Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

5 επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις τροφών με φάρμακα

Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, έχουν επιδράσεις στον οργανισμό μας όταν συνδυάζονται με κάποια φαρμακευτική αγωγή που ίσως χρειάζεται να ακολουθούμε. Κι επειδή πρόκειται κατά βάση για τροφές που έχουμε στην καθημερινότητά μας και μπορεί μεμονωμένα να τονώνουν την υγεία και το ανοσοποιητικό μας, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα μπορεί να μας κάνουν και κακό, αφού συνήθως οι επαγγελματίες υγείας δεν ενημερώνουν ξεχωριστά για το κάθε φάρμακο, είτε αυτό είναι συνταγογραφούμενο, είτε όχι.

Δείτε, λοιπόν, τις πιο κοινές αλληλεπιδράσεις τροφών και φαρμάκων, ώστε να είστε προετοιμασμένοι την επόμενη φορά που θα βρεθούν στον δρόμο σας.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και αντιβιοτικά
Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί μπορεί να παρέμβουν στη δράση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών όπως οι τετρακυκλίνες, οι δοξυκυκλίνες, η σιπροφλοξασίνη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα αντιβιοτικά αυτά δεσμεύονται με το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά, δημιουργώντας μια αδιάλυτη ουσία στο στομάχι και στο άνω λεπτό έντερο, την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει.

Τροφές υπό ζύμωση και MAIOs
Η κατηγορία αυτή τροφών περιλαμβάνει το τουρσί, τα καπνιστά, τα μαριναρισμένα, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση γενικότερα, οι οποίες περιέχουν τυραμίνη. Η τυραμίνη έχει συνδεθεί με επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα της ομάδας των αναστολέων της οξειδάσης της μονοαμίνης (MAOIs), τα οποία είναι αντικαταθλιπτικά, όπως και κάποια φάρμακαν που αφορούν τη νόσο Πάρκινσον.

Τροφές με βιταμίνη Κ και βαρφαρίνη
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμβάλλει στην παραγωγή πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πήξη του αίματος, ώστε να μην αιμορραγούμε ασταμάτητα. Αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη από την άλλη, επιβραδύνουν την πήξη του αίματος, που σημαίνει ότι μειώνουν την επίδραση της βιταμίνης Κ. Όταν υπάρχει υπερδοσολογία βαρφαρίνης, οι γιατροί χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Κ για να την αντιμετωπίσουν, αλλά γενικότερα η αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης ανταγωνίζεται την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης. Βιταμίνη Κ περιέχουν τροφές όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, τα φύλλα παντζαριού, το μπρόκολο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αλκοόλ και διεγερτικά
Πρέπει πάντα να προσέχετε να μην μπλέκετε αλκοόλ με φάρμακα, καθώς κάποιες αλληλεπιδράσεις είναι πιο σοβαρές από άλλες. Για παράδειγμα, αν περάσει αλκοόλ στην πέψη κι εσείς παίρνετε συνταγογραφημένα διεγερτικά, μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια συνείδησης, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε πλήρως. Κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως όταν γίνεται υπερκατανάλωση διεγερτικών, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί και όταν το διεγερτικό λαμβάνεται με οδηγίες γιατρού.

Γκρέιπφρουτ και στατίνες
Οι στατίνες είναι φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση χοληστερίνης και το γκρέιπφρουτ (τόσο το ίδιο το φρούτο, όσο και ο χυμός του), παρ’ όλο που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C για τόνωση ανοσοποιητικού και είναι άκρως υγιεινά φρούτα, μπορεί να έχουν περίεργη αλληλεπίδραση με αυτή την ομάδα φαρμάκων. Ο λόγος είναι ότι κάποιες ουσίες στο φρούτο (φουρανοκουμαρίνη) μπορεί να αυξήσουν τη δυναμική του φαρμάκου, αλληλεπιδρώντας με ένζυμα στο λεπτό έντερο και το συκώτι, με το φάρμακο να συσωρρεύεται σε υψηλές δόσεις στο σώμα. Αυτή η αλληλεπίδραση, επίσης, μπορεί μερικώς να «απενεργοποιήσει» τη δράση κάποιων φαρμάκων. Προσοχή στην κατανάλωση γκρέιπφρουτ χρειάζεται και αν παίρνετε αντισυλληπτικά, αγχολυτικά, ανταγωνιστές ασβεστίου, αντιιισταμινικά, φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button