Εναλλακτική σκορδαλιά με παστινάκι
Από τη μία λατρεύουμε την παραδοσιακή σκορδαλιά, την οποία συνδυάζουμε τα τελευταία χρόνια με ψητά λαχανικά, από την άλλη το μικρόβιο του πειραματισμού μας κάνει συνεχώς να θέλουμε να «πειράζουμε» τις συνταγές και να δοκιμάζουμε νέα υλικά. Αυτή τη φορά, φτιάχνουμε μια εναλλακτική σκορδαλιά χωρίς πατάτα, αλλά και χωρίς καρύδι όπως συνηθίζεται για όσους δεν χρησιμοποιούν πατάτα, με ένα απρόσμενο υλικό, το παστινάκι!
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το παστινάκι μοιάζει με μακρύ άσπρο καρότο, με γεύση που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αν το παγώσετε για σύντομο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη, αφού έτσι μετατρέπεται το άμυλό του σε σάκχαρα. Μας παρέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που ευνοούν το μικροβίωμα του εντέρου, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και φυλλικό οξύ μεταξύ άλλων.
Για να δούμε πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε εν όψει 25ης Μαρτίου σε μια διαφορετικού τύπου σκορδαλιά.
Υλικά για 5-6 μερίδες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κιλό παστινάκι (κομμένο ομοιόμορφα σε μικρά κομμάτια)
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
400ml γάλα καρύδας light
½ φλιτζάνι νερό
½ κ.γ. αλάτι
Οδηγίες
Πάρτε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα και βάλτε τη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε της το ελαιόλαδο, το παστινάκι, το σκόρδο και το θυμάρι και σωτάρετε για 7 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές.
Προσθέστε το γάλα καρύδας, το νερό, το αλάτι, ανακατέψτε και βάλτε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει ελαφριά, ανακατεύοντας σποραδικά, για περίπου 10-15 λεπτά. Μόλις δείτε ότι το παστινάκι μαλάκωσε (τρυπήστε το με ένα πιρούνι), σβήστε τη φωτιά και πολτοποιήστε το μείγμα με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ ή ό,τι διαθέτετε. Αν θέλετε το αποτέλεσμα να έχει κομμάτια και να μην είναι σαν κρέμα, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε με το χέρι, με ένα μεγάλο πιρούνι.
Έτοιμη για σερβίρισμα!
Tip
Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσετε το παστινάκι σας. Η φλούδα του έχει διατροφική αξία και σας γλιτώνει και χρόνο! Φροντίστε μόνο να είναι βιολογικής καλλιέργειας.