Ψητή γλυκοπατάτα φούρνου με χορτοφαγικό chili con carne
Δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου, αλλά η γλυκοπατάτα είναι ένα υπέροχο υλικό. Εκτός από τη διατροφική της αξία, ως πλούσια πηγή βιταμίνης Α, με περιεκτικότητα βιταμίνης C για ενίσχυση ανοσοποιητικού και πηγή πρωτεΐνης, έχει και μια ιδιαίτερη, υπέροχη γλυκιά γεύση, που μπορείς να την ενσωματώσεις και να την προσαρμόσεις σε πολλά πιάτα, με πολλούς τρόπους και υφές. Αυτή τη φορά, τη βάζουμε στο φούρνο και τη συνοδεύουμε με μια vegan εκδοχή του chili con “carne” που έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας, δημιουργώντας ένα υπέροχο πιάτο, που διαφέρει πολύ από τα συνηθισμένα και σας εγγυώμαι ότι θα τους καταπλήξει όλους: χορτοφάγους, vegan, ακόμη και κρεατοφάγους!
Υλικά
4 μεγάλες γλυκοπατάτες
1 φρέσκo κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μαιντανό
Για το chili con“carne”
100 γρ. σόγια μουλιασμένη σε ζεστό νερό για 30 λεπτά (προτιμήστε βιολογική για να αποφύγετε τη γενετική τροποποίηση)
60 γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβα σε γυάλινο βαζάκι (εμείς τα προτιμούμε ωμά και τα μαγειρεύουμε)
100 γρ. μανιτάρια
1 κόκκινη πιπεριά
2 καρότα
1 φλιτζάνι ντοματοπελτέ σε γυάλινο βαζάκι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο (αποφύγετε το σκόρδο ή κρεμμύδι εάν έχετε θέμα με ευερέθιστο έντερο, είναι εξίσου πεντανόστιμο!)
Μπαχαρικά (επιλέξτε ή βιολογικό κύβο μπαχαρικών ή κάρυ, στικ κανέλας, κουρκουμά, γλυκιά πάπρικα, αλάτι, πιπέρι καγιέν και αν είστε τολμηροί… τσίλι)
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και στο μεταξύ πλύνετε καλά και καθαρίστε τις γλυκοπατάτες σας. Αλείψτε τες στη συνέχεια με βούτυρο καρύδας, τρυπήστε τες με το πιρούνι και ψήστε τες στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
Ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το βάζετε σε ένα μπολάκι, για το τέλος.
Για το chili con“carne”
Έπειτα προσθέτετε και τα μπαχαρικά με λίγο ζεστό νερό, μαζί με το στικ κανέλας και τον ντοματοπελτέ. Αφήστε το μείγμα να πάρει βράση και χαμηλώστε τη φωτιά αφήνοντας το καπάκι να μισοσκεπάζει την κατσαρόλα, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα ζουμιά.
Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτετε τα κόκκινα φασόλια κι ανακατεύετε αφήνοντας περίπου άλλα 3 λεπτά.
Τέλος, μόλις ψηθούν οι πατάτες σας, τις βγάζετε από το φούρνο και τις συνδυάζετε με το chili con“carne” στο πιάτο, απλώνοντάς το πάνω τους και προσθέτοντας το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Tip
Πρέπει να τρυπάτε πάντα τις γλυκοπατάτες σας με πιρούνι, ειδικά αν τις μαγειρεύετε ολόκληρες, έτσι ώστε ο ατμός να μπορεί να «δραπετεύει» κατά το μαγείρεμα. Πάρτε ένα πιρούνι, καρφώστε το 5-6 φορές στην κάθε πατάτα, προσέχοντας να πιάσετε όλες τις πλευρές της και έπειτα ψήστε τες.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.