Πώς να κάνετε την κουζίνα σας plant-based friendly
Η θέληση και ο στόχος είναι τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να έχετε αν σκοπεύετε να κάνετε στροφή στη φυτοφαγία. Αμέσως μετά, όμως, έρχεται η οργάνωση, κάτι που για πολλούς ίσως να μην είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, είτε για λόγους έλλειψης οργανωτικότητας, είτε για λόγους συνήθειας. Κι επειδή σε πολλές κατ’ιδίαν συναντήσεις με πολλούς από εσάς, ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, συζητάμε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι στην αρχή και τι χρειάζεται να έχουμε στην κουζίνα μας για να μπούμε δυναμικά στη φυτοφαγία, ας δούμε τα βασικά της οργάνωσης, για να φτάσετε γρήγορα στο επίπεδο επάρκειας και συνήθειας που έχετε συνηθίσει.
Τι πετάμε
Όπως φαντάζεστε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να φύγει από την κουζίνα, τα ράφια και το ψυγείο σας είναι όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Μην τα λυπηθείτε, καθώς αν φύγουν από τη μέση, δεν θα σας δελεάζουν να τα τσιμπολογάτε και να τα μαγειρεύετε. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσετε χώρο για τις φυτικές ολόκληρες τροφές που θα μπουν πλέον στην καθημερινότητά σας συνειδητά και σε ποσότητες. Άσπρο ψωμί-μακαρόνια-ρύζι, μαργαρίνες, λιπαρές σάλτσες, γαλακτοκομικά, αυγά, πολύ επεξεργασμένα γλυκαντικά (μπορείτε να κρατήσετε λίγη μαύρη ζάχαρη ή καστανή για σάλτσες και γλυκά), κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, όλα πλέον πρέπει να φύγουν.
Τι πρέπει να μπει στη λίστα σας
Αφού καθαρίσετε την κουζίνα σας από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και επεξεργασμένες τροφές, δείτε τι έχει απομείνει. Πιθανότατα να χρειαστεί να καλύψετε κάποια κενά προκειμένου να έχετε μια πλήρως στοκαρισμένη plant-based κουζίνα και η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει. Φυσικά και δεν χρειάζεται να αγοράσετε τα πάντα μονομιάς, αλλά σταδιακά, με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.
Στα ντουλάπια σας: Προϊόντα ντομάτας (αποφύγετε τις κονσέρβες), διάφορα άλευρα, σάλτσα μήλου για τα γλυκά σας αντί για αυγό, γεύματα οσπρίων (και πάλι όχι σε κονσέρβα), καλαμποκάλευρο ή αλεύρι αραρούτι για να δέσετε σάλτσες, baking powder (με προσοχή σε περιεκτικότητα σε νάτριο και αλουμίνιο), λιναρόσπορο (για αντικατάσταση αυγού), πιπεριές σε βαζάκι, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μελάσα ή σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου, σάλτσα σόγιας ή tamari, ξίδι κλασικό ή ξίδι μηλίτη, μπαλσάμικο, κινόα, καστανό ρύζι, κεχρί, βρώμη, ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Στα φρέσκα τρόφιμα: Σκόρδο, φρέσκο τζίντζερ, λεμόνια και lime, κρεμμύδια, πατάτες, γλυκοπατάτες, ντομάτες.
Στην κατάψυξη: Αρακά, σπανάκι, καλαμπόκι, καρότα, καρδιές αγκινάρας, μύρτιλα, κράνμπερι και διάφορα είδη μούρων, ανανά και μάνγκο.
Στο ψυγείο: Μουστάρδα, χούμους και σάλτσες ή ντιπ που σας αρέσουν, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πάστα miso για έξτρα γεύση χωρίς κρέας, φυτικά βούτυρα, φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη (όσο λιγότερα συστατικά τόσο το καλύτερο), τόφου, τορτίγιες ολικής.
Μυρωδικά και μπαχαρικά: Βασιλικός, φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι, κουρκουμάς, μπούκοβο, κόλιαντρο, κάρυ, σκόνη σκόρδου, κανέλα, κύμινο, τριμμένο τζίντζερ, διατροφική μαγιά, μοσχοκάρυδο, σκόνη κρεμμυδιού, ρίγανη, πάπρικα, μαϊντανό, αλάτι, δεντρολίβανο, άνηθο.