Ρεβύθια με κορινθιακή σταφίδα και ψητή λαχανίδα με κάρυ
Αν αρχίσω να γράφω για τη διατροφική αξία του ρεβυθιού δε θα τελειώσω ούτε αύριο. Σχεδόν επιγραμματικά αναφέρω ότι είναι άριστη πηγή φυτικής πρωτεϊνης, φυτικών ινών, ασβεστίου, σιδήρου και φυλλικού οξέως. Αυτή η συνταγή είναι πολύ διαφορετική από μια απλή ρεβυθόσουπα. Αν σκέφτεστε να κάνετε νηστεία, να οργανώσετε ένα δείπνο χωρίς γλουτένη με ανατολίτικες γεύσεις ή απλώς να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και απόλυτα χορτοφαγικό εδώ είστε!
Υλικά για 4 άτομα
300 γραμμ. ρεβύθια μουλιασμένα για 8 ώρες
1 καρότο
1 κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
1 ψιλοκομμένη πιπεριά φλωρίνης
400 ml βιολογικός χυμός ντομάτας (χωρίς αλάτι)
4 κσ κορινθιακή σταφίδα
4 κσ κουκουνάρι
1/2 κγ τζίντζερ
½ κανέλα
½ κγ μοσχοκάρυδο
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης
Αλάτι, πιπερι
Οδηγίες
Για τη λαχανίδα
Χτυπήστε σε ένα μπολ ελαιολαδο, λεμόνι και κάρυ και περιχύστε τη λαχανίδα. Τοποθετήστε ένα ένα τα φύλλα σε λαδόκολλα σε ταψάκι φροντίζοντας να αφήσετε απόσταση μεταξύ τους και ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν βγάλετε τη λαχανίδα προσθέστε και το κουκουνάρι για 2-3 λεπτά.
Για τα ρεβύθια
Βράστε τα ρεβύθια μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά να μην έχουν μαλακώσει τελείως.Σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, την κόκκινη πιπεριά και το σκόρδο σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και, στη συνέχεια, προσθέτετε αλατισμένο βραστό νερό (περίπου 200 ml-300 ml).
Προσθέτετε τον ντοματοχυμό και ένα ένα τα μπαχαρικά και το πιπέρι και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ρεβύθια και αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν πλήρως σε χαμηλή φωτιά.
Λίγο πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε την κορινθιακή σταφίδα και αφήνετε για περίπου 1 με 2 λεπτά σε χαμηλό βρασμό.
Σερβίρετε τα ρεβύθια σε ένα ωραίο μπολ (δεν θα έχουν χυλώσει πλήρως αλλά ούτε και θα είναι σούπα). Προσθέτετε τη λαχανίδα και πασπαλίζετε με το κουκουνάρι.
Tips
Τα ρεβύθια μαλακώνουν σε δυο φάσεις: χρειάζεται πρώτα να μουσκέψουν για να απορροφήσουν το νερό που έχασαν όταν ξεράθηκαν και έπειτα να βράσουν σε σκέτο νερό για ορισμένη ώρα.
Αν θέλετε τα ρεβύθια σας πιο χυλωμένα βάλτε μαζί και λίγα φασόλια ή λίγη κινόα: Έτσι και πιο γρήγορα βράζουν και η σούπα δεν είναι σκέτο νερό.
Δεν χρειάζεται να βιάζεστε όταν βράζετε ρεβύθια. Καλή η χύτρα αλλά τα ρεβύθια θέλουν αργό βράσιμο.
Μην ανακατεύετε κατά τη διάρκεια του βρασίματος ποτέ με κουτάλα αλλά κουνώντας την κατσαρόλα. Κι αν χρειαστεί ανακάτεμα μόνο με ξύλινη κουτάλα.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.