Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Αυτή η εβδομάδα συνήθως ωθεί πολλούς σε πιο αυστηρή νηστεία, στα πρότυπα της αυστηρής χορτοφαγίας, με αποχή από κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά. Το δύσκολο μέρος της υπόθεσης, όμως, είναι ότι αν κάποιος ακολουθεί διατροφή δυτικού τύπου όλο τον υπόλοιπο καιρό, δυσκολεύεται πολύ αυτές τις ημέρες να δημιουργήσει πιάτα τα οποία θα είναι και νόστιμα, ολοκληρωμένα, χορταστικά και ταυτόχρονα ιδανικά για υποστήριξη ανοσοποιητικού και ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι στρέφονται στις τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια και τα ζυμαρικά αυτές τις ημέρες, ίσως και σε κάποια λαδερά φαγητά.
Για να δούμε, όμως, πώς μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό και να υποστηρίξουμε την ανοσία με νόστιμα και χορταστικά γεύματα;
Τι τρώμε για πρωινό
Καταρχάς, ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάτε την ημέρα σας είναι με ένα γερό, πλούσιο πρωινό, το οποίο θα πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνη. Φυτικό γιαούρτι με φρούτα και μελάσα, raw μπάρες μελάσα Emelia πλούσιες σε σίδηρο που μπορείτε να βρείτε και στο γραφείο μου, ψωμί πολύσπορο ολικής με φιστικοβούτυρο και φρούτα είναι μερικές επιλογές. Οι λάτρεις των αυγών μπορείτε να φτιάξετε scrambled τόφου με θρυμματισμένο τόφου αντί για αυγά και να προσθέσετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά που βάζετε συνήθως ή ομελέτα με αλεύρι ρεβιθιού, μουλιασμένο σε νερό και γιαούρτι σόγιας, μαύρο αλάτι και ψητά λαχανικά. Θα συνιστούσα, ωστόσο, να δώσετε έμφαση και σε ένα πλούσιο smoothie, διαφορετικό κάθε μέρα, με αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, με χουρμάδες ή μελάσα για γλυκύτητα, φυτικό βούτυρο και φυτικό ρόφημα, το οποίο θα σας χαρίσει έξτρα αντιοξειδωτική προστασία και κορεσμό. Τip: Μη βασίζεστε μόνο στα φρούτα για τα smoothies σας. Η προσθήκη λαχανικών είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς τα λαχανικά έχουν μειωμένα σάκχαρα σε σχέση με τα φρούτα.
Η ώρα του μεσημεριανού
Εκτός από σαλάτες πλούσιες σε ποικιλία λαχανικών, με προσθήκη οσπρίων, φύτρων και ξηρών καρπών για πρωτεΐνη και ακόμη μεγαλύτερο κορεσμό, υπάρχουν άπειρες συνταγές της ελληνικής κουζίνας που μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτές τις ημέρες, όπως γεμιστά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, φασολάδα, φακές, ρεβιθάδα, φασολάκια, αρακάς, αγκινάρες αλά πολίτα. Αν ωστόσο, θέλετε το μενού σας να είναι πιο εκλεπτυσμένο και ακόμη πιο πλούσιο σε ποικιλία φυτικών τροφών για υποστήριξη της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου και του ανοσοποιητικού, μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές μου για κυρίως πιάτα εδώ. Σας προτείνω τη σούπερ χορταστική vegan πίτα του βοσκού, τα ψητά μανιτάρια με σκόρδο και σάλτσα σόγιας, το vegan poke bowl με μπόλικα λαχανικά, όσπρια και μπαχαρικά, το κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα και μυρωδικά και φυσικά την υπέρτατη ρεβιθάδα με κράνμπερι και φιστίκια Αιγίνης.
Ελαφρύ βραδινό
Το βράδυ εκ των πραγμάτων τρώμε ελαφριά και φροντίζουμε το δείπνο μας να απέχει 3 ώρες από την ώρα που θα ξαπλώσουμε, για να μην επηρεάσει η πέψη τον ύπνο μας. Ένα περιποιημένο chia bowl με σπόρους chia, ξηρούς καρπούς, φρούτα, γκρανόλα και φύτρα είναι μια καλή επιλογή. Μπρουσκέτες με γουακαμόλε ή χούμους, ντομάτα και σπόρους είναι επίσης μια δημιουργική ιδέα για καλά λιπαρά, πρωτεΐνη και λυκοπένιο, ενώ αν φάτε σαλάτες, δώστε τους έξτρα γεύση προσθέτοντας π.χ. καραμελωμένα μανιτάρια ή τζίντζερ ή αβοκάντο κ.ο.κ. Ο περίφημος κρητικός μας ντάκος χωρίς παξιμάδι είναι επίσης τέλεια ιδέα που μπορείτε να βρείτε εδώ, πλούσιος σε πρωτεΐνη και έξτρα φυτικές ίνες, με κάππαρη για φλαβονοειδή και αλμυρή γεύση, λυκοπένιο από την ντομάτα και μονοακόρεστα λιπαρά από τις ελιές. Μια απλή μακαρονάδα από ζυμαρικά οσπρίων ή ολικής με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, πιπεριά και μαϊντανό ή μια σκέτη ναπολιτάνα με διατροφική μαγιά αντί για τυρί τριμμένο είναι επίσης μια εύκολη και απολαυστική λύση.
Μήπως τώρα η νηστεία είναι πιο εύκολη και νόστιμη;
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.