Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Τα τελευταία χρόνια, η σημασία της υγείας του εντέρου στη συνολική υγεία και το ανοσοποιητικό γίνεται ολοένα και περισσότερο αντικείμενο ερευνών, ενώ αξιολογείται σε μεγαλύτερο βαθμό από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, ως μέρος του προβλήματος, με τη διατροφή πάντα να παίζει σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό ίσως θα έχετε ακούσει και για το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου (Leaky Gut), το οποίο αποτελεί αιτία για πολλαπλές χρόνιες παθήσεις. Τι ακριβώς, όμως, είναι το σύνδρομο αυτό;

Καταρχάς να πούμε ότι το έντερο στο εσωτερικό του διαθέτει κάτι σαν «επένδυση» από κύτταρα που αποτελούν τον βλεννογόνιο φραγμό. Ο φραγμός αυτός, με απλά λόγια, συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και εμποδίζει τη διέλευση μικροβίων από το έντερο στο αίμα. Όταν ο φραγμός αυτός παρουσιάσει «διαρροή», τότε είναι λιγότερο αποτελεσματικός στις παραπάνω λειτουργίες του και αναλόγως τη βαρύτητα, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού ανεπιθύμητα μόρια περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, θέτοντας το ανοσοποιητικό μας σε κατάσταση άμυνας, δημιουργώντας αντισώματα προς αντιμετώπιση της κατάστασης. Κι επειδή το ανοσοποιητικό μας έχει καλή μνήμη, αν κάτι τέτοιο προκαλείται από κάποιες συγκεκριμένες τροφές, το ανοσοποιητικό εμφανίζει αντίδραση προς αυτές κι έτσι ενεργοποιούνται οι τροφικές δυσανεξίες και ευαισθησίες, οδηγώντας σε βάθος χρόνου τον οργανισμό σε κατάσταση φλεγμονής.

Τι μπορεί, όμως, να προκαλέσει το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου;
-Μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, τα οποία μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του εντέρου
-Χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας την πιθανότητα για υπερανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων, επηρεάζοντας το εσωτερικό του εντέρου και τη χλωρίδα του μέχρι και 12 μήνες.
-Χρόνιο στρες. Είτε η πηγή είναι η δουλειά και οι υποχρεώσεις, είτε ακόμη και η έντονη άσκηση ή η αυστηρή δίαιτα, το αποτέλεσμα είναι ότι το στρες στον οργανισμό μεταβάλλει το μικροβίωμα και μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.
-Διατροφή με πολλή ζάχαρη. Τα επεξεργασμένα δημητριακά και η πολλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα θρέφουν τους μύκητες, τα κακά βακτήρια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο έντερο.
-Δυτικοευρωπαϊκή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες και κόκκινο κρέας, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και δυτικοευρωπαϊκό lifestyle (κακή ποιότητα ύπνου, φαγητό αργά το βράδυ κ.ο.κ.)
-Μικρή κατανάλωση φυτικών ινών
. Δυστυχώς, στη δυτικοευρωπαϊκή διατροφή συνηθίζεται η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών, ενώ δεν υπάρχει και ποικιλία.

Πώς αντιμετωπίζεται
-Κάνετε εξετάσεις. Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ώστε να κάνετε εξετάσεις που χρειάζεται και επισκεφτείτε κλινικό διαιτολόγο για εξατομίκευση διατροφής και ιδανικά αντιμετώπιση του νοσήματός σας ολιστικά, βάσει της διάγνωσης ή των συμπτωμάτων (κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος σας με τη βοήθεια ειδικών). Τα AIP πρωτόκολλα, διατροφή και συστάσεις σε βιβλία που βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες μπορούν να αποσυντονίσουν, να εντείνουν τα προβλήματα και να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις.
-Αυξήστε τις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες στη διατροφή, διαλυτές και αδιάλυτες, έχει φανεί ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο έντερο. Σύμφωνα, μάλιστα, και με το American Gut Project, χρειάζεται ποικιλία φυτών για υποστήριξη μικροβιώματος, όπως κινόα, πλήθος φρούτων, λαχανικών, οσπρίων κ.ο.κ.
-Ελέγχετε τον θυρεοειδή σας. Αν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, δεν θα μπορέσετε να θεραπεύσετε και το θέμα του εντέρου, γι’ αυτό χρειάζεστε παρακολούθηση από ειδικό.
-Δοκιμάστε θεραπευτικά βότανα. Ο κουρκουμάς, η αλόη, η γλυκόριζα κ.ο.κ. μπορούν να βοηθήσουν το εσωτερικό του εντέρου ως μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου, πάντα με καθοδήγηση ειδικού.
-Αυξήστε τα προβιοτικά στη διατροφή. Kombucha, ξινολάχανο, kimchi, κεφίρ, σάλτσα σόγιας, tamari, τουρσί, όλα αυτά αποτελούν προβιοτικές τροφές που βοηθούν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει πιο σωστά.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button