Γλυκιά πάστα φλώρα χωρίς ζάχαρη
Στις χωρίς γλουτένη vegan συνταγές μας προσπαθούμε να αποφεύγουμε την κοινή, κρυσταλλική, λευκή ζάχαρη. Γι αυτό το γλυκό βάλαμε σκόνη λούκουμα (lucuma), η οποία προέρχεται από το αλεσμένο αποξηραμένο εξωτικό φρούτο lucuma που ευδοκιμεί κυρίως στο Περού. Προσθέτει μια φυσική γλύκα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Υλικά για 6 κομμάτια
1 κούπα αλεύρι από φαγόπυρο
1 κούπα αλεύρι ρυζιού
1/2 κούπα αλεύρι από χαρούπι
1/3 κούπα σκόνη λούκουμα
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 ½ κούπα φυτικό λάδι
1 κούπα χυμό από πορτοκάλι
Σπιτική μαρμελάδα εποχής (εδώ επιστρατεύστε μαμάδες και πεθερές αν δεν έχετε χρόνο!)
Οδηγίες
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 ºC βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά και πλάθετε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά υγρή και να μην τρίβεται. Θα διαπιστώσετε ότι θέλει καλό ζύμωμα (και πάλι ίσως να κάνει ρωγμές). Ρίξτε λίγο ακόμα λάδι και ξαναδοκιμάστε μέχρι να πάρει την επιθυμητή υφή.
Απλώστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι 20×20 εκατοστά που έχετε λαδώσει ελαφρώς. Μην ξεχάσετε να αφήσετε λίγη ζύμη για να φτιάξετε τις λωρίδες της πάστα φλώρας που θα τοποθετήσετε από πάνω.
Σκεπάστε με σπιτική μαρμελάδα από πορτοκάλι και βάλτε τις λωρίδες διαγώνια δημιουργώντας ένα μικρό πλεκτό.
Ψήστε την πάστα φλώρα για 20-25 λεπτά και αφήστε τη να κρυώσει για 15 λεπτά προτού την κόψετε.
Το ξέρατε;
* Το χαρούπι μπορεί να αντικαταστήσει τη σοκολάτα και τον καφέ. Αντίθετα με τη σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη ούτε αμίνη και φαινυλαιθαναμίνη που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες και αλλεργικές αντιδράσεις.
* Το σωστό όνομα της πάστα φλώρα είναι το πάστα φρόλα και πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Αργεντινής, Η αργεντίνικη πάστα φρόλα συνήθως έχει ως γέμιση μαρμελάδα κυδώνι, μαρμελάδα γάλακτος ή γλυκοπατάτα. Στην Ελλάδα οι αλλαγές είναι δύο, στο όνομα και τη γέμιση, αφού γεμίζεται πάντα με μαρμελάδα φρούτου.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.