Πολύχρωμα λαχανικά στο φούρνο με κρούστα από ταχίνι και μυρωδικά

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι η ποικιλία πολύχρωμων φυτικών τροφών, ώστε να λαμβάνουμε πλήθος βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών στην καθημερινότητά μας. Γιατί; Γιατί έτσι υποστηρίζουμε την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και καταφέρνουμε να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό και το ορμονικό μας σύστημα.
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι μια ποικιλία λαχανικών στο φούρνο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες από τα λαχανικά, ενώ το ταχίνι προσφέρει καλά λιπαρά, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Είναι ιδανικό για ένα γεύμα που παρέχει ενέργεια, υποστηρίζει την πέψη και διατηρεί τον κορεσμό και όπως πάντα είναι σχετικά εύκολο στην προετοιμασία (το μόνο που απαιτεί λίγο χρόνο είναι το κόψιμο των λαχανικών) και ιδανικό για όλες τις ώρες, γιατί ο χρόνος είναι πολλές φορές εχθρός μας στην προσπάθειά μας για ισορροπημένα πιάτα.
Υλικά (για 4-5 άτομα)
2 γλυκοπατάτες κομμένες σε κυβάκια
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 μικρό κουνουπίδι κομμένο σε μικρές φούντες
1 μικρό μπρόκολο κομμένο σε μικρές φούντες
1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (για το σερβίρισμα)
Για τη σάλτσα ταχινιού
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Χυμός από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. του γλυκού κουρκουμά
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Οδηγίες
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα λαχανικά (πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια, πιπεριές, κουνουπίδι, κρεμμύδι) και το σκόρδο, το οποίο θα έχετε συνθλίψει 10 λεπτά νωρίτερα για να μπορέσει να απελευθερώσει την αλισίνη του, μια ένωση με ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ετοιμάστε τη σάλτσα ταχινιού. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, το κύμινο, τον κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε λίγο νερό (1-2 κουταλιές της σούπας) για να αποκτήσει η σάλτσα κρεμώδη υφή.
Ρίξτε τη σάλτσα ταχινιού πάνω από τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Απλώστε τα λαχανικά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, δημιουργώντας μία ομοιόμορφη στρώση. Ψήστε για 30-35 λεπτά στους 180°C ανακατεύοντας στη μέση του χρόνου, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
Βγάλτε τα λαχανικά από τον φούρνο και πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν τα σερβίρετε.
Tip
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγα ψημένα ρεβίθια στο μείγμα για περισσότερη πρωτεΐνη ή να συνοδεύσετε με ψωμί ολικής άλεσης.