Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να φτιάξετε σάντουιτς χωρίς ψωμί

1 min reading time

Η κοιλιοκάκη (σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη) είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος να απέχει κάποιος από το ψωμί, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να απέχουν ή να το περιορίσουν. Αρκετοί ασθενείς έχουν απευθυνθεί σε εμένα για να βρούμε λύση με κάποια προβλήματα ή αυτοάνοσα που μπορεί να έχουν και η αποφυγή του ψωμιού/γλουτένης έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Μπορεί να προκαλεί φούσκωμα, προσθέτει θερμίδες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που παρ’ όλο που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, βρίσκουν ότι η αποφυγή της γλουτένης (και άρα του ψωμιού) τους κάνει καλό σε κάποια χρόνια προβλήματα που μπορεί να έχουν -χωρίς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε όλο το ψωμί από την καθημερινότητά σας. Το ψωμί ολικής άλεσης παραμένει πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και είναι μια καλή επιλογή –σίγουρα πολύ καλύτερη έναντι του άσπρου, επεξεργασμένου. Αν, όμως, θέλετε να πειραματιστείτε χωρίς αυτό και να δοκιμάσετε ακόμη και σάντουιτς και wraps με διαφορετικούς τρόπους, πάρτε ιδέες παρακάτω και βρείτε την αγαπημένη σας!

Μαρούλι
Για εύκολα και ιδιαίτερα wraps χωρίς αραβικές πίτες και ψωμιά, τίποτα δεν ξεπερνάει ένα μεγάλο φύλλο μαρουλιού, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι τόπινγκ θέλετε, από φυτικά μπιφτέκια, μέχρι σαλατικά, ασιατική γέμιση ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

Λαχανίδα
Η λαχανίδα και τα λαχανικά της οικογενείας μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν είτε ωμά είτε στον ατμό και να σας χαρίσουν υπέροχα σάντουιτς χωρίς ψωμί και με χαμηλούς υδατάνθρακες. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε με ένα μαχαίρι τον «σκελετό» του φύλλου που προεξέχει ξεκινώντας από το κάτω μέρος και προσέχοντας να μην κόψετε το φύλλο. Μπορείτε να βάλετε τα φύλλα στον ατμό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, να τα στεγνώσετε με λίγο χαρτί κουζίνας ταμποναριστά κι έπειτα να τα γεμίσετε. Δοκιμάστε σαν γέμιση κόκκινη πιπεριά με χούμους και άλλα λαχανικά τις αρεσκείας σας.

Αγγούρι
Κι όμως, το αγγούρι μπορεί να αποτελέσει μια καλή και γεμάτη φρεσκάδα εναλλακτική σε σάντουιτς. Κόψτε το αγγούρι σας στη μέση κατά μήκος (προτιμήστε βιολογικά για να μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με τη φλούδα), αφαιρέστε τη σάρκα του στη μέση και προσθέστε ό,τι θέλετε, από ψιλοκομμένα λαχανικά με ντρέσινγκ, μέχρι ελιές, χούμους, ακόμη και ψιλοκομμένα φρούτα.

Μανιτάρια Portobello
Τα μεγάλα μανιτάρια Portobello που είναι περίπου το ίδιο σχήμα και μέγεθος με τα κλασικά ψωμάκια για μπέργκερ, μπορούν να σας δώσουν την τέλεια εναλλακτική για ένα bbq ή ένα vegan μπέργκερ χωρίς ψωμί. Αφαιρέστε το κοτσάνι, πασπαλίστε τα με ελαιόλαδο, ψήστε για 5-7 λεπτά την κάθε πλευρά, αλατοπιπερώστε και αφήστε να κρυώσουν λίγο και να απελευθερώσουν τους χυμούς τους. Τώρα μπορείτε να τα γεμίσετε με ό,τι θέλετε ή να τα αξιοποιήσετε ως ψωμάκια σε μπέργκερ.

Γλυκοπατάτα
Για να αντικαταστήσετε τα ψωμάκια με γλυκοπατάτα, κόψτε τη γλυκοπατάτα σας σε ροδέλες και βάλτε τες σε λαδόκολλα στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς, αφού τις πασπαλίσετε με λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Ψήστε για περίπου 5 λεπτά κι έπειτα γυρίστε τες και ψήστε για άλλα 5.  Μπορείτε να τις αξιοποιήσετε αντί για ψωμάκι μπρουσκέτας και να βάλετε τόπινγκ της αρεσκείας σας με ψιλοκομμένα λαχανικά, φυτικό τυρί κρέμα και μυρωδικά ή να φτιάξετε μικρά σαντουιτσάκια με ό,τι γέμιση θέλετε.

Φέτες μήλου
Μπορείτε να κόψετε το μήλο σας σε ροδέλες και να αφήσετε μια τρύπα στη μέση (όπως τα bagels). Χρησιμοποιήστε 2 φέτες μήλου για να φτιάξετε σάντουιτς, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φιστικοβούτυρο ή άλλο φυτικό βούτυρο, με λίγη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, για ένα διαφορετικό επιδόρπιο.

Call Now Button