Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας φυσικά
Αν έχετε ακμή, πονοκεφάλους, πρόβλημα με τον θυρεοειδή, επινεφριδική δυσλειτουργία ή άλλα σημάδια ορμονικής ανισορροπίας, τότε χρειάζεστε μια ολιστική προσέγγιση προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να βρει ξανά την ισορροπία. Ένας συνδυασμός διατροφής που ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά και δρα στοχευμένα σε προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, με κάποιες καθημερινές συμβουλές και πρακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν, πάντα φυσικά με την καθοδήγηση ειδικού –ή και ειδικών.
Μερικά από τα συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας στείλουν σε ειδικό είναι η μειωμένη ενέργεια, οι εναλλαγές διάθεσης, η κατάθλιψη, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η επίπονη και «βαριά» περίοδος, η ευαισθησία στο στήθος, το φούσκωμα, η ακμή, η ξηροδερμία, τα εξανθήματα, η μειωμένη λίμπιντο, η πρόσληψη βάρους, η ξηρότητα του κόλπου, οι εξάψεις, η υπογονιμότητα, η ύπαρξη ινομυωμάτων και κυστών, η ενδομητρίωση, η τριχόπτωση, οι μυϊκοί πόνοι, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η κυριαρχία των οιστρογόνων. Λόγω του ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα, όμως, αφορούν και άλλες παθήσεις, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τους ειδικούς. Οι πιο βασικές φυσικές, ολιστικές τακτικές, ωστόσο, αφορούν τα εξής:
Βελτίωση της διατροφής
Η διατροφή παίζει εξέχοντα ρόλο στην εξισορρόπηση των ορμονών και όσο πιο φυσική είναι, τόσο το καλύτερο. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι πρέπει να λαμβάνετε τα παρακάτω σε επάρκεια.
Λαχανικά: Καταναλώνετε 3-6 φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα, από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μέχρι καρότα, παντζάρια, σκόρδο, κρεμμύδι, μπρόκολο, αγκινάρα κ.ο.κ. Οι φυτικές τους ίνες ωφελούν και το μικροβίωμα του εντέρου για ένα γερό ανοσοποιητικό.
Πρωτεΐνη: Το ήπαρ χρειάζεται πρωτεΐνη για να επιτελεί το έργο της αποτοξίνωσης. Προτιμάτε βιολογικές, φυτικές πηγές πρωτεΐνης από όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Καλά λιπαρά: Αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, λάδι καρύδας, ελιές, ξηρούς καρπούς, σπόρους… Όλα αποτελούν πηγές καλών λιπαρών που είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος, και την παροχή «καυσίμου» στον οργανισμό ώστε να δημιουργεί ορμόνες.
Νερό: Αν δεν πίνετε ήδη αρκετό νερό, ξεκινήστε τώρα, βάζοντας στόχο τα τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Η σωστή ενυδάτωση είναι άκρως σημαντική για την αποτοξίνωση.
Μειώστε τοξίνες και βλαβερές τροφές: Αποφύγετε το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τις επεξεργασμένες τροφές και μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή, στρεσάρει τις ορμόνες και είναι εθιστική. Το αλκοόλ επίσης πρέπει να αποφευχθεί καθώς επιβαρύνει το συκώτι, όπως επίσης και τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα δημητριακά, η σόγια, που εμπλέκονται με τα ορμονικά.
Συμπληρώματα
Υπάρχουν κάποια συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση και στη φυσική λειτουργία του οργανισμού, τα οποία θα πρέπει να συζητήσετε με ειδικό. Ένα καλής ποιότητας συμπλήρωμα για αποτοξίνωση και ορμονική ισορροπία πρέπει να περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως γλουταθειόνη, πράσινο τσάι, άλφα λιποϊκό οξύ, ενώ θα πρέπει να παράσχει στον οργανισμό μας τις θρεπτικές ουσίες που υποστηρίζουν όλες τις φάσεις της αποτοξίνωσης, όπως αμινοξέα, βιταμίνες Β, βιταμίνη C, γαϊδουράγκαθο. Απαραίτητη είναι επίσης και η καλής ποιότητας πρωτεΐνη.
Μειώστε τις τοξίνες
Ελέγξτε τα καθαριστικά σας προϊόντα, τις λοσιόν, τα καλλυντικά σας για συνθετικά αρώματα, paraben, φορμαλδεΰδη και άλλα χημικά που μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες και αποφύγετέ τα. Προτιμήστε αυτά που περιέχουν φυσικά συστατικά.
Ασκηθείτε
Η κίνηση βοηθά το λεμφικό μας σύστημα, την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποβολή τοξινών μέσω του ιδρώτα. Προσπαθήστε να κάνετε κάποιας μορφής άσκηση 30 λεπτά την ημέρα και αν μπορείτε συνδυάστε 2 μέρες ενδυνάμωση, 2-3 ημέρες γιόγκα και 2-3 ημέρες αεροβική.
Κάντε διαλογισμό
Ξεκινήστε με 5 λεπτά το πρωί ή το βράδυ, κατά τα οποία θα προσπαθήσετε να σβήσετε τον κόσμο γύρω σας και να συντονίσετε την αναπνοή σας με το σώμα και τις σκέψεις σας. Διώξτε τις σκέψεις που δεν σας βοηθούν, θέστε τους στόχους της ημέρας και δώστε βάση στην αναπνοή.
Επικεντρωθείτε στην αναπνοή
Βάλτε στόχο τις 50-100 «καθαριστικές» αναπνοές την ημέρα, σαν να φυσάτε σαπουνόφουσκες και φροντίστε να επαναλαμβάνετε αυτό το μοτίβο κάθε ώρα ή στην αρχή και στο τέλος της ημέρας καθημερινά. Αυτό θα χαλαρώσει το μυαλό σας και θα βοηθήσει τους πνεύμονες να απελευθερώσουν μεταβολικά απόβλητα.
Κοιμηθείτε ποιοτικά
Βάλτε στόχο τις 8 ή περισσότερες ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Ο ύπνος είναι η ώρα που ο οργανισμός μας επιδιορθώνεται και ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα, είναι μια σημαντική φάση για να κάνουν την δουλειά τους η μελατονίνη και η αυξητική ορμόνη. Μην αμελείτε, λοιπόν, τον ύπνο σας!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.