Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τα εκπληκτικά οφέλη της φλούδας του μήλου: τι λένε οι έρευνες

Ξέρουμε ότι τα μήλα είναι μια ευεργετική τροφή στην καθημερινότητά μας, με το γνωστό ρητό για το «ένα μήλο την ημέρα» να κυκλοφορεί σε όλες τις γλώσσες και να είναι ίσως το πρώτο που μαθαίνουμε στη ζωή –σίγουρα όχι αδίκως. Συνδέεται με μακροζωία, με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ τα δεδομένα δεν σταματούν εκεί.

Από αυτούς που δεν καταναλώνουν ένα μήλο την ημέρα, περίπου το ¼ πέθανε τα επόμενα 10 χρόνια σύμφωνα με έρευνα, ενώ σχεδόν οι μισοί έπειτα από 15 χρόνια. Συγκριτικά, όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο ½ μήλο την ημέρα δεν πέθαιναν τόσο νέοι, ενώ όσοι έτρωγαν ένα ολόκληρο μήλο καθημερινά, δηλαδή περίπου 1 φλιτζάνι φέτες, φάνηκε να ζουν περισσότερο.  Πολλοί θα αναρωτιέστε, βέβαια, αν ήταν μόνο το μήλο αυτό που οδήγησε σε μακροζωία στο πλαίσιο της μελέτης ή υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, π.χ. γυμνάζονταν περισσότερο, δεν κάπνιζαν κ.ο.κ. Η μελέτη, λοιπόν, έλεγξε και την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τη φτώχια, τις ασθένειες, την άσκηση και άλλους παράγοντες, ώστε η σύγκριση να είναι πράγματι ισότιμη. Αυτό που δεν έλεγξαν, ωστόσο, ήταν το πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά μήλα, δεν έχουν μόνο υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικών ινών, άλλα και χαμηλότερη κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης και κορεσμένου λίπους. Με άλλα λόγια, όσοι καταναλώνουν μήλα φαίνεται να παρουσιάζουν συνολικά μια πιο υγιεινή διατροφή, που σημαίνει ότι δεν αποτελεί έκπληξη που ζουν περισσότερο.

Είναι, όμως, και από μόνα τους ωφέλιμα τα μήλα;

Δεδομένου ότι οι αθλητές χρησιμοποιούν πλήθος τακτικών για να διεγείρουν την απόδοσή τους πριν την προπόνηση, στους συμμετέχοντες στη μελέτη  δόθηκε τυχαία η επιλογή ενός ενεργειακού ποτού με καφεΐνη, μαύρου καφέ, μήλου ή τίποτα στο πρωί. Τι συνέβη, λοιπόν, με τα μήλα; Θα σας φανεί περίεργο, αλλά φάνηκε να λειτουργούν το ίδιο καλά με τα καφεϊνούχα ροφήματα. Το πρόβλημα, ωστόσο, με τις μελέτες αυτές είναι ότι δεν είναι «τυφλές», δηλαδή αυτοί που βρίσκονταν στην ομάδα με τα μήλα, ήξεραν ότι καταναλώνουν μήλα, οπότε μπορεί να υπήρξαν προσδοκίες και το γνωστό placebo effect, το οποίο να τους έκανε υποσυνείδητα να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, επηρεάζοντας έτσι με έναν τρόπο το αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό και οι ερευνητές, εξέτασαν στη συνέχεια συγκεκριμένα στοιχεία του μήλου, που τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν διπλή-τυφλή μελέτη, με placebo, όπου οι μισοί συμμετέχοντες θα λάμβαναν τα στοιχεία του φρούτου και οι υπόλοιποι ένα χάπι placebo, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι τελικά λαμβάνει. Το πρόβλημα εδώ, παρ’ όλ’ αυτά, είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με ολόκληρο το φρούτο, αλλά με μέρη του, αφαιρώντας μια «συμφωνία» αλληλεπιδράσεων μεταξύ των χιλιάδων φυτοθρεπτικών συστατικών που συναντάμε σε ολόκληρο το μήλο.

Τι συμβαίνει με τη φλούδα του μήλου;
Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του μήλου, ωστόσο, συγκεντρώνονται στη φλούδα του. Γιατί, λοιπόν, οι επιστήμονες δεν αποξηραίνουν τις φλούδες, να τις μετατρέψουν σε σκόνη και να τις βάλουν σε μια κάψουλα; Η βιομηχανία του κρέατος έπιασε το νόημα και σύμφωνα με μελέτη βρέθηκε ότι η σκόνη από αποξηραμένες φλούδες μήλου μείωσε τη μικροβιακή εξάπλωση στο κρέας και προστατεύει ενάντια στην παραγωγή καρκινογόνων ουσιών όταν μαγειρεύεται. Μια από τις καρκινογόνες ουσίες, μάλιστα, που δημιουργούνται στο κρέας όταν αυτό μαγειρεύεται είναι η βήτα καρβολίνη, μια νευροτοξίνη που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκινσον. Σημειώστε ότι το κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί δεν την περιέχει, καθώς σχηματίζεται κατά το μαγείρεμα. Μπορεί ωστόσο κάποιος να μειώσει τα επίπεδά της στο μισό, μαρινάροντας το κρέας σε αποξηραμένη σκόνη φλούδας μήλου.

Η φλούδα του μήλου επίσης μειώνει την ποσότητα βακτηρίων κοπράνων στο κρέας, ενώ μπορεί να εμποδίσει και τον σχηματισμό των ετεροκυκλικών αμίνων, καρκινογόνων ουσιών κατά το ψήσιμο του κρέατος και να μειώσει μέχρι και στο μισό τον σχηματισμό τους –ωστόσο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην καταναλώνετε κρέας εξ αρχής κι όχι να προσθέτετε στο μαγείρεμά του ένα συστατικό που μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες του.

Κι αν καταναλώνουμε τις φλούδες των μήλων απευθείας; Στο πλαίσιο έρευνας, σε 12 άτομα με μέτρια απώλεια εύρους κίνησης των αρθρώσεων δόθηκε για 12 εβδομάδες 1 κουταλιά αποξηραμένη σκόνη φλούδας μήλων, καθημερινά. Έπειτα από 1 μήνα, ο πόνος τους μειώθηκε και το εύρος της κίνησής τους βελτιώθηκε στον αυχένα, στους ώμους, στη μέση και στους γοφούς. Το συμπέρασμα; Η κατανάλωση της σκόνης αποξηραμένης φλούδας μήλων σχετίστηκε με βελτιωμένη λειτουργία των αρθρώσεων και μείωση του πόνου.

Προτιμήστε, λοιπόν, τα μήλα σας βιολογικά και καταναλώνετέ τα πάντα με τη φλούδα, για να έχετε το σύνολο των οφελών που σας κρατούν μακριά από… γιατρούς.

Πηγές
https://nutritionfacts.org/2022/01/11/apple-peels-put-to-the-test-for-chronic-joint-pain/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26787402/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26445211/
https://pdfs.semanticscholar.org/1a8c/5b1be446ac5807d140c29931cec23128b6b5.pdf
https://pdfs.semanticscholar.org/1a8c/5b1be446ac5807d140c29931cec23128b6b5.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271471/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button