Σαλάτα με γλυκοπατάτα και μαύρα φασόλια
Η γλυκοπατάτα είναι ένα υλικό πολύ αγαπητό στην Οκινάουα της Ιαπωνίας που ανήκει στις Μπλε Ζώνες του πλανήτη, δηλαδή στις περιοχές αυτές που παρατηρείται αυξημένο προσδόκιμο ζωής, με τους περισσότερους αιωνόβιους, και είναι καλό να τη βάλουμε δυναμικά στη διατροφή μας.
Σε αυτή τη σαλάτα τη συνδυάζω με μαύρα φασόλια, ντομάτα, αβοκάντο, μεταξύ άλλων, σε ένα πιάτο που είναι εξαιρετικό για την υγεία του δέρματος, ειδικά αυτή την εποχή, πλούσιο σε βιταμίνη C που προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά και σε βιταμίνη Α που προστατεύει το δέρμα. Οι φυτικές του ίνες προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, ενώ χάρη στα φασόλια σας χαρίζει σίδηρο και φυλλικό οξύ, ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αναιμίας και τη στήριξη των συνολικών επιπέδων ενέργειας.
Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών κάνει αυτή τη σαλάτα χορταστική, με αντιφλεγμονώδη δράση και ιδιαιτέρως ευεργετική για τον έλεγχο του σακχάρου, την υγεία της καρδιάς και το ανοσοποιητικό.
Bonus: Περιέχει και μηλόξιδο, που είναι πλούσιο σε προβιοτικά, απαραίτητα για την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου.
Υλικά
2 μεγάλες γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
400 γρ. μαύρα (ή κόκκινα) φασόλια μαγειρεμένα
1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
1/4 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
χυμός από 1 λάιμ
1 κ.σ. μηλόξιδο
Οδηγίες
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Βάλτε τους κύβους γλυκοπατάτας σε ένα ταψί και περιχύστε με ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με κύμινο, καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν ομοιόμορφα. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες και να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήστε τις να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα μαύρα φασόλια, τα ντοματίνια, το αβοκάντο, το κόκκινο κρεμμύδι και τον κόλιανδρο.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το χυμό λάιμ, το μηλόξιδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέστε τις ψημένες γλυκοπατάτες στο μπολ με τα μαύρα φασόλια. Περιχύστε τη σάλτσα και ανακατέψτε απαλά για να αναμειχθούν όλα τα συστατικά.
Αφήστε τη σαλάτα για περίπου 10 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρετε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.