10 κορυφαίες συμβουλές για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη
Αν θέλετε να ακολουθήσετε μία διατροφή χωρίς γλουτένη διαβάστε αυτές τις κορυφαίες συμβουλές.
1. Ελέγχετε τις ετικέτες
Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν την επισήμανση των αλλεργιογόνων, που σημαίνει ότι μπορείτε να ξέρετε εάν ένα προϊόν είναι κατάλληλο για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης από την ανάγνωση της λίστας των συστατικών. Από το 2005 είναι υποχρεωτική η αναγραφή των 14 πιο σημαντικών αλλεργιογόνων τις ετικέτες των τροφίμων, ανεξάρτητα σε τι μορφή και ποσότητα περιέχονται στα τρόφιμα αυτά. Εάν συναντήσετε την ονομασία «άμυλο» ή «τροποποιημένο άμυλο», πρόκειται, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμυλο χωρίς γλουτένη. Ή θα πρέπει να αναφέρονται τα σιτηρά και να υπάρχουν αναφορές όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρόμη, kamut ή οποιοδήποτε άλλο περιέχει γλουτένη. Συχνά, αυτά τα συστατικά θα πρέπει να σημαίνονται με έντονους χαρακτήρες.
2. Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα χωρίς γλουτένη
Ζυμαρικά, ψωμί και κράκερ όλα περιέχουν γλουτένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας. Αντ ‘αυτού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα αγαπημένα σας φαγητά, που θα βρείτε σε μεγάλα και ενημερωμένα σούπερ μάρκετ καθώς και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Χωρίς γλουτένη τα υποκατάστατα τροφίμων περιλαμβάνουν τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα κράκερ, ψωμάκια, δημητριακά και πολλά άλλα. Να θυμάστε ότι σιτάρι, κριθάρι, βρόµη, σπελτ απαγορεύονται. Όπως όλα τα προϊόντα που παράγονται από αυτά τα σιτηρά, όπως αλεύρι, σιµιγδάλι, ζυµαρικά, ψωµιά κ.λπ. Επίσης το μπέικιν πάουντερ περιέχει άµυλο. Προσοχή στα έτοιµα προϊόντα. Σάλτσες, σιρόπια, µουστάρδες, ακόµη και αρωµατικά σε υγρή µορφή, π.χ. βανίλια, µπορεί να περιέχουν αλεύρι (για το «δέσιµο»).
3. Επιλέγετε φυσικές και φρέσκιες τροφές
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά δεν περιέχουν γλουτένη, έτσι ώστε η χρήση αυτών μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τα γεύματά σας.
4. Δεν περιλαμβάνονται όλοι οι σπόροι και τα δημητριακά
Η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, δεν σημαίνει ότι όλοι οι σπόροι και τα δημητριακά περιλαμβάνονται στο μενού. Quinoa, teff, αμάραντος, πολέντα, φαγόπυρο, καλαμπόκι, κεχρί και ταπιόκα είναι μερικοί μόνο σπόροι, οι οποίοι μπορούν να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας. Απλά ελέγξτε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καθαρές –κι όχι «αμόλυντες» – εκδοχές. Δοκιμάστε αντί για την παραδοσιακή φρυγανιά πολέντα, επιλέξτε φαγόπυρο χωρίς γλουτένη ή noodles ρυζιού και ζυμαρικών.
5. Μάθετε ποια αλκοολούχα δεν περιέχουν γλουτένη
Αλκοόλ χωρίς γλουτένη περιλαμβάνει ο μηλίτης, το κρασί, τα οινοπνευματώδη ποτά, το λικέρ, αλλά να θυμάστε ότι η μπίρα τύπου lager, καθώς και άλλες τύπου μπίρας περιέχουν ποσότητες γλουτένης και δεν είναι κατάλληλες. Μπύρες χωρίς γλουτένη είναι διαθέσιμες σε ορισμένα σούπερ μάρκετ αλλά φροντίστε να πίνετε μόνο εκείνες που έχουν επισημανθεί.
6. Μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα στο εστιατόριο
Το να ακολουθείτε μία διατροφή χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε έξω. Γκουγκλάρετε ποια εστιατόρια έχουν μενού χωρίς γλουτένη στην Αθήνα. Είναι σημαντικό όταν τρώτε έξω σε εστιατόρια ή σε φιλικά σπίτια να γνωστοποιείται ποιες είναι οι τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε.
7. Καθαρίζετε τις επιφάνειες της κουζίνας
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε κατά τη διάρκεια παρασκευής ενός φαγητού καθώς είναι πολύ συχνός ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιείτε κοινές επιφάνειες ή κοινά σκεύη με αυτά για την παρασκευή φαγητού της υπόλοιπης οικογένειας. Να καθαρίζετε πολύ προσεκτικά τις επιφάνειες και τα σκεύη και μην αποθηκεύετε τα τρόφιμα σας μαζί με εκείνα της άλλη οικογένειας. Επενδύστε σε κάποιες τσάντες και σε μία τοστιέρα για να κρατήσετε το δικό σας ψωμί χωρίς γλουτένη ξεχωριστά. Προσέχετε ακόµη και όταν βάζετε το µαχαίρι στο βάζο µε τη µαρµελάδα, γιατί τα ψίχουλα του ψωµιού είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιμόλυνση.
8. Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες
Πολλές σάλτσες για ζυμαρικά περιέχουν αλεύρι σίτου, και ως εκ τούτου γλουτένη, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει σωστά την ετικέτα. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να κάνετε τη δική σάλτσα ζυμαρικών ή κάποια άλλη χρησιμοποιώντας καλαμποκάλευρο ή άμυλο πατάτας για να τη «δέσετε».
9. Πειραματιστείτε στην κουζίνα
Η εξεύρεση της γεύσης χωρίς γλουτένη είναι θέμα προσωπικού γούστου. Φτιάξτε το δικό σας ψωμί και αφιερώστε χρόνο στην κουζίνα για να εξοικειωθείτε με το αλεύρι χωρίς γλουτένη αλεύρι και το ψήσιμό του.
10. Δώστε προσοχή στα φάρμακα
Ακόμα και κάποια φάρμακα και προϊόντα περιποίησης περιέχουν συστατικά με γλουτένη. Στην περίπτωση φαρμάκων με τη μορφή χαπιού, σκόνης ή ταμπλέτας ενδέχεται να περιέχεται γλουτένη ώς πυκνωτικό μέσο. Ακόμα και οι σταγόνες ματιών ή μύτης μπορεί να περιέχουν γλουτένη.