Πώς το σάκχαρο επηρεάζει τον οργανισμό μας
Το ελέγχουμε κάθε χρόνο με εξετάσεις αίματος, ξέρουμε ότι πρέπει να το κρατήσουμε χαμηλά, γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια μεταβολική διαταραχή που σχετίζεται κυρίως με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την έλλειψη άσκησης κ.ο.κ. και ξέρουμε ότι τα γλυκά, η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα fast food, τα πλήρη γαλακτοκομικά είναι οι εχθροί μας σε αυτό το παιχνίδι. Τι, όμως, συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν το σάκχαρο είναι υψηλό και τι όταν είναι χαμηλό;
Σε υψηλά επίπεδα σακχάρου έχουμε:
-Συχνοουρία: Τα νεφρά εργάζονται σκληρά για να επεξεργαστούν την υπερβάλλουσα ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό κι όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, το σώμα την αποβάλλει μαζί με υγρά που στην ουσία χρειάζεται.
-Δίψα: Για να αποβάλλει την υπερβάλλουσα ποσότητα ζάχαρης, ο οργανισμός αντλεί νερό από τους ίδιους του τους ιστούς. Λόγω του ότι χρειάζεστε τα υγρά αυτά για την παραγωγή ενέργειας, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, την αποβολή άχρηστων ουσιών και τοξίνων, ο εγκέφαλος δίνει σήμα ότι διψάτε, ώστε να πίνετε περισσότερο νερό και να αναπληρώσετε τα υγρά.
-Ξηροστομία: Στο υψηλό σάκχαρο μπορεί να νιώθετε το στόμα σας στεγνό, καθώς ο οργανισμός αντλεί υγρά από αυτό για να αποβάλλει όπως είπαμε την υπερβάλλουσα ποσότητα ζάχαρης. Έτσι, οι γωνίες στην άκρη του στόματος «σπάνε», το σάλιο λιγοστεύει και η μολύνσεις, λόγω του υψηλού σακχάρου, αυξάνονται. Τα ούλα μπορεί να πρηστούν και στη γλώσσα και στο εσωτερικό του μάγουλου να παρουσιαστούν λευκές κηλίδες. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει, φυσικά, η κατανάλωση νερού και το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη.
-Δερματικά προβλήματα: Απόρροια και πάλι της προσπάθειας του οργανισμού να αντλήσει νερό, είναι το ξηρό δέρμα που «σπάει» και δημιουργεί φαγούρα, ειδικά στα πόδια, τους αγκώνες, τις πατούσες και τα χέρια. Σε βάθος χρόνου, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να προκαλέσουν ζημιά και στα νεύρα, οδηγώντας σε διαβητική νευροπάθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αίσθηση σε πληγές, μολύνσεις χτυπήματα, κοψίματα κ.λπ. είναι μειωμένη και χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δαχτύλου, ακόμη και μέρους του ποδιού.
-Πρόβλημα στην όραση: Τα υγρά που αντλεί ο οργανισμός από τα μάτια, δυσκολεύουν την όραση, ενώ ταυτόχρονα το υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού σας, στον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια όρασης, ακόμη και τύφλωση.
-Κόπωση: Αν έχετε διαβήτη τύπου 2 και το σάκχαρό σας είναι συχνά υψηλό, τότε η ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά ενέργειας στα κύτταρά σας, μειώνεται. Αυτή η έλλειψη καυσίμου είναι που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί επίσης να δημιουργεί κόπωση, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Αν δεν πάρετε τα μέτρα σας με τη βοήθεια ειδικού, τα επίπεδα σακχάρου θα παραμένουν υψηλά συνεχώς, γι’ αυτό χρειάζεται αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, με τη διατροφή από διαιτολόγο-διατροφολόγο να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
-Πεπτικά προβλήματα: Το υψηλό σάκχαρο για μεγάλο διάστημα μπορεί να βλάψει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο βοηθά στη μεταφορά της τροφής από το στομάχι στο έντερο. Λόγω του ότι δεν θα αισθάνεστε την ίδια πείνα με πριν μπορεί να χάσετε βάρος και μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, κράμπας, εμετού και σοβαρής δυσκοιλιότητας.
Σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου έχουμε:
-Κόπωση: Αν έχετε διαβήτη, η ινσουλίνη είναι ένας τρόπος να μειώσετε το σάκχαρό σας όταν ανεβαίνει πολύ. Αν, όμως, πάρετε περισσότερη ινσουλίνη απ’ όσο πρέπει, μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης τόσο γρήγορα, που ο οργανισμός να μην μπορέσει να την αντικαταστήσει εξίσου γρήγορα κι αυτό οδηγεί και πάλι σε κόπωση. Άλλες ασθένειες και φάρμακα μπορούν επίσης να διαταράξουν αυτόν τον κύκλο και να αδειάσουν τα αποθέματα ενέργειάς σας.
-Αρρυθμία: Οι ορμόνες που βοηθούν στην αύξηση του σακχάρου, όταν αυτό είναι πολύ χαμηλό, μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας την αίσθηση ότι χάνεται ένας παλμός. Αυτό ονομάζεται αρρυθμία. Η πτώση στη γλυκόζη συμβαίνει πιο συχνά ως παρενέργεια των φαρμάκων που δίνονται για τον διαβήτη.
-Τρέμουλο: Η χαμηλή γλυκόζη μπορεί να διαταράξει το κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο ελέγχει τον τρόπο που κινούμαστε. Αν συμβεί αυτό, ο οργανισμός απελευθερώνει ορμόνες, όπως την αδρεναλίνη, προκειμένου να επαναφέρει τα επίπεδα ψηλά. Οι ίδιες αυτές ουσίες, όμως, μπορεί να κάνουν τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος να τρέμουν.
-Εφίδρωση: Οι ορμόνες που απελευθερώνει ο οργανισμός για να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος όταν πέφτει χαμηλά, προκαλούν εφίδρωση και αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέσουν χαμηλά. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα χαμηλά επίπεδα και να τα κρατήσετε σε υγιή κλίμακα με αγωγή, άσκηση και διατροφή.
-Πείνα: Η ξαφνική, έντονη πείνα ακόμη κι αν έχετε φάει, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός δεν μετατρέπει την τροφή σε σάκχαρο σωστά. Αν πάσχετε από διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να πρέπει να ρυθμίσει την αγωγή σας, που συχνά είναι η ρίζα του προβλήματος.
-Ναυτία: Η ναυτία δεν οφείλεται μόνο στο χαμηλό σάκχαρο. Όταν τα επίπεδά του ανέβουν είτε πολύ ψηλά ή πέσουν χαμηλά, η μετάβαση από το ένα άκρο στο άλλο μπερδεύει το πεπτικό και δημιουργεί αυτό το αίσθημα ναυτίας.
-Ζαλάδα: Τα εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν σωστά και αν δεν λαμβάνουν αρκετή, μπορεί να αισθανθείτε αδυναμία και ζαλάδα ή ακόμη και πονοκέφαλο.
-Σύγχυση: Όταν το σάκχαρο του αίματος πέσει πολύ χαμηλά και έχετε υπογλυκαιμία, τότε μπορεί να παρουσιάσετε κάποια δυσκολία στο λόγο ή να ξεχάσετε πού βρίσκεστε. Κάποιες φορές συμβαίνει, μάλιστα, τόσο ξαφνικά, που μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι σας συμβαίνει. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει κρίση ή ακόμη και κώμα.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.