Πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας περισσότερο;
Επικρατεί μια πολύ λάθος αντίληψη, που τη συναντώ συχνά ως διαιτολόγος-διατροφολόγος που ασχολείται πολύ λόγω εξειδίκευσης με άτομα με αυτοάνοσα, ανθρώπους που θέλουν να στραφούν στη φυτοφαγία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή που απλώς θέλουν να αδυνατίσουν. Όλοι πιστεύουν ότι για να κατακτήσουν τον στόχο τους, είτε αυτός είναι υγεία, είτε απώλεια βάρους, το φαγητό θα πάψει να είναι απόλαυση γι’ αυτούς. Θα είναι απλώς μια διεκπεραιωτική διαδικασία, στερημένη από αγαπημένες γεύσεις και συνήθειες. Αυτό, όμως, δεν είναι καθόλου ο στόχος.
Το φαγητό σίγουρα δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη απόλαυση και ικανοποίηση της λιγούρας μας. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει το μέσο να κατακτήσουμε τον στόχο της υγείας και της ευεξίας και ταυτόχρονα να μας δίνει χαρά και κίνητρο να το καταναλώσουμε, να το μοιραστούμε, να το εξελίξουμε. Κι ακόμη κι αν χρειαστεί να απέχουμε από αγαπημένα μας φαγητά, μπορούμε να το πετύχουμε. Και πολλές φορές το «κόλπο» δεν είναι καν το ίδιο το φαγητό, αλλά η πείνα μας.
Έχετε αντιληφθεί ποτέ πόσο πιο λαχταριστά ακούγονται και φαίνονται όλα, όταν πεινάμε; Πέρα από τα κλασικά junk food, ακόμη κι ένα γλυκό μήλο, ένα τραγανό σέλερι, μια ζεστή, ψητή πατάτα ενεργοποιούν τους γευστικούς μα κάλυκες, όταν αισθανόμαστε πείνα.
Όσοι, μάλιστα, έχετε δοκιμάσει τη διαλειμματική νηστεία στο παρελθόν ή έχετε κάνει δίαιτες αποτοξίνωσης ή κάποια αυστηρή και περιοριστική δίαιτα, πιθανότατα θα διαπιστώσατε ότι εκείνη την περίοδο είχατε αυξημένη επιθυμία και ενδιαφέρον για οτιδήποτε είχε να κάνει με φαγητό.
Από την άλλη, ωστόσο, όταν καταναλώνετε λαχταριστά φαγητά που υπερδιεγείρουν του ς γευστικούς κάλυκες (συνήθως λιπαρά, junk κ.ο.κ) ή βρίσκεστε εν μέσω ενός μεγάλου γεύματος, ίσως νιώθετε ότι το φαγητό είναι όλο και λιγότερο απολαυστικό. Σαν να έχουν μουδιάσει πλέον οι γευστικοί κάλυκες, σαν μια ειδοποίηση ότι το σώμα σας δεν ενδιαφέρετε πλέον για άλλο.
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, γι’ αυτό και πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τη φυσική μας τάση για καλύτερη και πιο εύκολη διαχείριση βάρους; Υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορείτε να κάνετε σε πρώτη φάση, όπως:
Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει πείνα πριν φάτε. Θα ξέρετε ότι πεινάτε, όταν απλές τροφές όπως ένα μήλο, αρχίζουν να σας φαίνονται λαχταριστές.
Σταματήστε να τρώτε όταν νιώθετε ακόμη άνετα. Θα το καταλάβετε όταν αισθανθείτε ικανοποίηση και το φαγητό θα σταματήσει να έχει την ίδια λαχταριστή γεύση που είχε στην αρχή του γεύματος. Μην ξεχνάτε ότι στην Okinawa και στην Ιαπωνία γενικότερα, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ υψηλό, ο κανόνας είναι να σταματούν το φαγητό όταν νιώθουν κατά 80% χορτάτοι, τρώγοντας αργά και δίνοντας πάντα λίγο χρόνο στον εαυτό μας να καταλάβει πού βρίσκεται. Να ξέρετε ότι επειδή ο εγκέφαλός μας βρίσκεται λίγο πιο πίσω χρονικά από το στομάχι μας, όταν σταματάμε το φαγητό νιώθοντας απόλυτα χορτάτοι, σημαίνει ότι έχουμε φάει παραπάνω από το 100%, καθώς ο εγκέφαλος θα δώσει σε περίπου 10 λεπτά μήνυμα ότι χόρτασε.
Αποτοξινωθείτε από τροφές που υπερδιεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες, όπως πολύ επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και τεχνητά πρόσθετα). Αν τις καταναλώνετε σε καθημερινή βάση ή βλέπετε ότι τις λιγουρεύεστε συχνά, θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.
Η ενσυνειδητότητα (Mindfulness), επίσης, βοηθά πολύ. Το να μασάμε πολλές φορές το φαγητό μας, να δίνουμε χρόνο στο να το γευτούμε, να δίνουμε προσοχή σε αυτό που τρώμε, να το μυρίζουμε, να το βλέπουμε, όλα βοηθούν στο να το απολαύσουμε πιο πολύ και εν τέλει να τρώμε λιγότερο και πιο ποιοτικά.
Το σωστό μάσημα τροφής, πρέπει να ξέρετε, είναι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό που κάνουμε όλοι μας και περιλαμβάνει να μασάμε 50 ή ακόμη και 100 φορές την τροφή μας. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει τη γεύση όπως δεν γνωρίζαμε ότι γίνεται, αλλά σίγουρα χρειάζεται εξάσκηση. Διαβάστε περισσότερα και εδώ.
Αν κάνετε μετάβαση στη φυτοφαγία και σας προβληματίζει η απόλαυση, πρέπει να σας πω ότι η συνήθεια έρχεται τελικά πάνω απ’ όλα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που καταναλώνετε φυτικές τροφές που σας χαρίζουν ενέργεια και ευεξία, θα δείτε ότι δεν σας λείπει τίποτα γευστικά και θα φτάσετε εν καιρώ και σε ένα σημείο που η μυρωδιά και η γεύση του κρέατος θα σας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα.
Ό,τι κι αν κάνετε, μην ξεχνάτε την ποικιλία φυτικών τροφών και το χρώμα στο πιάτο και την καθημερινότητά σας!
Πηγές
https://plantbaseddietitian.com/enjoy-food-more/
Dr. Neal Barnard on Chocolate, Cheese, Meat, and Sugar — Physically Addictive via VegSource.com
Adding Mindfulness To Your Day
The New York Times’ Mindful Eating as Food for Thought
Zen Habits’ The Two Okinawan Diet Rules
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.