σιμιγδάλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σιγά-σιγά προσθέστε τα στερεά στο υγρό μείγμα, ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Στη συνέχεια, πλάστε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφήστε τα να βράσουν για 5-7 λεπτά. Αφαιρέστε τα αρωματικά (κανέλα, γαρύφαλο, φλούδα).
Αφήστε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και βουτήξτε τα ζεστά στο χλιαρό σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα. Τοποθετήστε τα σε πιατέλα και πασπαλίστε με το μείγμα καρυδιών, κανέλας και γαρίφαλου.
Tips
- Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη παραπάνω μελάσα στο σιρόπι
- Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι με λιγότερη γλουτένη (όπως το ζέας ή το αμυγδάλου), μην παραζυμώσετε τη ζύμη, γιατί μπορεί να γίνει πιο θρυμματιστή. Σε περίπτωση που η ζύμη βγει πολύ σφιχτή με πιο «βαριά» άλευρα (π.χ. ολικής ή ζέας), προσθέστε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή κονιάκ μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή υφή.