Πώς να χτίσετε υγιεινές συνήθειες τη νέα σεζόν
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα συνεχίζεται, αλλά για τους περισσότερους ξεκινάει η νέα σεζόν, όπου όσο φθίνει η καλοκαιρία, τόσο θα φουντώνει η ανάγκη για αλλαγές, νέες συνήθειες, μια καθημερινότητα που έχουμε υποσχεθεί να βελτιώσουμε και ποτέ δεν το κάνουμε. Ο καθένας έχει τον δικό του χρόνο να το κάνει, αν ωστόσο, βρίσκεστε σε αυτή τη φάση ή απλά βλέπετε θετικά κάτι τέτοιο, μπορούμε να το ξεκινήσουμε μαζί.
Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, που ξέρετε ότι αντιμετωπίζω ολιστικά και εξατομικευμένα την κάθε κατάσταση, με ρωτάτε συχνά τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες. Το σίγουρο είναι ότι η δύναμη της σκέψης και της θέλησής μας είναι τόσο κρίσιμη όσο και ο αέρας που αναπνέουμε και δεν θα είναι εύκολο να δημιουργήσουμε κάτι μόνιμο χωρίς πρώτα να υιοθετήσουμε τη σωστή νοοτροπία. Ταυτόχρονα, η καθιέρωση πιο υγιεινών συνηθειών θα είναι μερικές φορές πρόκληση. Τα πάντα συνοδεύονται από μια καμπύλη εκμάθησης, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης και της θετικής ψυχικής υγείας. Μια ισχυρή νοοτροπία θα είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες στην πορεία.
Οραματιστείτε το πώς θα θέλατε να είστε
Δοκιμάστε να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας, όπως «Πώς και πού βλέπω τον εαυτό μου σε ένα χρόνο», «Ποια εκδοχή του εαυτού μου θα είμαι», «Πώς αισθάνομαι για αυτό το άτομο». Προσπαθήστε να μην κρίνετε τυχόν σκέψεις που μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό καθώς σκέφτεστε αυτές τις απαντήσεις και φροντίστε να έχετε κατά νου τι περνάει από το μυαλό σας καθώς κοιτάτε μπροστά. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε ακόμα πιο μπροστά: Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια; Πώς αισθάνεστε για αυτό που μπορείτε να γίνετε; Πώς αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας συναισθηματικά; Το πιο σημαντικό, σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Απαντώντας τα παραπάνω είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείτε τον πρώτο σας στόχο. Ακούστε τη διαίσθησή σας: Ποια είναι η πρώτη συνήθεια στην οποία μπορώ να εστιάσω για να χτίσω προς το μακροπρόθεσμο όραμά μου;
Ξεκινήστε με μικρο-συνήθειες
Σύμφωνα με τον James Clear, συγγραφέα του βιβλίου Atomic Habits, είναι καλό να εστιάζετε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα, αντί για το τελικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που το τελικό αποτέλεσμα είναι συχνά πηγή έμπνευσης, πολλές φορές μπορεί να φαίνεται τόσο μακρινό που να αποδυναμώνει την αλλαγή στη ζωή σας. Αντ’ αυτού να εστιάζετε στα αποτελέσματα που είναι κοντά, προσιτά και δυνατά. Πρέπει να κλιμακώνετε τις άμεσες ενέργειές σας σε κάτι πιο εφικτό, όπως για παράδειγμα να κάνετε ένα 10λεπτο τζόκινγκ ή έναν περίπατο ή να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι με κάθε γεύμα θα τρώτε μια πράσινη σαλάτα. Μετά από μερικές ημέρες το πιθανότερο είναι να μην αισθανθείτε κάποια μεγάλη αλλαγή, αλλά αν επαναλάβετε αυτές τις μικρο-πρακτικές για πολλές ημέρες, τότε θα έρθουν σημαντικά αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να σκεφτείτε τις μικρο-συνήθειες σε ακόμη μικρότερη κλίμακα. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεστε να παρακινήσετε τον εαυτό σας να κάνει έναν 10λεπτο περίπατο σε μια πολυάσχολη μέρα, μπορείτε τουλάχιστον να δεσμευτείτε ότι θα βάλετε τα αθλητικά σας παπούτσια και θα βγείτε έξω. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλις κάνετε τα πρώτα βήματα, να κάνετε περισσότερα από όσα πιστεύατε. Η σημασία των μικρο-συνηθειών ισχύει για οποιονδήποτε υγιή στόχο θέλετε να επιτύχετε κι ανεξάρτητα από το πόσο υψηλούς στόχους θέτετε, πρέπει να χτίζετε από τις τρέχουσες δυνατότητές σας κι από αυτό που μπορείτε ρεαλιστικά να κάνετε καθημερινά.
Λάβετε δράση με πρόγραμμα
Δυστυχώς, χωρίς σχέδιο δράσης, οι στόχοι σας θα παραμείνουν όνειρα και πιθανότατα θα σας είναι αδύνατο να ενσωματώσετε μικρο-συνήθειες στη ζωή σας. Όταν οργανώνετε το σχέδιο δράσης σας, σκεφτείτε πόσο συγκεκριμένοι και εφικτοί είναι οι στόχοι σας. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να μειώσετε το κρέας, μπορείτε να σκεφτείτε ότι θα το περιορίσετε σε 1 φορά την εβδομάδα αν τρώγατε πιο συχνά ή ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα το έχετε διώξει οριστικά από το πιάτο σας ή ακόμη και ότι θα το αποφεύγετε αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο ενίοτε, μια φορά το μήνα. Σε όλα αυτά θα βοηθήσει φυσικά η οργάνωση της κουζίνας και του διατροφικού σας πλάνου, όπως και οι οπτικές υπενθυμίσεις του σχεδίου δράσης σας, με μια εκτύπωση π.χ. πάνω στο ψυγείο.
Δημιουργήστε ένα plan b
Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν λόγοι για τους οποίους δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε τα σχέδιά σας, π.χ. γιορτές, εκδηλώσεις, μαζώξεις με φίλους κ.ο.κ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να έχετε εφεδρικές επιλογές, για να μειώνετε την πιθανότητα αποτυχίας. Και πάλι εδώ το εφεδρικό σχέδιο πρέπει να είναι συγκεκριμένο, όπως, για παράδειγμα, να φροντίσετε μην πηγαίνετε πεινασμένοι σε μια γιορτή, για να μην επιλέξετε τις τροφές που έχετε απορρίψει σε ένα τραπέζι.
Χτίστε υποστηρικτικό δίκτυο και ανταμείψτε τον εαυτό σας
Αν έχετε ανθρώπους με τους οποίους θέλετε να μοιραστείτε την πρόοδό σας, θα έχετε μια έξτρα υποστήριξη κι έναν έξτρα έλεγχο, που ενδεχομένως να ενισχύσει τη θετική σας συμπεριφορά. Όσον αφορά την ανταμοιβή, πολλοί αισθάνονται ότι οι υγιεινές συνήθειες
δεν απαιτούν ανταμοιβές. Και ενώ είναι αλήθεια ότι η ίδια η υγεία είναι η απόλυτη ανταμοιβή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορείτε να συμπεριλάβετε και κάποια θετική ενίσχυση στην πορεία. Επιβραβεύστε και ανταμείψτε τον εαυτό σας για την κατάκτηση των στόχων σας και μην ξεχνάτε ότι με την καθιέρωση αυτής της αλυσίδας επαναλαμβανόμενων γεγονότων, ο εγκέφαλος θα αρχίσει να συνδέει κάθε σημάδι ελέγχου με ένα ολοκληρωμένο επίτευγμα, ενισχύοντας τη συνεχή δέσμευσή σας και οδηγώντας σας να ακολουθήσετε το μονοπάτι που έχετε θέσει για τον εαυτό σας.