Τζίντζερ και κράμπες περιόδου
Οι θαυμαστές ιδιότητες του τζίντζερ (γνωστό και ως πιπερόριζα) έχουν πλέον διαδοθεί όσον αφορά το στομάχι, ενώ υπάρχουν και έρευνες που το συσχετίζουν με τη θεραπεία της ημικρανίας, η οποία «χτυπά» περίπου το 12% του πληθυσμού (1). Αν, λοιπόν, έχει επίδραση στον πόνο, μήπως μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση των πόνων περιόδου που αφορούν το 90% των νεότερων γυναικών;
Τα νέα είναι καλά, αφού σύμφωνα με τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Pakistan Medical Association, γυναίκες που έλαβαν ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ 3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών της περιόδου, η ένταση του πόνου φαίνεται να έπεσε από τα 7 στα 10 στο 5 στα 10, την ίδια στιγμή που στην ομάδα placebo δεν παρουσιάστηκε κάποια σημαντική αλλαγή. Οι περισσότερες γυναίκες, μάλιστα, στην ομάδα λήψης placebo, ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους έμειναν τα ίδια, ενώ οι γυναίκες από την ομάδα με το τζίντζερ ανέφεραν ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα.
Διαφορετική μελέτη που ακολούθησε, έδειξε επίσης ότι ακόμη και το 1/8 από το κουταλάκι του γλυκού τρεις φορές την ημέρα φάνηκε να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα, μειώνοντας τον πόνο από 8 στα 10 σε 6 στα 10 και στον τρίτο μήνα στο 3 στα 10 (3). Η ανακούφιση των πόνων περιόδου φάνηκε να είναι περισσότερο αξιοσημείωτη κατά τον δεύτερο μήνα της παρέμβασης, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να λαμβάνουν τζίντζερ μόλις για 4 ημέρες κι όχι όλο τον μήνα, δείχνοντας ότι μπορεί να λειτουργεί καλύτερα αν λαμβάνεται σε κάθε περίοδο.
Όσον αφορά τη διάρκεια του πόνου, η ίδια ποσότητα, δηλαδή το ¼ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ 3 φορές την ημέρα, δεν μείωσε μόνο τη σοβαρότητα του πόνου από 7/10 σε 5/10, αλλά ταυτόχρονα μείωσε τη διάρκεια των συνολικών ωρών πόνου, από 19 ώρες σε 15 ώρες, αποδεικνύοντας ότι αυτή η ποσότητα καθημερινά για 3 ημέρες είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για ανακούφιση του πόνου σε φοιτήτριες με επίπονες κράμπες περιόδου, σε σχέση με τη λήψη placebo.
Πώς συγκρίνεται, όμως, το τζίντζερ με την ιβουπροφαίνη; Ποσότητα 1/8 κ.γ. σκόνη τζίντζερ 4 φορές την ημέρα για 3 ημέρες συγκρίθηκε με 400mg φαρμάκου ιβουπροφαίνης και όπως φαίνεται το τζίντζερ λειτούργησε το ίδιο καλά με το φάρμακο (4).
Αν συνεχίσετε, ωστόσο, να παίρνετε το φάρμακο, κάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Γαστρεντερολογίας του King’s College Hospital του Λονδίνου, φαίνεται ότι είναι καλύτερο να παίρνετε φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη και ναπροξένη με άδειο στομάχι, καθώς έτσι επιταχύνεται η ανακούφιση του πόνου και προλαμβάνεται η λήψη μεγαλύτερης δοσολογίας (5).
Πηγές
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23657930/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23865123/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559600/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216660/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23163547/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.