Παγωτό: Πώς να κάνετε την καλύτερη επιλογή
Στην παιδική ηλικία τα μετρούσαμε για να δούμε ποιος έχει φάει τα περισσότερα. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι δεν «κερδίζει» αυτός που τα καταναλώνει, μάλλον το αντίθετο. Κι αυτό γιατί συνήθως είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, φρουκτόζη ή γλυκαντικά με βάση τη γλυκόζη, ζωικά, σιρόπια, προσθήκες αρωμάτων κ.ο.κ. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, που δέχεται συχνά την ερώτηση «πόσο παγωτό μπορώ να φάω;», δεν μπορώ να σας στερήσω αυτή την απόλαυση. Μπορώ, όμως, να σας δείξω το δρόμο να κάνετε καλύτερες επιλογές ή να τα φτιάχνετε μόνοι σας.
Τα είδη του παγωτού
Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι τα παγωτά που πωλούνται στα περίπτερα χαρακτηρίζονται «παγωμένα γλυκίσματα» ή «επιδόρπια παγωτού» και τα υλικά τους απέχουν πολύ από των υπόλοιπων παγωτών, ενώ έχουν προσθήκες φυτικών λιπαρών που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα. Συνεπώς, καλό είναι να τα αποφεύγετε. Το παγωτό που πωλείται χύμα σε ζαχαροπλαστεία ή παγωτατζίδικα, είναι χειροποίητο και φτιάχνεται με πιο αγνά υλικά. Ωστόσο, αν θέλετε να αποφύγετε τα ζωικά, θα πρέπει να αναζητήσετε vegan φρέσκο παγωτό με υποκατάστατα γάλακτος.
Όπως είναι φανερό, η διατροφική αξία από παγωτό σε παγωτό αλλάζει, αναλόγως με το αν προτιμάτε το «παγωτό περιπτέρου» ή ζαχαροπλαστείου, ωστόσο και τα δύο έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο επηρεάζοντας το κέντρο ευχαρίστησης και μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, τον διεγείρουν με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει σε εθισμό. Κι όσο κι αν υπάρχουν κάποια διατροφικά στοιχεία όπως π.χ. ασβέστιο ή πρωτεΐνη στα παγωτά, τα λιπαρά μπορεί να φτάνουν τα 11 γραμμάρια σε ποσότητα 100 γραμμαρίων, η ζάχαρη εκτοξεύεται στα ύψη και οι θερμίδες φτάνουν τις 250 ανά μπάλα. Σημειώστε ότι τα λιπαρά τους προέρχονται από ζωικό γάλα και είναι κορεσμένα, που σημαίνει ότι παίζουν ρόλο στην αύξηση της χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο μέλλον. Ο άλλος μεγάλος «ένοχος» στο παγωτό είναι η ζάχαρη, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων του παγωτού. Η ζάχαρη κάνει το σάκχαρο του αίματος να αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια να πέφτει απότομα, κάνοντάς μας να πεινάμε έντονα και σύντομα μετά την κατανάλωσή του, ενώ όπως είναι γνωστό, η αλόγιστη κατανάλωσή της κρύβεται πίσω από πολλά προβλήματα υγείας, από οδοντικά και αύξηση βάρους μέχρι καρκίνο.
Μην ξεχνάτε, επίσης, την περιεκτικότητα των παγωτών σε λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα, στο οποίο πολλοί παρουσιάζουν δυσανεξία. Όσοι έχουν αυτή την ευαισθησία, αλλά και όσοι απέχουν από τα ζωικά, θα πρέπει να αναζητήσουν παγωτά εναλλακτικής φύσης με γάλα σόγιας ή άλλο υποκατάστατο.
Ακόμη, τα παγωτά με κομμάτια μπισκότου, τα παγωτά-σάντουιτς, τα παγωτά με γεύση cheesecake, τα χωνάκια και ό,τι περιέχει ανάλογα υλικά από μπισκότο και ζύμη περιέχουν γλουτένη και σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει να τα αποφεύγει. Σημαντικό είναι επίσης να προσέχει να μην του σερβίρουν παγωτό με το ίδιο κουτάλι παγωτού που σερβίρουν άλλα παγωτά που περιέχουν γλουτένη.
Τι να θυμάστε πριν επιλέξετε το παγωτό σας
-Η καλύτερη επιλογή είναι τα παγωτά σορμπέ και οι γρανίτες, καθώς περιέχουν μικρή ποσότητα βιταμίνης C από τα φρούτα, λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά δυστυχώς δεν υστερούν σε ζάχαρη. Γι’ αυτό προσοχή στην ποσότητα και τη συχνότητα.
-Αποφύγετε να συνοδεύετε το παγωτό σας με σιρόπια και σαντιγί, προσθέτοντάς του έξτρα θερμίδες και ζάχαρη. Μπορείτε να το απολαύσετε εξίσου και σκέτο, χωρίς να επιβαρύνετε άλλο τον οργανισμό σας και τη σιλουέτα σας.
-Προτιμήστε φρέσκο παγωτό από παγωτατζίδικα που το φτιάχνουν με αγνά υλικά και φρούτα εποχής, κατά προτίμηση με γάλα φυτικής προέλευσης.
-Καταναλώνετέ το 1-2 φορές την εβδομάδα (το πολύ), χωρίς να ξεπερνάτε τη μία μπάλα παγωτού τη φορά.
Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε το δικό σας παγωτό με θρεπτικά υλικά και χωρίς ζωικά, με συνταγές όπως το παγωτό πορτοκάλι μπανάνα, σοκολάτα μπανάνα και μπάρα με σοκολατα και φυστικοβούτυρο και κρεμώδες παγωτό χωρίς ζάχαρη.