Τα ροφήματα που νικούν το φούσκωμα των γιορτών
Οι πιθανότητες να το παρακάνετε τις γιορτές αν καταναλώνετε κρέας και γαλακτοκομικά είναι σίγουρα περισσότερες, με το φούσκωμα να… παραμονεύει και να προκαλεί δυσφορία. Και στην περίπτωσή, όμως, που είστε vegan ή ακολουθείτε τη χορτοφαγία είναι πολύ πιθανόν η υπερφαγία που χαρακτηρίζει τις γιορτές να σας αφήσει ένα ενοχλητικό φούσκωμα που ίσως μειώσει την ενέργειά σας και την καλή σας διάθεση.
Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, καταναλώνουμε πολλά λιπαρά, πίνουμε πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά και επιλέγουμε τροφές που προκαλούν αέρια, το φούσκωμα είναι πολύ πιθανό να μας χτυπήσει την πόρτα. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις αφυδάτωσης. Κρατώντας, λοιπόν ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, μπορούμε να αποφύγουμε ή έστω να μειώσουμε το φούσκωμα που παραμονεύει αυτές τις ημέρες.
Τι άλλες επιλογές έχετε, όμως, εκτός από το νερό; Μιας και η σεζόν είναι εορταστική, ρίξτε το λίγο «έξω» με τα παρακάτω ροφήματα που θα σας κάνουν καλό στο φούσκωμα, έχουν θρεπτική αξία και είναι και σούπερ γευστικά.
Φραπέ ανανά
Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρωμελαΐνη, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και διεγείρει την πέψη. Είναι επίσης πλούσιος σε μέταλλα, ένζυμα και βιταμίνες και έχει τέλεια γεύση. Για να φτιάξετε το ρόφημα θα χρειαστείτε 4 φλιτζάνια κομμένο ανανά, 2 μπανάνες, 4 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου ή άλλο γάλα αρεσκείας σας, ½ κ.γ. σκόνη κουρκουμά, 2 κ.σ. λιναρόσπορο. Χτυπήστε τα όλα μαζί στο μπλέντερ και απολαύστε. Το καλοκαίρι μπορείτε να του προσθέτετε και παγάκια.
Τσάι με τζίντζερ και ιβίσκο
Το τζίντζερ βελτιώνει την πέψη και βοηθά τη διάσπαση της τροφής. Πρέπει να ξέρετε ότι όταν οι τροφές δεν διασπώνται σωστά, αρχίζουν να ζυμώνονται στο έντερο κι αυτό με τη σειρά του φέρνει αέρια και φούσκωμα. Ο ιβίσκος περιέχει πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπράυνση του πεπτικού και μπορείτε να τον καταναλώνετε, εκτός αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης. Για να φτιάξετε το τσάι, θα χρειαστείτε 1 κ.σ. αποξηραμένα άνθη ιβίσκου, 1 πολύ μικρό κομμάτι τζίντζερ, ξεφλουδισμένο, 1/2 κ.γ. μέλι και 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Βάλτε σε ένα φλιτζάνι τον ιβίσκο και το τζίντζερ και ρίξτε βραστό νερό, αφήνοντας για περίπου 8-10 λεπτά. Σουρώστε, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε.
Γκρέιπφρουτ και δεντρολίβανο
Το φρεσκοστυμμένο γκρέιπφρουτ μας παρέχει μπόλικη βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη μείωση της χοληστερίνης. Το δεντρολίβανο βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος, κάτι που βελτιώνει την πέψη και αυξάνει τη ροή του αίματος. Βράστε 4 φλιτζάνια νερό και προσθέστε 4 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, μόνο τις βελόνες του. Μειώστε τη φωτιά, σιγοβράστε για 4-5 λεπτά, προσθέστε 3 κ.σ. μέλι κι έπειτα σουρώστε τις βελόνες. Αφήστε το για λίγο να κρυώσει και προσθέστε το χυμό από δύο γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να το απολαύσετε κρύο ή ζεστό, αναλόγως τον καιρό και τις διαθέσεις.
Νερό καρύδας με αγγούρι
Το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε κάλιο που βοηθά στη μείωση του φουσκώματος που προέρχεται από το νάτριο, συμβάλλοντας στην αποβολή νατρίου από τον οργανισμό. Ακόμη, έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει την αποτοξινωτική διαδικασία και μαζί με το αγγούρι, που δρα ως διουρητικό, βοηθά τα ούρα να περάσουν και διώχνει το υπερβάλλον νερό και τις τοξίνες από τον οργανισμό. Συνδυάστε και τα δύο σε ένα πολύ ωραίο, τροπικό ρόφημα όπως αυτό: βάλτε στο μπλέντερ 2 φλιτζάνια νερό καρύδας, 4 μπανάνες κομμένες σε φέτες, 4 μεγάλα αγγούρια κομμένα σε φέτες, 4 μικρά κομμάτια φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο, 3 κ.σ. ξίδι μηλίτη (προαιρετικά) και χτυπήστε τα όλα μαζί. Το καλοκαίρι, μπορείτε να το σερβίρετε με παγάκια.