Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πονοκέφαλος: πώς η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει

1 min reading time

Ο πονοκέφαλος είναι μια πολύ δυσάρεστη και πολύ συχνή κατάσταση που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά και που αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι της υγείας που η διατροφή μπορεί να απαλύνει. Η έντασή του μπορεί να ποικίλλει από ενοχλητικός μέχρι αφόρητος, προκαλώντας δυσκολία στην καθημερινότητα και η πιο συχνή του μορφή είναι η κεφαλαλγία τάσης. Αυτό το είδος πονοκεφάλου περιγράφεται σαν σφίξιμο γύρω από το κεφάλι, ενώ υπάρχει και η αθροιστική κεφαλαλγία που είναι δυνατός πονοκέφαλος πίσω από το μάτι και τον κρόταφο, όπως και η ημικρανία που είναι ισχυρός πονοκέφαλο, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού, που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία.

Παρ’ όλο που υπάρχουν πολλά φάρμακα για την ανακούφιση ενός δυνατού πονοκέφαλου, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε και τις πιο φυσικές μεθόδους, με κύρια τη διατροφή. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε;

Αυξήστε το μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι σημαντικό μέταλλο για άπειρες λειτουργίες του οργανισμού, από έλεγχο του σακχάρου μέχρι το νευρικό σύστημα και φαίνεται να αποτελεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο για τους πονοκεφάλους. Η έλλειψή του μπορεί να είναι ο λόγος που παρουσιάζετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ημικρανίας και μπορείτε να το λάβετε από τροφές όπως η μπανάνα, οι σπόροι, το μπρόκολο, το τόφου, οι ξηροί καρποί. Μιλήστε με γιατρό ή διαιτολόγο-διατροφολόγο αν χρειαστεί η λήψη συμπληρώματος.

Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ισταμίνης
Η ισταμίνη είναι ένα χημικό ου βρίσκουμε φυσικά στον οργανισμό και παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό, στο πεπτικό και στο νευρικό σύστημα. Βρίσκεται επίσης σε κάποιες τροφές όπως παλαιωμένα τυριά, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, μπίρα, κρασί, καπνιστό ψάρι και αλλαντικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ισταμίνης μπορεί να προκαλέσει ημικρανία σε όσους έχουν ευαισθησία, ενώ ορισμένοι άνθρωποι δεν την εκκρίνουν φυσιολογικά, λόγω του ότι έχουν διαταραγμένη λειτουργία του υπεύθυνου για τη διάσπασή της ενζύμου.

Καταναλώστε λίγη καφεΐνη
Πίνοντας καφέ ή τσάι με καφεΐνη, μπορεί να νιώσετε ανακούφιση σε περιπτώσεις πονοκέφαλου. Η καφεΐνη βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την εγρήγορση, περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία, συντελώντας σε ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πέραν αυτού, βοηθά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για τον πονοκέφαλο (ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη), αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αν καταναλώνετε συχνά, μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, πρέπει να θυμάστε ότι η ξαφνική μείωση ή αποχή από αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

Πιείτε πολύ νερό
Η ανεπαρκής ενυδάτωση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, με πολλές μελέτες να έχουν δείξει ότι η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ημικρανία και κεφαλαλγία τάσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωση νερού και ενυδατικών τροφών όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, απαλύνει τα συμπτώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από 30 λεπτά μέχρι 3 ώρες. Μην ξεχνάτε ότι η αφυδάτωση προκαλεί ευερεθιστότητα και πρόβλημα συγκέντρωσης που κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα.

Περιορίστε το αλκοόλ
Ένα ποτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ πυροδοτεί ημικρανίες σε περίπου το 1/3 όσων παρουσιάζουν συχνά πονοκεφάλους, αλλά και τα άλλα είδη πονοκέφαλου. Δρα ως αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι διαστέλλει τα αγγεία και επιτρέπει στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα. Αυτό μπορεί από μόνο του να αποτελεί αιτία πονοκεφάλου, γι’ αυτό και πολλές φορές φάρμακα όπως αυτά που παίρνουμε για την πίεση έχουν παρενέργεια τον πονοκέφαλο. Συν τοις άλλοις, το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, προκαλώντας απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό λόγω συχνής ούρησης και αυτή η απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία προκαλεί ή χειροτερεύει έναν πονοκέφαλο.

Πάρτε βιταμίνες συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας, αφού συμβάλλουν στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και βοηθούν να μετατρέψουμε την τροφή σε ενέργεια, μεταξύ άλλων. Κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος μπορεί να έχουν προστατευτική δράση ενάντια στους πονοκέφαλους, με πολλές μελέτες να έχουν δείξει ότι η ριβοφλαβίνη (Β2), το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και η πυριδοξίνη (Β6) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των πονοκεφάλων.

Δοκιμάστε το συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που παράγεται φυσικά στον οργανισμό και βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, ενώ λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρώματος συνένζυμου Q10 μπορεί να κάνει καλό στον πονοκέφαλο, μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης, την ένταση, τη διάρκεια και τα συναφή συμπτώματα, όπως η ναυτία.

Επανεξετάστε τη διατροφή σας
Μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιες δυσανεξίες σε τροφές μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους. Για να δείτε αν κάποιες τροφές σας προκαλούν συχνούς πονοκεφάλους, δοκιμάστε να αφαιρείτε από τη διατροφή σας σταδιακά, αυτές που πιστεύετε ότι πυροδοτούν το πρόβλημα. Παλαιωμένο τυρί, αλκοόλ, σοκολάτες, εσπεριδοειδή, καφές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες τροφές που ενοχοποιούνται και καλό θα ήταν να τις αφαιρείτε μία-μία για να εντοπίσετε το πρόβλημα. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε σωστά.

Αποφύγετε τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα
Αποτελούν συχνά συντηρητικά τροφίμων τα οποία προστίθενται σε χοτ ντογκ, λουκάνικα, μπέικον, για να τα προστατέψουν από την ανάπτυξη βακτηρίων. Οι τροφές που τα περιέχουν έχει φανεί ότι μπορεί να πυροδοτούν πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους, γι’ αυτό μείνετε μακριά από επεξεργασμένο κρέας που ούτως ή άλλως είναι βλαβερό για την υγεία.

Καταναλώστε τζίντζερ
Η πιπερόριζα περιέχει πολλά ωφέλιμα στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και σύμφωνα με κάποιες έρευνες σε άτομα με χρόνια ημικρανία φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο. Συν τοις άλλοις, αν παρουσιάζετε ναυτία και τάση για εμετό λόγω του πονοκεφάλου, μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
-Δοκιμάστε αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα και δυόσμο που φαίνεται ότι μειώνουν τα συμπτώματα.
-Βάλτε κρύες κομπρέσες, οι οποίες φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή, περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνουν τη μεταφορά νευρικών σημάτων.
-Κοιμηθείτε σωστά. Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι απόρροια κακού ύπνου και αν βάλετε στόχο τις 7-8 ποιοτικές ώρες καθημερινά, θα αισθανθείτε καλύτερα. Προσοχή: τόσο ο λίγος, όσο και ο πολύς ύπνος κάνουν κακό.
-Δοκιμάστε τον βελονισμό, που σύμφωνα με κάποιες μελέτες έχει επίδραση ανάλογη με τα φάρμακα.
-Κάντε γιόγκα, για να ανακουφιστείτε από το στρες, να αυξήσετε την ευλυγισία σας, να μειώσετε τον πόνο και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Μπορεί να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των περιστατικών.
-Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές από αρώματα και καθαριστικά προϊόντα, τα οποία συχνά πυροδοτούν τον πόνο.
-Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα, η οποία μπορεί να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των πονοκεφάλων, αποφορτίζοντάς σας.
-Δοκιμάστε βότανα, όπως το feverfew και το butterbur, το οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.
-Δοκιμάστε τη γείωση, είτε με τη φυσική μέθοδο (περπάτημα με γυμνά πόδια σε χώμα για 30 λεπτά καθημερινά), είτε με τη χρήση συσκευών γείωσης (βραχιολάκια, σεντόνια, μαξιλαροθήκες κ.ά.) που σύμφωνα με έρευνες βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου και της φλεγμονής. Ταυτόχρονα, αποφύγετε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας (EMFs) μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος και των συσκευών.

Call Now Button