Πώς να βελτιώσετε τη σάλτσα ντομάτας του εμπορίου με έξυπνα κόλπα
Οι… «μακαρονάδες» εκεί έξω είμαι σίγουρη πως μαζί με τα μακαρόνια, έχουν και άλλο ένα υλικό που δεν λείπει από την κουζίνα τους κι αυτό είναι η σάλτσα ντομάτας. Κι όσο κι αν αρκετοί εκεί έξω σουφρώνουν τη μύτη τους απέναντι σε αυτή την «έτοιμη» επιλογή, η αλήθεια είναι πως μπορεί να βολέψει αρκετά, ελαχιστοποιώντας το χρόνο μαγειρέματος όταν επιστρέφουμε κουρασμένοι από τη δουλειά.
Το ιδανικό είναι να τρώτε τα πάντα φτιαγμένα από τα χεράκια σας στο σπίτι, καμωμένα με αγνά υλικά και πολλή αγάπη. Όταν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν τρόποι να νοστιμίσουμε και να χαρίσουμε φρεσκάδα σε μια σάλτσα για σπαγγέτι που αγοράσαμε και θέλουμε τόσο να χρησιμοποιήσουμε για ευκολία, που σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, θα της δώσουν μια τόσο σπιτική χροιά, που δεν θα ξεχωρίζει.
Σιγοβράστε τη στο φούρνο ή στο μάτι
Για να συμπυκνώσετε τη γεύση της σάλτσας σας, βάλτε τη σε χαμηλή φωτιά στο μάτι για περίπου 10-20 λεπτά (ή ψήστε στο φούρνο στους 150 βαθμούς, ανακατεύοντας), ώστε να εξατμιστεί λίγο από το νερό της και να μείνει ένα πιο παχύρρευστο αποτέλεσμα, με περισσότερη ένταση ντομάτας. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά ούτως ή άλλως χρειάζεται να τη ζεστάνετε λίγο πριν την προσθέσετε στα μακαρόνια. Οι πιο… μερακλήδες, μπορείτε να τη βάλετε στη χύτρα με μισό κρεμμύδι και μερικές κουταλιές φυτικό βούτυρο.
Προσθέστε της πάστα ντομάτας
Δεν έχετε χρόνο για χύτρες και σιγοβρασίματα ή το δοκιμάσατε αλλά κάτι της λείπει; Προσθέστε της λίγη πάστα ντομάτας, που στην ουσία είναι σούπερ συμπυκνωμένη ντομάτα. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση, σοτάρετέ τη σε ζεστό ελαιόλαδο πριν την προσθέσετε στη σάλτσα. Και για τέλειο αποτέλεσμα, βάλτε και λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά.
Για έξτρα σπιτική νοστιμιά, ακολουθήστε όσα θέλετε από τα παρακάτω.
Χρησιμοποιήστε καρυκεύματα
Αν η σάλτσα σας δεν έχει βάθος και πολυπλοκότητα στη γεύση, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Αν αναζητάτε πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε π.χ. πιπέρι καγιέν, αν θέλετε πιο καπνιστή να βάλετε καπνιστή πάπρικα κι αν αναζητάτε κάτι πιο φρουτώδες, να προσθέσετε ψητές κόκκινες πιπεριές. Θυμηθείτε μόνο να τη δοκιμάζετε συνεχώς, προτού… ξεφύγουν τα πράγματα.
Δοκιμάστε γραβιέρα για περισσότερη νοστιμιά
Αν τη θέλετε λίγο πιο αλμυρή, λίγη τριμμένη γραβιέρα μπορεί να βοηθήσει, όπως επίσης και μισό κρεμμύδι.
Σοτάρετε και προσθέστε λαχανικά
Πριν ζεστάνετε τη σάλτσα σας, σοτάρετε μερικά λαχανικά, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, μανιτάρια κ.ο.κ., μέχρι να πάρουν χρώμα και βάλτε τα στη σάλτσα σας για έξτρα άρωμα και γεύση.
Μην ξεχνάτε την οξύτητα
Λίγο ξίδι, κάππαρη, ψιλοκομμένες ελιές, χυμός λεμονιού, μηλίτης είναι καλές επιλογές για περισσότερη οξύτητα. Αν η σάλτσα σας είναι πολύ όξινη, όπως συμβαίνει με πολλές σάλτσες του εμπορίου, χρησιμοποιήστε μόνο λίγο ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε το στο τέλος της μαγειρικής διαδικασίας για να διατηρήσετε όσο περισσότερη φρεσκάδα μπορείτε.
Και λίγο βασιλικό
Σε κάποιες σάλτσες ίσως βρείτε φύλλα βασιλικού, τα οποία όμως έχουν σίγουρα χάσει τη φρεσκάδα τους. Για να διορθώσετε την κατάσταση, προσθέστε λίγο φρέσκο βασιλικό στο τέλος καθώς ζεσταίνετε τη σάλτσα σας, έτσι ώστε το άρωμα να παραμείνει και να πάει σε όλη τη σάλτσα.
Προσθέστε (φυτικό) βούτυρο
Λίγο βούτυρο, κατά προτίμηση φυτικής προέλευσης, θα δώσει λίγο πιο πλούσια και γεμάτη υφή στη σάλτσα σας. Το ίδιο μπορείτε να δοκιμάσετε και με φυτικό γιαούρτι, ξινόκρεμα κ.ο.κ.
Αξιοποιήστε το νερό από τα ζυμαρικά σας
Το νερό αυτό περιέχει άμυλο από τα ζυμαρικά σας, κάτι που θα βοηθήσει τη σάλτσα σας να ταιριάξει πιο καλά με αυτά στο τέλος. Προσθέστε της λίγο και θα δείτε τη διαφορά.
Κοιτάτε τις ετικέτες
Κάποιες σάλτσες είναι καλύτερες από άλλες και για να το διαπιστώσετε, πρέπει να διαβάσετε τις ετικέτες τους. Επιλέξτε σάλτσες με ολόκληρες ντομάτες, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, για να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.