Τάκος με μάνγκο, τόφου και γουακαμόλε
Τις προάλλες πήραμε μάνγκο από το παντοπωλείο, ένα φρούτο που δεν συνηθίζουμε συχνά να τρώμε, αλλά συνειδητοποίησα ότι όσες φορές το έχουμε πάρει, το έχουμε αγαπήσει οικογενειακώς -μικροί και μεγάλοι. Το γεγονός, μάλιστα, ότι είναι και πλούσιο σε βιταμίνη Α, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, μου δίνει μια ακόμη αφορμή να το βάλω στη φρουτοσαλάτα μας.
Αυτή τη φορά, όμως, το χρησιμοποιήσαμε αλλιώς: σε τάκος. Αξιοποιήσαμε μαζί και τόφου για πρωτεΐνη, ενώ όπως θα έχετε καταλάβει το αβοκάντο λείπει δύσκολα από τις συνταγές μας. Σε πολύ λίγο είχαμε μπροστά μας λαχταριστά τάκος με τη γλυκύτητα και το άρωμα των μάνγκο κι όλα δείχνουν ότι μάλλον πρέπει να τα βάζουμε πιο συχνά στη λίστα μας.
Υλικά για 3-4 τάκος
1 μπλοκ τόφου
2 μάνγκο
2 αβοκάντο
τορτίγιες ολικής
σάλτσα σόγιας
1 lime
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο κόκκινο λάχανο
1 πιπεριά
αλάτι
σκόνη σκόρδου
μπούκοβο
Οδηγίες
Ξεκινήστε πιέζοντας το τόφου σας να βγάλει τα υγρά του, τοποθετώντας το ανάμεσα σε 2 καθαρές πετσέτες και τοποθετώντας πάνω του βάρος (π.χ. ένα ξύλο κοπής και ένα τηγάνι). Αφήστε το λίγη ώρα να απορροφήσουν οι πετσέτες την υγρασία του. Μόλις είναι έτοιμο, κόψτε το σε κύβους.
Σε ένα μπολ μαρινάρετε τους κύβους σας με σάλτσα σόγιας, σκόνη σκόρδου και μπούκοβο, αφήνοντας για 1 ώρα να πάρουν γεύση. Στη συνέχεια, σωτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Κόψτε το μάνγκο σας σε μικρά κυβάκια και καθαρίστε και τα αβοκάντο σας. Φτιάξτε γουακαμόλε (σάλτσα αβοκάντο) χτυπώντας στο μπλέντερ τα αβοκάντο, λίγο χυμό lime, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και νερό αν χρειαστεί.
Ψιλοκόψτε το κόκκινο λάχανο και την πιπεριά σας.
Προσθέστε στις τορτίγιες σας τη γέμιση από τόφου, μάνγκο, λάχανο, πιπεριά και γουακαμόλε και αυτοσχεδιάστε με ό,τι άλλο σας αρέσει, όπως ντοματίνια, μυρωδικά κ.ο.κ.
Τη συνέχεια, τη φαντάζεστε…