Ψητό, παναρισμένο αβοκάντο: η τέλεια εναλλακτική της τηγανητής πατάτας
Το ξέρω ότι τις λατρεύετε, το ξέρω ότι σας «πονάει» που πρέπει να αποφεύγετε την τραγανή υφή τους, αλλά γνωρίζετε πως οι τηγανητές πατάτες και τα τηγανητά συνολικά είναι απαγορευτικά για το καρδιαγγειακό και το μικροβίωμα του εντέρου και για μια ισορροπημένη vegan διατροφή που έχει κύριο μέλημά της την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση και πρόληψη της φλεγμονής. Επειδή, όμως, παραμένει μια vegan τροφή, η τηγανητή πατάτα πρωταγωνιστεί στο πιάτο πολλών vegan, ειδικά σε όσους βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και ψάχνουν ακόμη τα «πατήματά» τους προς μια υγιεινή, plant-based διατροφή.
Γι’ αυτό σκέφτηκα να δούμε πώς μπορούμε να την αντικαταστήσουμε, με κάτι εξίσου τραγανό, vegan και νηστίσιμο, αλλά πολύ περισσότερο υγιεινό, πλούσιο σε καλά λιπαρά και… καμουφλαρισμένο! Ο λόγος για το αβοκάντο!
«Μα, το αβοκάντο δεν είναι τραγανό!» θα σκεφτείτε! Μπορούμε να το κάνουμε να είναι, με λίγο «υγιεινό» πανάρισμα και αντί να το τηγανίσουμε, να το ψήσουμε στον φούρνο και να έχουμε ένα τραγανό, «fast food» αποτέλεσμα που θα φερθεί καλύτερα στην υγεία μας από την τηγανητή πατάτα.
Πάμε να το φτιάξουμε;
Υλικά για περίπου 6 μερίδες
3 μεγάλα αβοκάντο
1 φλιτζάνι αλεύρι ρεβιθιού
½ φλιτζάνι νερό
½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μπούκοβο
1 φλιτζάνι τρίμμα φρυγανιάς χωρίς γλουτένη
Οδηγίες
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στον αέρα στους 220 βαθμούς πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Κόψτε τα αβοκάντο σας στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι, καθαρίστε τα και κόψτε τα στη συνέχεια σε μικρές φέτες. Θα σας βγουν περίπου 18-20 κομμάτια.
Φτιάξτε το μείγμα για το πανάρισμα: Αναμείξτε ¼ του φλιτζανιού αλεύρι ρεβιθιού και μισό φλιτζάνι νερό για να φτιάξετε το κουρκούτι, το οποίο πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι πολύ λεπτόρρευστο.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι με τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και το μπούκοβο (μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας) και σε ένα τρίτο μπολ βάλτε το τρίμμα φρυγανιάς –μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας, με μπαγιάτικο ψωμί χωρίς γλουτένη. Απλώστε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο και αφήστε το στην άκρη.
Πάρτε μια φέτα αβοκάντο και βουτήξτε την πρώτα στο μπολ με το ξηρό μείγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά, έπειτα στο μείγμα με το κουρκούτι κι έπειτα στο τρίμμα. Φροντίστε να το απλώσετε παντού χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Μόλις τελειώσετε, βάλτε το στο ταψί με τη λαδόκολλα. Επαναλάβετε ακριβώς τα ίδια για όλες τις φέτες αβοκάντο, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά, έπειτα γυρίστε τα αβοκάντο και ψήστε για άλλα 15 περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα –μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αναλόγως τον φούρνο.
Όταν ετοιμαστούν θα πρέπει να είναι τραγανά και κριτσανιστά! Σερβίρετε ζεστά με ένα ωραίο δροσερό και κρεμώδες ντιπ της αρεσκείας σας. Λίγο φυτικό γιαούρτι με μυρωδικά είναι εξαιρετικό!
Tip
Αν το κουρκούτι σας βγει παχύρρευστο, προσθέστε μερικές κουταλιές νερό και ανακατέψτε. Για να μην λερωθούν πολύ τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε το ένα χέρι για το μπολ με τα ξηρά και το άλλο για το μπολ με το κουρκούτι.