Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Προφυλαχτείτε από τις συχνές κολπίτιδες με απλές συμβουλές

1min reading time

Η κολπίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις γένους… θηλυκού που όσες την έχετε περάσει, είμαι σίγουρη πως δεν μπορέσατε να την ξεχάσετε εύκολα. Πρόκειται για μια λοίμωξη στην περιοχή του κόλπου που προκαλεί τοπικό ερεθισμό, κολπικές υπερεκκρίσεις, δυσπαρευνία και έναν πολύ άβολο και ενοχλητικό κνησμό, με αίσθημα καύσου. Η λοίμωξη αυτή συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει διαταραχή του pH του κόλπου και της χλωρίδας του και μπορεί να οφείλεται σε μύκητες, βακτηρίδια, στην τριχομονάδα που θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, σε αντιβιοτικά που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα, διαταραχές ανοσοποιητικού και όπως καταλαβαίνετε μπορεί το καλοκαίρι τα κρούσματα να αυξάνονται, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα ανά πάσα στιγμή.

Απαραίτητη είναι η επίσκεψη σε γυναικολόγο, ώστε να εντοπίσει το πρόβλημα και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Υπάρχουν, όμως, κάποιες γυναίκες που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες, πράγμα σίγουρα όχι ευχάριστο και αρκετά αγχωτικό, οι οποίες με ρωτούν συχνά τι θα μπορούσαν να κάνουν από άποψη διατροφής και πρόληψης. Έχω καλά νέα και γι’ αυτές και για όλες τις γυναίκες, αφού υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να έχετε υπ’ όψιν ώστε να προφυλαχτείτε από άλλη μια… απρόσκλητη και ενοχλητική κολπίτιδα.

Περιορίστε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Όλοι έχουμε ζυμομύκητες σε διάφορα μέρη του σώματός μας, αλλά το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτοί οι μύκητες υπερ-αναπτύσσονται. Τότε είναι που ξεκινούν και τα συμπτώματα. Οι μύκητες, λοιπόν, αγαπούν τη ζάχαρη κι όταν εμείς καταναλώνουμε τακτικά ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δηλαδή αναψυκτικά, γλυκά, κουλουράκια κ.ο.κ. τα επίπεδά τους στον οργανισμό και στην περιοχή του κόλπου αυξάνονται και κάπως έτσι ξεκινά η φαγούρα. Ξεκινήστε, λοιπόν, μειώνοντας την κατανάλωση των παραπάνω και παρατηρήστε τα συμπτώματά σας. Μπορεί να σας ωφελήσει ακόμη και η μείωση του ψωμιού, των ζυμαρικών και των φυσικών χυμών, ενώ έχετε υπ’ όψιν σας ότι και το αλκοόλ μπορεί να περιέχει σάκχαρα και καλό είναι να καταναλώνεται υπό έλεγχο.

Αποφύγετε τα αντιοβιοτικά
Στον οργανισμό μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια και μύκητες που συνθέτουν το μικροβίωμά μας. Αυτά τα σημαντικά βακτήρια καλύπτουν το δέρμα μας, βρίσκονται στο πεπτικό και στην κολπική περιοχή, διατηρώντας μια ισορροπία. Όταν παίρνουμε αντιβιοτικά για κάποια μικροβιακή λοίμωξη, μαζί με τα «κακά» βακτήρια, καταστρέφονται και πολλά «καλά» με αποτέλεσμα τα «κακά» βακτήρια και οι μύκητες να αυξάνονται και να προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά μόνο όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο, με καθοδήγηση γιατρού κι όχι για ένα απλό κρυολόγημα ή πονόλαιμο. Σημαντικό είναι, επίσης, επειδή το κρέας και τα γαλακτοκομικά προέρχονται από ζώα που μπορεί να παίρνουν ορμόνες, να προτιμάτε τη βιολογική εκδοχή τους, σε περίπτωση που καταναλώνετε ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Πάρτε προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια και οι μύκητες που υπάρχουν σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. Εκτός, όμως, από τις τροφές αυτές, μπορούμε να τα βρούμε και σε συμπληρώματα, αν και θα πρέπει να προσέξετε το συμπλήρωμα που διαλέγετε (διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες). Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποια προβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα με δράση στην περιοχή του κόλπου που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αναζητήστε προβιοτικά με Lactobacillus reuteri και rhamnosus και ξεκινήστε τη λήψη τους με την καθοδήγηση ειδικού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται πολλές κάψουλες την ημέρα, αν παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες κολπίτιδες.

Δοκιμάστε τα κολπικά προβιοτικά
Η εφαρμογή καλών βακτηρίων απευθείας στην κολπική περιοχή συχνά είναι βοηθητική για πολλές γυναίκες και θα τα βρείτε στα φαρμακεία ως κολπικά προβιοτικά. Άλλη μια επιλογή είναι να εφαρμόσετε στην περιοχή απλό ελληνικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, καθώς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καλών βακτηρίων ή να ενισχύσετε μια προβιοτική τροφή προσθέτοντάς της κι άλλα προβιοτικά, προτού την τοποθετήσετε στον κόλπο. Μπορείτε να προσθέσετε, για παράδειγμα, σε ένα κουταλάκι του γλυκού παρθένου λαδιού καρύδας προβιοτικό από κάψουλα, να τα ανακατέψετε και να βάλετε το μείγμα στο ψυγείο για να γίνει πιο σταθερό κι έπειτα να είναι πιο εύκολο να εισχωρήσει στον κόλπο. Φροντίστε μόνο να κάνετε τη διαδικασία το βράδυ που ξαπλώνετε για να πάτε για ύπνο, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα προβιοτικά θα μείνουν στη θέση που πρέπει, αφού θα είστε ξαπλωμένες. Στην αγορά θα βρείτε, επίσης, κολπικά, προβιοτικά τζελ έτοιμα προς χρήση. Δείτε ποια μέθοδος σας βολεύει, εφαρμόστε την μερικές ημέρες την εβδομάδα για περίπου ένα μήνα μετά την κολπίτιδα και αποτρέψτε την επανεμφάνισή της!

Φροντίστε την υγιεινή της περιοχής
Μην ξεχνάτε τους βασικούς κανόνες: φοράτε βαμβακερά εσώρουχα, αλλάζετε τα βρεγμένα ρούχα και μαγιό το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μην φοράτε πολύ στενά ρούχα, ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορήσει και να μην δημιουργείται υγρασία στην περιοχή. Και τέλος, φροντίστε μετά το μπάνιο να σκουπίζετε καλά την περιοχή ώστε να μην μένει υγρασία και να μην ρίχνετε απευθείας νερό μέσα στον κόλπο. Αυτό μπορεί να μεταβάλλει το pH του και να «καθαρίσει» πολλά από τα «καλά» βακτήρια, επιτρέποντας την ανάπτυξη ζυμομυκήτων. Βοηθητικές είναι και οι πλύσεις της περιοχής με χαμομήλι και καλέντουλα, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ερεθισμών του κολπικού βλεννογόνου. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι υπάρχουν κι άλλες μολύνσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόβλημα στον κόλπο. Γι’ αυτό αν τα συμπτώματά σας δεν εξαλείφονται ή αν τα κολπικά υγρά έχουν έντονη οσμή, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία.

Call Now Button