Πώς θα κάνετε τα μελομακάρονά σας vegan και πεντανόστιμα
Όλοι έχουμε την παιδική ανάμνηση πως όταν μύριζε το σπίτι της μαμάς ή της γιαγιάς μελομακάρονα, σήμαινε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα κι ακόμη όσοι δεν έχουν λατρέψει αυτό το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, σίγουρα το έχουν συνδέσει με αυτή την περίοδο.
Η αλήθεια είναι πως είναι νόστιμο και δεν χρειάζεται να το απαρνηθούμε –ούτε να το υπερκαταναλώσουμε, φυσικά. Μπορούμε, ωστόσο, να το αναβαθμίσουμε, να το φτιάξουμε χωρίς μέλι, αν ακολουθούμε vegan διατροφή, και να το απολαύσουμε εξίσου λαχταριστό, νόστιμο και χριστουγεννιάτικο, όπως το έχουμε γνωρίσει από τα παλιά. Συν τοις άλλοις, μπορούν να το απολαύσουν και παιδιά κάτω του έτους, που δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι.
Οι επιλογές είναι αρκετές ως προς την αντικατάσταση του μελιού. Μπορείτε, λοιπόν, αντί για μέλι, να χρησιμοποιήσετε μελάσα, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου ή χαρουπόμελο. Το καθένα έχει τη δική του γεύση, που σημαίνει ότι θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο γλύκισμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει λαχταριστό.
Μελάσα
Η μελάσα έχει το δικό της χαρακτηριστικό άρωμα και μυρωδιά, είναι παχύρρευστη και μπορεί να πάρει το ρόλο της γλυκαντικής ουσίας στο γλυκό σας εύκολα, σε αναλογία 1:1 ή ¾ μελάσα προς 1. Παρ’ όλο που είναι γλυκιά, αφήνει μια ελαφρώς πικρή επίγευση, αλλά είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή, πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και πολυφαινόλες, διατροφικά στοιχεία που θα εμπεριέχονται και στα μελομακάρονά σας αν την επιλέξετε.
Σιρόπι σφενδάμου
Έχει γλυκιά, καραμελένια γεύση και θυμίζει πολύ μέλι, οπότε όσοι δεν μπορείτε να το απαρνηθείτε εύκολα, είναι μια καλή και πολύ κοντινή επιλογή, σε μια λιγότερο παχύρρευστη υφή. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε ίδια αναλογία με το μέλι, έχει λιγότερες θερμίδες, λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, είναι ακατέργαστο και περιέχει ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, όπως μαγγανίου, ψευδαργύρου και ριβοφλαβίνης (Βιταμίνη Β2), αλλά και καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου σε μικρότερες ποσότητες.
Σιρόπι αγαύης
Άλλη μια επιλογή που θυμίζει πολύ μέλι, το σιρόπι αγαύης έχει αρκετά πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και κάποιες ποσότητες βιταμινών Α, C, Ε, Κ και Β6. Μπορεί να αξιοποιηθεί σε αναλογία 1:1, σημειώστε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα επεξεργασμένο προϊόν, με λιγότερα αντιοξειδωτικά, και χρησιμοποιήστε το με σύνεση.
Χαρουπόμελο
Μοιάζει με μέλι ή πηχτό σιρόπι και προέρχεται από τα αγαπημένα χαρούπια, ενώ είναι πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο, μεταξύ άλλων, έχει αντιμικροβιακή δράση και αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και μπορεί να πάρει τη θέση του μελιού στα ροφήματά σας, στη σαλάτα σας και φυσικά στα μελομακάρονά σας! Χρησιμοποιήστε το σε αναλογία ίδια με αυτή του μελιού.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.