7 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Οι τροφές που βάζουμε καθημερινά στο πιάτο μας, εκτός από τη σιλουέτα και τη συνολική υγεία μας, παίζουν ρόλο και στις εγκεφαλικές μας λειτουργίες και τη φαιά ουσία.
Κι επειδή όσο μεγαλώνουμε χρονολογικά, το σώμα μας και ο εγκέφαλός μας μεγαλώνει μαζί μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να διατηρήσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας.
Υπάρχουν, λοιπόν, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που παράγουν ενέργεια και βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου μας από παθήσεις, ευεργετώντας ταυτόχρονα και το έντερο, το οποίο αποτελεί τον δεύτερο «εγκέφαλο» του οργανισμού μας και βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τον κανονικό εγκέφαλο. Μην ξεχνάμε ότι από τα βακτήρια, μέχρι τις ορμόνες και το ανοσοποιητικό, όλα συνδέονται με κάποιο τρόπο με το έντερο.
Ποιες τροφές, λοιπόν, μπορούν να συμβάλλουν να παραμείνουμε υγιείς εγκεφαλικά σε αυτό το ταξίδι μας στο χρόνο;
Αβοκάντο
Μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά τα λιπαρά του είναι μονοακόρεστα, που σημαίνει ότι ανήκουν στην καλή κατηγορία λιπαρών, που κάνουν καλό στο δέρμα και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Το αβοκάντο βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, που σημαίνει καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, ενώ η βιταμίνη Κ και το φυλλικό οξύ του συμβάλλουν στην πρόληψη δημιουργίας θρόμβων στον εγκέφαλο, προστατεύοντας ουσιαστικά από εγκεφαλικό, την ίδια στιγμή που βοηθούν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά της μνήμης και της συγκέντρωσης. Ακόμη είναι πλούσιο σε βιταμίνες συμπλέγματος Β που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή υγεία του εγκεφάλου.
Παντζάρι
Τα παντζάρια μειώνουν τη φλεγμονή, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση και μας βοηθούν να ξεφορτωθούμε τις τοξίνες από το αίμα. Το φυσικό νιτρικό άλας στα παντζάρια μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να βοηθήσει με τις νοητικές μας επιδόσεις. Δοκιμάστε τα στη σαλάτα σας, ψητά, συνδυάστε τα με κατσικίσιο τυρί και απολαύστε τα.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε, μιας βιταμίνης της οποίας τα υψηλά επίπεδα συνδέονται με μικρότερη γνωστική φθορά όσο μεγαλώνουμε. Καρύδια, φουντούκια, βραζιλιάνικα καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, ηλιόσπορος, σουσάμι (και ταχίνι), λιναρόσπορος, όλα κάνουν καλό. Δεν έχει σημασία αν τα καταναλώνετε ωμά ή ψητά, απλώς προτιμήστε τα χωρίς αλάτι.
Μύρτιλα
Αποτελούν μια από τις πιο γνωστές αντιοξειδωτικές τροφές και μας παρέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Λόγω των υψηλών επιπέδων γαλλικού οξέος, τα μύρτιλα είναι επίσης πολύ ωφέλιμα όσον αφορά την προστασία του εγκεφάλου από το στρες και εκφυλιστικές ασθένειες.
Ρόδι
Είτε τρώτε τους σπόρους του, είτε πίνετε τον χυμό του, το ρόδι σας προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, αποτρέποντας τις βλάβες που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες στον εγκέφαλο, αλλά και στον οργανισμό γενικότερα. Επειδή, όμως, ο εγκέφαλος είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος στις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών, βάλτε αντιοξειδωτικές τροφές στη διατροφή σας, καταναλώνοντας ρόδι, εσπεριδοειδή και πολύχρωμα λαχανικά.
Μαύρη σοκολάτα
Δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες κι ενώ η γάλακτος μπορεί να μην είναι και τόσο ωφέλιμη, η μαύρη σοκολάτα έχει σημαντικές ιδιότητες, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φλαβόνες που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη, η καφεΐνη της, που αποτελεί φυσικό διεγερτικό, τονώνει τη συγκέντρωση και διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, που βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης. Θυμηθείτε, μόνο, ότι όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει μια σοκολάτα, τόσο το καλύτερο κι ότι αποτελεί μια υπερτροφή την οποία πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο, καθώς περιέχει ζάχαρη. Ψάξτε για σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο και αποφύγετε τις γάλακτος του σούπερ μάρκετ.
Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει γιατί προστατεύει τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με τέτοιου είδους ασθένειες, με το Αλτσχάιμερ, με εγκεφαλικά και με τη φυσική γήρανση του οργανισμού. Ακόμη, προστατεύει και την όραση, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, γι’ αυτό προσθέστε τον φρέσκο στις πατάτες σας και στα λαχανικά σας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.