Πώς να τρώτε υγιεινά κατά την πανδημία
Τα μαθήματα που μας έδωσε το πρώτο lockdown και ο ρυθμός πανδημίας στον οποίο βρίσκεται ο πλανήτης τους τελευταίους μήνες και μας έχει κρατήσει στο σπίτι παραπάνω απ’ όσο θα θέλαμε, είναι πως ό,τι είδους διατροφή κι αν ακολουθούμε στη ζωή μας, διατροφή, vegan, plant-based, χορτοφαγία κ.ο.κ., το ψυγείο μπορεί εύκολα να γίνει ο καλύτερός μας φίλος. Αν θέλουμε, όμως, πραγματικά αυτή η… φιλία να μας κάνει καλό, πρέπει να προσέχουμε με τι το προμηθεύουμε –την «πατήσαμε» μια φορά, ας μην ξανασυμβεί!
Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος στη ζωή μας που πρέπει να προσέξουμε η διατροφή μας να τονώσει το ανοσοποιητικό μας, να ενισχύσει την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου μας και να μας κρατήσει όσο το δυνατόν πιο υγιείς και ασφαλείς γίνεται κι όχι να ικανοποιήσει τις ώρες που βαριόμαστε στο σπίτι. Χρειάζεται, λοιπόν, να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που κάναμε εμείς, αλλά νομίζω και οι περισσότεροι, ήταν η μείωση των επισκέψεων σε σούπερ-μάρκετ και μαγαζιά τροφίμων. Το γεγονός, λοιπόν, ότι προσπαθήσαμε να επισκεπτόμαστε τέτοιους χώρους κάθε 10 μέρες περίπου, αναγκαστικά έφερε και αλλαγές στη διατροφή μας.
Σήμερα, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας μερικές συμβουλές που στο δικό μας το σπιτικό λειτούργησαν –γιατί όπως όλοι, χρειάστηκε κι εμείς να κάνουμε αλλαγές- και συνέβαλλαν στην καλή μας υγεία και φόρμα. Αν θέλετε να επισκέπτεστε σούπερ μάρκετ όσο το δυνατόν λιγότερο, να τρώτε θρεπτικά και υγιεινά, να μην σας χαλάνε τα τρόφιμα ώστε να μην χρειάζεται να τα πετάτε και αν έχετε λίγο χώρο αποθήκευσης στο διαμέρισμά σας, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.
Προμηθευτείτε κατεψυγμένα λαχανικά
Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι σίγουρα θρεπτικά και τα χρειαζόμαστε καθημερινά στη διατροφή μας, σε ποσότητα τουλάχιστον 5-6 μερίδες. Αν, όμως, δεν έχετε χώρο να τα αποθηκεύσετε ή διαπιστώνετε ότι σας χαλάνε μέχρι να τα καταναλώσετε, θα πρέπει όχι να τα απορρίψετε, αλλά να συνδυάσετε και κατεψυγμένα στη διατροφή σας. Καταναλώστε πρώτα τα φρέσκα που έχετε προμηθευτεί, ώστε να τα προλάβετε πριν χαλάσουν και φροντίστε να έχετε πάντα κατεψυγμένα όπως μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, λαχανάκια Βρυξελλών, mix λαχανικών, μούρα κ.λπ. στην κατάψυξή σας για τις επόμενες μέρες, μέχρι να ξαναπάτε για ψώνια. Μην ξεχνάτε, άλλωστε ότι στις περιπτώσεις όπου η κατάψυξη γίνεται κοντά στη συγκομιδή του τροφίμου, δηλαδή όσο ακόμη το τρόφιμο είναι φρέσκο και διατηρεί όλες του τις θρεπτικές ουσίες, τότε διατηρεί υψηλή θρεπτική αξία, ξεπερνώντας μάλιστα κι αυτά που μπορεί να ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν ταξιδέψει αρκετά από τη στιγμή της συλλογής τους. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε μπανάνες και να καταψύξετε κάποιες, ώστε να σας κρατήσουν και να τις χρησιμοποιείτε στα smoothies σας. Έτσι θα καταφέρετε να συνεχίσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όπως πριν, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της vegan, plant-based διατροφής. Αν επιμένετε στα φρέσκα, κάντε επιλογές που δεν χαλάνε γρήγορα κι έχουν θρεπτική πυκνότητα, όπως η λαχανίδα, το λάχανο, τα καρότα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, οι γλυκοπατάτες…
Αγοράστε τροφές «κονσέρβα»
Πριν ξεκινήσω, να σας πω ότι συστήνω να μην προτιμήσετε τα τρόφιμα σε κονσέρβες, αλλά σε γυάλινα δοχεία. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι κονσέρβες περιέχουν BPA (δισφαινόλη Α), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην επικάλυψη του εσωτερικού της κονσέρβας, η οποία περνάει στις τροφές και μπορεί να έχει διάφορες επιδράσεις στην υγεία. Προτιμήστε, λοιπόν τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία και περιεργαστείτε τις ετικέτες και τα συστατικά τους, απορρίπτοντας αυτά που περιέχουν πολύ νάτριο, σάκχαρα και συντηρητικά. Ψάξτε για τρόφιμα όπως σπαράγγια, φασόλια, τουρσί που είναι πλούσια σε προβιοτικά και ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου ή δοκιμάστε να φτιάξετε και μόνοι σας.
Δοκιμάστε να αποξηράνετε τροφές
Οι αποξηραμένες τροφές έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πιάνουν λιγότερο χώρο. Μπορείτε ή να τις αγοράσετε αποξηραμένες (π.χ. αποξηραμένα φρούτα, πάντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης) ή να αποξηράνετε κάποιες τροφές μόνοι σας στον φούρνο ή με ειδικά μηχάνημα αν διαθέτετε.
Φτιάξτε το δικό σας ψωμί
Κάτι που έγινε trend στην πρώτη καραντίνα, μπορείτε να το συνεχίσετε και τώρα, επιλέγοντας αλεύρι ολικής άλεσης και φτιάχνοντας τη δική σας ζύμη, τόσο για ψωμί, όσο και για τηγανίτες, πίτσα κ.ο.κ.
Καλλιεργήστε!
Δεν χρειάζεται να έχετε κήπο –ποιος έχει άλλωστε αυτή τη δυνατότητα στις μεγάλες πόλεις. Μπορείτε, όμως, να φυτέψετε τα δικά σας π.χ. μαρούλια σε γλάστρες και να τα έχετε πάντα φρέσκα και βιολογικά στο πιάτο σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με μυρωδικά, ενώ μια καλή ιδέα είναι και τα φύτρα, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα από όσπρια και σπόρους.