Τούρτα με κυνόροδο (rosa canina)
Τα γλυκά είναι μια μεγάλη υπόθεση για όσους τους έχουν αδυναμία κι εμείς… δεν αποτελούμε εξαίρεση. Αυτό που προσπαθούμε, όμως, είναι να τα φτιάχνουμε και να τα παραλλάσουμε έτσι, ώστε να γίνονται λίγο πιο υγιεινά, ελαφριά και vegan. Αυτό ακριβώς κάναμε και με την τούρτα rosa canina από το εξαιρετικό βιβλίο μαγειρικής «Με… νου αρωματόκηπος και ευεξία» της Μαρίας Στικούδη, του Νίκου Κρίγκα, της Διαμάντως Λάζαρη και της Ελένης Μαλούπα (εκδόσεις Πατάκη), στην οποία φτιάξαμε μια ιδιαίτερη vegan βάση χωρίς γλουτένη, ενώ προσθέσαμε και vegan υλικά στη σοκολάτα της, ώστε να είναι πιο ελαφριά, με λιγότερα λιπαρά και cruelty-free.
Υλικά
Για τη vegan βάση της τούρτας χωρίς γλουτένη
190 γραμμ. λάδι καρύδας
200 ml σιρόπι αγαύης
2 ώριμες μπανάνες
5 κ.γ. λιναρόσπορος, που έχετε μουλιάσει σε ½ φλιτζάνι νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά
1 κ.γ. φρέσκια βανίλια
250 γραμμ. τριμμένα αμύγδαλα
150 γραμμ. αλεύρι από φαγόπυρο
130 γρ. σκόνη κακάο
2 κ.γ. μπέικιν παουντερ
Λίγο αλάτι
300 ml γάλα αμυγδάλου
Για τη σοκολάτα
4-5 αποξηραμένα κυνόροδα που έχουμε μουλιάσει σε ζεστό νερό
80ml νερό αγριοτριανταφυλλιάς
60 γρ. (2/3 της κούπας) ζάχαρη καρύδας
4 κ.σ. της σούπας σκόνη κακάο
1 πρέζα αλάτι
½ κ.γ. φρέσκια βανίλια
15 γραμμάρια βούτυρο καρύδας
Οδηγίες
Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψάκι και του στρώνετε αντικολλητικό χαρτί, αλείφοντάς το με λίγο γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το λάδι καρύδας και αφήνετε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το σιρόπι αγαύης, το μέλι και τη φρέσκια βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν. Στη συνέχεια, χτυπάτε καλά τις μπανάνες στο μούλτι μαζί με το γάλα.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι από φαγόπυρο, τα τριμμένα αμύγδαλα, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Έπειτα ενώνετε τα μείγματα: στο μπολ όπου είναι το μείγμα με τα άλευρα κάνετε μία λακούβα στη μέση (ναι, σαν αυτές που κάνουμε στην άμμο το καλοκαίρι). Ρίχνετε μέσα το μείγμα από το τηγάνι και τις λιωμένες μπανάνες με το γάλα. Ανακατεύετε καλά με τον αυγοδάρτη, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο, σχεδόν σαν μους σοκολάτας.
Βάζετε το μείγμα στο ταψί και το στρώνετε με ένα κουτάλι να απλωθεί ομοιόμορφα. Το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί για 35-40 λεπτά. Όταν ψηθεί, το βγάζετε από τον φούρνο και όταν κρυώσει, το βγάζετε και από το ταψί και το τοποθετείτε σε μια ωραία πιατέλα.
Για να φτιάξετε τη σοκολάτα, λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο καρύδας κι έπειτα χτυπάτε καλά στο μούλτι το βούτυρο με το νερό αγριοτριανταφυλλιάς, τη ζάχαρη καρύδας, το κακάο, το αλάτι, τα κυνόροδα και τη βανίλια. Αλείφετε το κέικ με το μείγμα και στολίζετε (αν θέλετε) με τριαντάφυλλα.
Tip
Το κυνόροδο να ξέρετε ότι είναι ο καρπός της άγριας τριανταφυλλιάς και είναι διουρητικό και πλούσιο σε βιταμίνες, ιδιαίτερα C. Μπορείτε να το αξιοποιείτε πιο συχνά, βάζοντάς το αποξηραμένο στο τσάι σας ή να το συνδυάσετε σε άλλα ροφήματα για τόνωση του ανοσοποιητικού και πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.