Στο βάθος κήπος. Παντοπωλείο με χορτοφαγικά προιόντα χωρίς γλουτένη
Στο βάθος κήπος. Ένα ψαγμένο παντοπωλείο με κάθε λογής βιολογικά τρόφιμα.
Ήταν μέσα Ιουλίου και η ζέστη στην Αθήνα στα φόρτε της. Που να κυκλοφορήσεις; Αν έβαζες μια κότα να κάνει ένα αυγό εκείνη τη μέρα θα στο έβγαζε βραστό. Με τη γυναίκα μου όμως είχαμε αποφασίσει να βγούμε το βράδυ λόγω εορτασμού των γενεθλίων μου. Όπως κάθε χρόνο, θα πηγαίναμε κάπου ωραία για φαγητό. Ο λόγος όμως για να γιορτάσουμε φέτος ήταν διπλός. Η επικείμενη επίσκεψη του πελαργού που τον περιμέναμε σε κανά μήνα το πολύ να μας φέρει το μικρό μας αγοράκι είχε επισκιάσει κάθε δική μας επιθυμία για διασκέδαση και τελικά η μέρα εκείνη ήταν μία καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι μαζί.
Αφού διαλέξαμε ένα αγαπημένο εστιατόριο στον Κεραμεικό και περιμέναμε να πέσει επιτέλους ο ήλιος, κατεβήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε για εκεί.
Το μωρό κλωτσούσε ενοχλημένο ή απλά στριμωγμένο γιατί ο χώρος που του’ χε μείνει ήταν πλέον λιγοστός. Παρκάραμε δυο τετράγωνα πιο κάτω από τον προορισμό μας και ξεκινήσαμε να περπατάμε στο φαρδύ πεζοδρόμιο της οδού Κεραμικού. Ακόμα κι ο αέρας ήταν τόσο ζεστός που στέγνωνε την αναπνοή μας. Δεν λέγαμε πολλά μεταξύ μας παρά χαζεύαμε τα γύρω καφενεία και μαγαζιά.
Καθώς ανηφορίζαμε πέσαμε πάνω στη βιτρίνα ενός μανάβικου κατά πως μας φάνηκε, ή περισσότερο ψαγμένου παντοπωλείου. «Στο βάθος κήπος», έλεγε η επιγραφή και μέσα, γιατί μπήκαμε και μέσα, είχε ό,τι μπορείς να φανταστείς από βιολογικά προϊόντα, τρόφιμα χωρίς γλουτένη, φρούτα και λαχανικά. Ήταν η εποχή που λόγω της εγκυμοσύνης επιλέγαμε πιο προσεκτικά τι τρώγαμε, με αφορμή το ενδιαφέρον μας για την υγεία του μωρού που τρεφόταν από ότι έπεφτε μέσα στην κοιλιά της μαμάς του.
Τα βιολογικά όμως πέραν του ότι είναι δύσκολο να βρεθούν, είναι ως γνωστόν και πανάκριβα. Η δεύτερη καλή εντύπωση λοιπον εκτός από την μεγάλη ποικιλία ήταν οι πολύ προσιτές τιμές (βρήκαμε αβοκάντο, σπαράγγια, χορτοφαγικές μπάρες και πολλά άλλα).
Πίσω από το ταμείο εκείνη την ώρα στεκόταν ο Στέφανος που έκανε τη βάρδια του αδελφού του, του Λουκά, όπως μάθαμε αργότερα. Ο Στέφανος είχε πολύ οικία φυσιογνωμία και από τον τρόπο που μιλούσε, από τις κινήσεις και το ντύσιμό του θα μπορούσε να τον φανταστεί κανείς σαν ήρωα παιδικού βιβλίου. Μας ενημέρωσε με την πιο φιλική διάθεση για τα προϊόντα τους, τα περισσότερα απο τα οποία δεν τα είχαμε δει σε κανένα άλλο μαγαζι. Το καλύτερο βέβαια στην όλη ιστορία είναι ότι είχε τη δυνατότητα να μας τα φέρνει στο σπίτι χωρίς κάποια επιβάρυνση, κάτι που στο μέλλον θα έκανε τη ζωή μας αρκετά πιο εύκολη.
Στη συνέχεια γνωρίσαμε τον Δημήτρη που είναι υπεύθυνος για το πήγαινε από το ράφι του μαγαζιού στο καλάθι της νοικοκυράς. Ο Δημήτρης, παρόλο που είναι στους δρόμους όλη μέρα, έχει τα πιο ευγενικά μάτια που θα μπορούσες να κοιτάξεις σε κάποιον που κάνει τη διανομή. Φέρνει τα ψώνια σε καφάσια μανάβικου και χαμογελάει ζεστά έχοντας πάντα ένα καλό λόγο για το μικρό μας κουτσούβελο που τον τριγυρίζει με περιέργεια όποτε τον βλέπει. Έτσι, ακόμα ένα ευχάριστο και ευγενικό πρόσωπο μπήκε στη ζωή μας.
Κάποια στιγμή φυσικά χρειάστηκε να ξαναπεράσω ο ίδιος από το μαγικό παντοπωλείο γιατί ήθελα βιολογικά άλευρα χωρίς γλουτένη και όταν η διαλογή γίνεται δια ζώσης και όχι στο διαδίκτυο, είναι σίγουρα πολύ πιο ευχάριστη.
Τότε έπεσα πάνω στον Λουκά ο οποίος είναι η ψυχή της δουλειάς καθώς και στο Ζαννή, στενό φίλο των παιδιών που βοηθάει πραγματικά σε όλα. Ο Λουκάς εκπέμπει μία λάμψη όταν ιστορεί το πως βρίσκει προμηθευτές και πλαισιώνει τον πάγκο του καταστήματος και για το πως δοκιμάζει και παντρεύει μαζί με τη δουλειά τη σχέση των συνεργατών του. Όλη αυτή η διαδικασία και η ζύμωση με την ελληνική ύπαιθρο αναβλύζει στα λόγια του και την έκφρασή του.
Ο Ζαννής, από την άλλη, όταν δε βοηθάει στο κατάστημα σίγουρα θα περάσει από το σπίτι του για να αναμείξει κάποια από τα υπέροχα αυτά βιολογικά καλούδια και να αναδείξει εκλεπτυσμένες και πεντανόστιμες χορτοφαγικές συνταγές. Θα μπορούσε να είναι σεφ σε βίγκαν ρεστοράν αλλά περισσότερο σου θυμίζει έναν άνθρωπο που ενώ ζει στην καρδιά της Αθήνας, είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, τις γεύσεις και την όμορφη πλευρά της ζωής.
Αν ο Λουκάς και ο Στέφανος είναι εκείνοι που θα σε πείσουν να οργανώσεις την κουζίνα σου με υγιεινά, βιολογικά και θρεπτικά τρόφιμα, τότε ο Δημήρης θα φροντίσει να τα έχεις όποτε τα χρειαστείς στο ντουλάπι σου και ο Ζαννής θα σε εμπνεύσει να τα μαγειρέψεις για να ζήσεις πρωτόγνωρες γευστικές εμπειρίες.
Κάπως έτσι έρχεται και δένει η συνταγή της οδού Κεραμεικού, για να αφομοιωθεί με ένα τρόπο μοναδικό κάθε μέρα στη διατροφή και στη ζωή μας.
Στο βάθος όμως, εκτός από κήπος, υπάρχει και αγάπη για την καλή διατροφή, σεβασμός στον πελάτη που μάλλον νιώθει περισσότερο σαν φίλος, καλή και ευχάριστη διάθεση. Αν αυτά δεν φτάνουν για να φύγεις από το μαγαζί με ένα μεγάλο χαμόγελο, τότε σίγουρα θα το φροντίσει ο Λουκάς με μια παγωμένη ρακή και μια ωραία συζήτηση κάθε φορά που ο δρόμος σου σε φέρνει από εκεί.