Τόφου στον φούρνο με σάλτσα σόγιας
Το τόφου είναι η απάντηση σε πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη φυτοφαγία, όπως «από πού παίρνετε πρωτεΐνη;», «πώς παίρνετε σίδηρο χωρίς κρέας», «τι κάνετε με τα καλά λιπαρά χωρίς ψάρια;», «τι κάνετε με το ασβέστιο». Αν και δεν αποτελεί τη μοναδική φυτικής προέλευσης πηγή για όλα τα παραπάνω, ωστόσο είναι μια καλή επιλογή στη διατροφή όσων ακολουθούν vegan διατροφή, αλλά και όσων νηστεύουν.
Κι επειδή γνωρίζω ότι πολλοί δεν ξέρετε πώς να το αξιοποιήσετε, σηκώστε μανίκια γιατί σήμερα θα φτιάξουμε μαζί μια συνταγή με πρωταγωνιστή το τόφου, απλή, εύκολη και πεντανόστιμη.
Υλικά
1 κομμάτι βιολογικό, σκληρό τόφου περίπου 350-400 γραμμάρια
1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. tamari ή σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
1 κ.σ. κορνφλάουρ ή αραρούτι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο σουσάμι
Οδηγίες
Για να ετοιμάσετε το τόφου, στραγγίξτε το απαλά, πιέστε το με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, κόψτε το κατά μήκος κι έπειτα σε κυβάκια.
Αφήστε το για περίπου 30 λεπτά κι έπειτα μεταφέρετέ το σε ένα μπολ και πασπαλίστε με ελαιόλαδο και tamari ή σάλτσα σόγιας. Ανακατέψτε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και πασπαλίστε το κορνφλάουρ ή αραρούτι πάνω στο τόφου, μέχρι να το καλύψει.
Αδειάστε το στη λαδόκολλα, απλώνοντάς το και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά, γυρίζοντάς το μια φορά περίπου στα 15 λεπτά και φροντίστε να πάρει χρυσαφένιο χρώμα στις άκρες.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε από το φούρνο, πασπαλίστε με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι και απολαύστε.