Τα οφέλη του wasabi
Το γνωρίζουμε από την ιαπωνική κουζίνα και κυρίως το σούσι και φημίζεται ως κάτι πολύ καυτερό, που όμως έχει οφέλη για την υγεία και το ανοσοποιητικό. Κι αν μέχρι τώρα φοβόσασταν να το βάλετε πιο συχνά στη διατροφή σας ή έστω να το καταναλώσετε τις φορές που βγαίνατε για σούσι, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε, αφού τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά.
Τι είναι το wasabi;
Στο πιάτο μας φτάνει ως μια πολύ καυτερή πράσινη πάστα, αλλά στην πραγματικότητα το wasabi είναι φυτό που σχετίζεται με το λάχανο και το χρένο και ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών (Brassicaceae). Συχνά, μάλιστα, αναφέρονται σε αυτό ως το ιαπωνικό χρένο. Έχει έντονη, πικάντικη γεύση, διαφορετική, όμως, από την καψαϊκίνη, την ουσία που συναντάμε στις πιπεριές τσίλι και τους δίνει την καυτερή τους γεύση. Το wasabi δεν καίει απλώς τη γλώσσα, αλλά επηρεάζει όλη την οσφρητική αίσθηση, ενώ η γεύση του θυμίζει περισσότερο καυτερή μουστάρδα. Χρησιμοποιείται στο sashimi, το σούσι και άλλα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας και καταναλώνεται σε πολύ μικρή ποσότητα, λόγω της καυτερής ιδιότητάς του, η οποία, όμως, δεν διαρκεί πολύ.
Η διατροφική του αξία
Σε ποσότητα 100 γραμμαρίων, το wasabi αποδίδει περίπου 109 θερμίδες και μόλις 1 γραμμάριο κορεσμένα λιπαρά. Αποτελεί, μάλιστα, πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης και ενέργειας, ενώ από άποψη μετάλλων περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο, που αποτελούν όλα στοιχεία μιας ισορροπημένης διατροφής. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6. Το φυτό παρουσιάζει, επίσης, υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως ισοθειοκυανάτες και καθόλου χοληστερόλη. Αν το βάλετε με μια σταθερή συχνότητα στη διατροφή σας, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων και να επηρεάσει θετικά τη συνολική σας υγεία με διάφορους τρόπους.
Προλαμβάνει τον καρκίνο
Χάρη στις ισοθειοκυανάτες, έχει την ιδιότητα να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, με μια συγκεκριμένη μορφή μάλιστα, την 6-MITC, να περιορίζει την επέκταση των κυττάρων της λευχαιμίας και του καρκίνου του στομάχου. Οδηγεί σε απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) μέσα σε 24 ώρες από την κατανάλωσή του, γι’ αυτό και φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων, ακόμη και σε προκλινικό στάδιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ισοθειοκυανάτες φαίνεται να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η 6-MITC είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και μελανώματος. Θυμηθείτε, όμως, ότι μόνο το αυθεντικό wasabi περιέχει τις ισοθειοκυανάτες που μπορούν να καταπολεμήσουν διάφορα είδη καρκίνου. Ακόμη και άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας ωχριούν απέναντί του, καθώς όταν μαγειρεύονται, μειώνεται η διατροφική τους αξία και αλλοιώνονται τα ένζυμα που οδηγούν στη δημιουργία ισοθειοκυανάτων.
Προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Συμβάλλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης στον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, ενώ εμποδίζει και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβο και στη συνέχεια σε εγκεφαλικό και άλλες καρδιαγγειακές κρίσεις.
Ωφελεί σε περιπτώσεις αρθρίτιδας
Το wasabi φαίνεται ότι παίζει ρόλο στη μείωση του πρηξίματος των αρθρώσεων, στη φλεγμονή και μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το ρόλο τους παίζουν και σε αυτή την περίπτωση οι ισοθειοκυανάτες, που έχει φανεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και τους μυς, έτσι ώστε να μειώνεται ο πόνος. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Στο πλαίσιο μελετών, το wasabi έχει βρεθεί ως η πιο αντιβακτηριδιακή τροφή έναντι στα βακτήρια E. Coli και τον Σταφυλόκοκκος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δράσει προληπτικά σε περιπτώσεις δηλητηρίασης και άλλων παρόμοιων καταστάσεων, αν διατηρηθούν επίπεδα ισοθειοκυανάτων στη διατροφή, μέσω της κατανάλωσης wasabi. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες εταιρίες έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν εκχύλισμα wasabi στις αντιβακτηριδιακές τους κρέμες και ζελέ, προκειμένου να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Κάνει καλό στο αναπνευστικό
Η καυτερή αυτή πράσινη πάστα μπορεί να αποτελέσει δυνατό σύμμαχο ενάντια σε παθήσεις του αναπνευστικού. Με την απελευθέρωση μιας ισοθειοκυανάτης, το wasabi μπορεί ενεργά να εμποδίσει την εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών στην αναπνευστική οδό, όπως αυτών που οδηγούν στη γρίπη και την πνευμονία. Η οσμή και η αίσθηση στη μύτη σας μετά την κατανάλωσή του μπορεί να είναι έντονη, αλλά σας κάνει καλό. Ταυτόχρονα, «καθαρίζει» τα ιγμόρεια και αυτό βοηθά συχνά όσους πάσχουν από εποχικές αλλεργίες ή ακόμη και από το κοινό κρυολόγημα.
Βελτιώνει την εντερική υγεία
Το wasabi μπορεί να εμποδίσει τη φλεγμονή στο έντερο και να μειώσει τον κίνδυνο συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, μια πάθηση όπου ο βλεννογόνος φραγμός του εντέρου χάνει την αποτελεσματικότητά του και δεν μπορεί να αποτρέψει κάποια μεγάλα μόρια και μικρόβια από το να περάσουν κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Ο λόγος είναι οι φυτικές ίνες του wasabi, οι οποίες βελτιώνουν την πέψη και τη συνολική υγεία του εντέρου, διατηρώντας και την υγεία του βλεννογόνου φραγμού, ώστε να μην περνούν ουσίες που δεν πρέπει στο αίμα.
Προσοχή!
Αν υπερκαταναλώσει κάποιος wasabi στην προσπάθειά του να λάβει το μέγιστο των οφελών του, μπορεί να έχει παρενέργειες. Μια σημαντική είναι ότι μπορεί να βλάψει το συκώτι, λόγω μιας ουσίας του, της ηπατοτοξίνης, η οποία σε μικρές δόσεις δεν βλάπτει, αλλά σε μεγάλες μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του ήπατος. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αλλεργίες σας και με τέτοιες ιδιαίτερες τροφές να είστε προσεκτικοί την πρώτη φορά. Το wasabi μπορεί επίσης να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία και αιμορραγική διαταραχή. Όπως με όλες τις τροφές, «μέτρον άριστον» και φροντίστε να καταναλώνετε πάντοτε το αυθεντικό wasabi για να έχετε όλα τα οφέλη.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.