Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τεχνητά γλυκαντικά και καρκίνος

Η ζωή μας θέλουμε να είναι όσο πιο γλυκιά γίνεται. Με την ενοχοποίηση της ζάχαρης, όμως, η στροφή προς τις εναλλακτικές γίνεται πιο έντονη. Αν, μάλιστα, σκεφτούμε ότι στη vegan διατροφή απέχουμε και από το μέλι, οι εναλλακτικές λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο. Και τότε έρχονται τα διάφορα γλυκαντικά στο δρόμο μας, τα οποία ναι μεν μας γλυκαίνουν, αλλά όσο κι αν η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ασφαλή, μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία. Υπάρχουν εδώ και χρόνια ανησυχίες για την ασπαρτάμη και την πιθανή σύνδεσή της με καρκίνο, αλλά μέχρι στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικές έρευνες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν αυτή την υπόθεση.

Ας δούμε, όμως, σήμερα τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης κοορτής από τη Γαλλία, της NutriNet Sante, η οποία περιλάμβανε 102.865 ενήλικες (78,5% γυναίκες), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 7,8 χρόνια. Ως μέρος της επαναλαμβανόμενης διατροφικής εκτίμησης που πραγματοποιήθηκε κατά το follow-up, η πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών εκτιμήθηκε με συγκεκριμένη ανάλυση για αυτά που καταναλώνοντας πιο συχνά: ασπαρτάμη, σουκραλόζη και ακεσουλφάμη Κ. Στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης και του κινδύνου καρκίνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά καταναλώνονταν από το 36,9% των συμμετεχόντων. Αυτοί που τα κατανάλωναν σε μεγαλύτερο βαθμό ήταν συνήθως γυναίκες, νεότερες στην ηλικία, καπνίστριες, λιγότερο ενεργές, με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και πιο πιθανόν να παρουσιάζουν διαβήτη. Σε σχέση με αυτούς που δεν τα κατανάλωναν, βρέθηκε ότι αυτοί που τα κατανάλωναν παρουσίαζαν 13% αύξηση στην πιθανότητα καρκίνου συνολικά, με την κατανάλωση ασπαρτάμης και ακεσουλφάμης Κ να ενοχοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό. Η πρόσληψη ασπαρτάμης σχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και 15% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σχετιζόμενου με την παχυσαρκία.

Η σημασία της μελέτης αυτής είναι μοναδική, καθώς έχει αξιολογήσει τη συνολική έκθεση σε τεχνητά γλυκαντικά μέσω της κατανάλωσης μιας ευρείας γκάμας τροφίμων και ποτών κι όχι μόνο της κατανάλωσης συγκεκριμένων αναψυκτικών, όπως έχει πραγματοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες. Παρ’ όλο που σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα δεδομένα αυτά, ίσως είναι μια καλή στιγμή να τα λάβουμε υπ’ όψιν ως προειδοποίηση με τη σύσταση να αποφεύγουμε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Πηγές
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003950
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-weeks-plant-based-nutrition-news-10th-april-2022-86c5e31bdaa4

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button