10 τροφές που ωφελούν 10 μέρη του σώματος
Ο κόσμος μας είναι γεμάτος εκπλήξεις και φαίνεται πως είναι όλα τόσο καλά οργανωμένα που πολλές φορές μοιάζει με θαύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παρακάτω τροφές της φύσης, οι οποίες όχι μόνο κάνουν καλό σε συγκεκριμένα μέρη του οργανισμού μας, αλλά ορισμένες… μοιάζουν και σε αυτά. Δείτε τι κάνει καλό πού και εντάξτε το στη διατροφή σας, για να παραμείνετε υγιείς.
Καρότο–μάτι
Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, μια βιταμίνη πρόδρομος της βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στη μείωση της πιθανότητας να αναπτύξει κάποιος εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και απώλεια όρασης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ντομάτα–καρδιά
Μια φέτα ντομάτας έχει τμήματα, όπως και η ανθρώπινη καρδιά, συν του ότι έχουν ίδιο χρώμα. Πέραν των συμπτώσεων, όμως, οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτική δράση για το καρδιαγγειακό και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άντρες και γυναίκες. Επειδή, μάλιστα, φαίνεται ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη, προτιμήστε να την καταναλώνετε βραστή, ψητή, σε σάλτσες κ.ο.κ.
Καρύδια–εγκέφαλος
Το σχήμα του καρυδιού είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο και θυμίζει κατά πολύ τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με τις πτυχώσεις του, το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο. Εκτός του ότι τον θυμίζουν, τα καρύδια του κάνουν και καλό, χάρη στα ωμέγα-3 τους, τα καλά αυτά λιπαρά που έχει φανεί ότι ενισχύουν τη λειτουργία του και είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξή του.
Μπανάνα–χαμόγελο
Είναι διάσημη για την περιεκτικότητά της σε κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς. Εκτός αυτού, όμως, έχει και άλλη μια σημαντική ιδιότητα, αφού μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Συγκεκριμένα, η μπανάνα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ που όταν περάσει στο πεπτικό μας, συμβάλλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παράγεται στον εγκέφαλο και μας προκαλεί καλή διάθεση, χαλάρωση, και ηρεμία, κάτι σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Μανιτάρι–αυτί
Κόψτε στη μέση ένα λευκό μανιτάρι και θα δείτε ότι θυμίζει σε ένα βαθμό το ανθρώπινο αυτί. Η βιταμίνη D τους είναι αυτή που φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της ακοής μας και να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας απώλειας αυτής σε μεγαλύτερες ηλικίας, συν του ότι είναι σημαντική για την υγεία των οστών, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Σταφύλι–πνεύμονες
Το σταφύλι θυμίζει λίγο τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου μικρά κομμάτια ιστού επιτρέπουν στο οξυγόνο να περάσει. Ως προς τα οφέλη του, το σταφύλι περιέχει προανθοκυανιδίνη, μια χημική ουσία που φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από αλλεργίες.
Σέλινο-οστά
Με χαμηλή θερμιδική αξία και βιταμίνες όπως Α, C, και Ε, το σέλινο αποτελεί σούπερ τροφή για τα πιάτα μας. Κάνει, επίσης, καλό στα κόκαλα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και μαγνήσιο, η οποία μπορεί μεν να είναι μικρή, αλλά συμβάλλει στο να φτάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Τζίντζερ–στομάχι
Η πιπερόριζα (γνωστή και ως τζίντζερ) θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει πολύ στομάχι στο σχήμα της, ενώ χρησιμοποιούνταν εδώ και χιλιάδες χρόνια για πεπτικά και στομαχικά προβλήματα. Το τζίντζερ περιέχει τζιντζερόλη, ένα φυτοχημικό που βρίσκεται μάλιστα στη λίστα του Αμερικάνικου Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ουσίες που εμποδίζουν τη ναυτία και τον εμετό.
Γλυκοπατάτα–πάγκρεας
Μια από τις ιδιότητες της γλυκοπατάτας είναι να βοηθά στην ισορροπία του γλυκαιμικού φορτίου και να προωθεί την υγιή λειτουργία του παγκρέατος, κάτι που προσφέρουν επίσης κι άλλα τρόφιμα πορτοκαλί χρώματος, όπως τα καρότα, το καλαμπόκι και η κολοκύθα. Σημαντικό ρόλο παίζει και πάλι η βήτα-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην παγκρεατική υγεία.
Κόκκινα φασόλια–νεφρά
Στο εξωτερικό ονομάζονται “kidney beans” ακριβώς γιατί μοιάζουν με νεφρά και εκτός του ότι συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, παίζουν το ρόλο τους και στην υγεία των νεφρών. Όσοι έχουν υγιή νεφρά, τα φασόλια αυτά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας τους, ενώ αν υπάρχει νεφροπάθεια, θα πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα καλίου που λαμβάνετε, το οποίο υπάρχει και στα φασόλια αυτά.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.