Φτιάξτε το τέλειο χούμους (ή διορθώστε το) με τις πιο χρήσιμες συμβουλές
Αν σας αρέσει το χούμους και το δοκιμάζετε συχνά έξω ή το φτιάχνετε μόνοι σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες φορές είναι εξαιρετικό και άλλες… απλώς τρώγεται. Στόχος, πάντα βέβαια είναι το πρώτο κι αν το φτιάχνετε συχνά μόνοι σας, τότε σίγουρα θα θέλετε να μάθετε τι πηγαίνει στραβά και τι μπορεί να βελτιωθεί στη διαδικασία παρασκευής του.
Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Το να βάλουμε απλώς τα ρεβίθια στο μούλτι, προσθέτοντας ταχίνι και ελαιόλαδο δεν εξασφαλίζει το ιδανικό αποτέλεσμα γεύσης και υφής κι όπως οι περισσότερες συνταγές που μοιάζουν απλές, έτσι και αυτή έχει τις τεχνικές της και απαιτεί έναν σχετικό σχεδιασμό, προετοιμασία και αναζήτηση των κατάλληλων υλικών. Το γνωρίζω εκ πείρας, μιας και το χούμους υπάρχει συχνά στο τραπέζι μας ως μια πολύ υγιεινή και νόστιμη χορτοφαγική επιλογή.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο.
- Μουλιάστε τα ξερά ρεβίθια σε μαγειρική σόδα για να αυξήσετε το pH τους, το οποίο θα μαλακώσει το περίβλημά τους μετά το μαγείρεμα.
- Η ποιότητα στο ταχίνι μετράει και πολύ μάλιστα! Χρησιμοποιήστε ταχίνι σε πετρόμυλο για καλύτερα αποτελέσματα, κατά προτίμηση βιολογικό.
- Για να σας βγει κρεμώδες το αποτέλεσμα, δώστε λίγο περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα των ρεβιθιών, έτσι ώστε να μαλακώσουν πολύ.
- Αν χρησιμοποιείτε φασόλια σε κονσέρβα για το χούμους σας, αξιοποιήστε το ζουμί τους στη θέση του νερού. Θα χαρίσει έξτρα γεύση και θα κάνει το χούμους σας πιο πηχτό.
- Φτιάξτε καλό πουρέ με τα ρεβίθια σας, χτυπώντας τα στο μούλτι για περισσότερο χρόνο απ’ όσο νομίζατε ότι χρειάζεται. Αυτό θα σας εξασφαλίσει την ιδανική κρεμώδη υφή.
- Υπάρχει κόλπο για να μην ξεφλουδίσετε το σκόρδο σας, αν σας δυσκολεύει η διαδικασία. Χτυπήστε το με χυμό λεμονιού και αλάτι στο μούλτι και στη συνέχεια αφήστε το στην άκρη, ούτως ώστε να δώσετε χρόνο στο σκόρδο να μαλακώσει. Στη συνέχεια κοσκινίστε το μείγμα και είστε έτοιμοι!
- Δώστε προσοχή στα υγρά που προσθέτετε. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο ακόμη για να κάνετε την υφή του πιο ελαφριά και αραιή, αλλά να θυμάστε ότι αν το παρακάνετε, μετά δεν διορθώνεται εύκολα. Γι’ αυτό «παίξτε» συντηρητικά στην αρχή. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παγωμένο νερό στο τέλος, το οποίο βοηθάει στην αραίωση.
- Αφήστε το χούμους σας να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν το καταναλώσετε. Έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στις διαφορετικές γεύσεις του να αναμειχθούν και να «δέσουν».
- Η ελιά ως τόπινγκ είναι μια πολύ καλή ιδέα, όπως επίσης και το να περιχύσετε λίγο ελαιόλαδο στα τελευταία δευτερόλεπτα που το ανακατεύετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίσχους από σέσκουλο για να φτιάξετε μια πιο ελαφριά βερσιόν χούμους. Βέβαια, αυτό δεν θεωρείται χούμους, αλλά θα έχει μια παρόμοια αίσθηση και αποτελεί και πάλι μια εύκολη λύση για νόστιμη και υγιεινή κρεμώδη σαλάτα.
- Αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε το δικό σας χούμους και αγοράσετε έτοιμο, αλλά και πάλι θέλει διόρθωση, προσθέστε του 2-3 κ.σ. γιαούρτι. Θα το κάνει πιο κρεμώδες και ελαφρύ. Για έξτρα γεύση, μπορείτε να του προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και να πασπαλίσετε λίγη πάπρικα στην κορυφή