Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Υπερθυρεοειδισμός και φυσικές θεραπείες

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια νόσος του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος συνήθως προκαλείται από αντισώματα που τον διεγείρουν για να παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη (το αντίθετο δηλαδή του υποθυρεοειδισμού, όπου ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί), κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, διάρροια, άγχος, αϋπνία, ιδρώτα κ.ο.κ. Η περίπτωση αυτή είναι γνωστή και ως νόσος του Graves και δυστυχώς συχνά δεν διαγιγνώσκεται σωστά, με αποτέλεσμα το 60% όσων πάσχουν να μην το γνωρίζουν.

Γνωρίζοντας, όμως, τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις θεραπευτικές λύσεις, μπορεί περισσότεροι άνθρωποι να αναζητήσουν βοήθεια και να λύσουν το πρόβλημά τους.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι το αίσθημα κόπωσης και ταυτόχρονης ανησυχίας, άγχους και εξάψεων, τα προβλήματα στον ύπνο, η απώλεια βάρους, η απώλεια μαλλιών, το άγχος, η κατάθλιψη, η εφίδρωση, τα χαλαρά κόπρανα, το τρέμουλο, οι ανωμαλίες στον κύκλο, η μειωμένη ανοχή της ζέστης, η ευερεθιστότητα, οι ταχυκαρδίες, η αυξημένη όρεξη, ο διογκωμένος θυρεοειδής (βρογχοκήλη), τα πρησμένα μάτια.

Για να διαγνωστεί ο υπερθυρεοειδισμός, χρειάζεται αξιολόγηση των συμπτωμάτων, κλινική εξέταση και εξετάσεις αίματος (TSH, ολική Τ4 και FT4, ολική Τ3 και FT3, αντίστροφη τριϊωδοθυρονίνη RT3, αντισώματα Anti-TPO, Anti-thyroglobulin, aντίσωμα του υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TRAb). Ορισμένες φορές χρειάζεται και σπινθηρογράφημα για να εκτιμηθεί το ιώδιο που προσλαμβάνει ο θυρεοειδής και να εκτιμηθεί η λειτουργία του, όπως και να διαγνωστεί πιθανός καρκίνος.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι η αυτοανοσία, με τη νόσο του Graves, που αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, να είναι η κυρίαρχη αιτία υπερθυρεοειδισμού και παράγοντες κινδύνου να είναι το γυναικείο φύλο, άλλα μέλη στην οικογένεια με Graves, η ηλικία κάτω των 40, η επιβίωση από μια στρεσογόνο κατάσταση, το κάπνισμα, η εγκυμοσύνη.

Η παραδοσιακή θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλά και χειρουργείο αφαίρεσης του θυρεοειδούς σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου ο ασθενής έπειτα θα πρέπει να λαμβάνει τη θυρεοειδική ορμόνη σε χάπι εφ’ όρου ζωής. Τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύουν τα αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν όμως να τα καταστείλουν και να μειώσουν τα συμπτώματα.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες φυσικές λύσεις στο πρόβλημα, τις οποίες είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπ’ όψιν, για καλύτερα αποτελέσματα ή και για πρόληψη, όπως οι παρακάτω που συστήνει και η φυσικοπαθητικός Dr. Jolene Brighten, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείτε να θεραπεύσετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Η διάγνωση και η καθοδήγηση από ειδικό είναι άκρως σημαντική.

Ελλείψεις: Όταν ο θυρεοειδής υπερπαράγει ορμόνες, τότε ο οργανισμός αρχίζει να παρουσιάζει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι ανάλογες εξετάσεις αίματος θα δείξουν ενδεχόμενες ελλείψεις και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή σας με την καθοδήγηση ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, ώστε να καταναλώνετε τροφές με ενεργειακή πυκνότητα. Ο ειδικός θα σας συστήσει και καλής ποιότητας συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε και τι να προσέξετε.

Σελήνιο: Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι το σελήνιο μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του Graves και τη νόσο των ματιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή, αν και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν αποτελεί μόνο του αποτελεσματική θεραπεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σελήνιο γενικότερα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, οπότε παρ’ όλο που μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό από μόνο του, μπορεί να έχει οφέλη συνδυαστικά. Καλή πηγή του είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια.

L-καρνιτίνη: Είναι ένα αμινοξύ που βρίσκουμε στο ψάρι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά κι έχει φανεί ότι μπορεί να αποτρέψει την εισροή της θυρεοειδικής ορμόνης σε κάποια κύτταρα που βοηθούν σε συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, τρέμουλο, κόπωση. Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες επ’ αυτού, ωστόσο θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια από τα συμπτώματα.

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Ο σπασμένος λιναρόσπορος (προτιμήστε να τον σπάτε εσείς με το γουδί, για να μην οξειδώνεται), τα καρύδια, οι σπόροι chia αποτελούν καλές φυτικές πηγές, ενώ μπορείτε να τα λαμβάνετε κι από λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες, αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των βαρέων μετάλλων ειδικά στα μεγαλύτερα ψάρια. Αν λάβετε συμπλήρωμα ωμέγα-3, φροντίστε να πάρετε κάποιο που είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα.

Βότανα: Το όχι και τόσο γνωστό βότανο λυκόπους (bugleweed) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον υπερθυρεοειδισμό με πολλούς να αναφέρουν οφέλη. Άλλο ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί πολύ είναι και το μελισσόχορτο, συχνά σε συνδυασμό με το βότανο λυκόπους και με μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο. Συνήθως κυκλοφορεί σε κάψουλες ή υγρή μορφή και φαίνεται πως χαμηλώνει βελτιώνει τα συμπτώματα. Και πάλι, όμως, δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι αποτελούν επαρκή θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό. Καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό που να έχει γνώσεις στη βοτανική ιατρική.

Γλυκομαννάνη: Η γλυκομαννάνη είναι μια φυτική ίνα που κυκλοφορεί γενικά σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης. Σε μια μελέτη έχει φανεί ότι όσοι την κατανάλωναν, παρουσίασαν χαμηλότερες θυρεοειδικές ορμόνες, αν και δεν υπάρχουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε πόσο αποτελεσματική είναι από μόνη της.

Διατροφή: Αν και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή που ταιριάζει σε όλους και πάντα χρειάζεται εξατομίκευση, μια πολύ περιοριστική διατροφή σίγουρα δεν θα βοηθήσει. Οι ολόκληρες φυτικές τροφές και ιδιαίτερα τα σταυρανθή λαχανικά υποστηρίζουν την ορμονική υγεία και δρουν βοηθητικά στις περιπτώσεις ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς, ανταγωνιζόμενα το ιώδιο για πρόσληψη στον θυρεοειδή. Στην πραγματικότητα, όμως, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν μόνα τους να φέρουν αποτέλεσμα ή να αντικαταστήσουν την ιατρική προσέγγιση. Η αυξημένη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών πάντως σχετίζεται και με χαμηλότερους δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, οπότε αυξήστε το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, το κουνουπίδι, το bok choy κ.ο.κ. ούτως ή άλλως στη διατροφή σας. Επίσης, η ύπαρξη υπερθυρεοειδισμού σχετίζεται και με έλλειψη σιδήρου, γι’ αυτό προσθέστε φασόλια, φακές, σπανάκι, καρύδια, σπόρους, κινόα και μπόλικη βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα παραπάνω, για καλύτερη απορρόφηση.

Ιώδιο: Σε ασθενείς που αρνούνται να πάρουν φάρμακα και δεν θέλουν να κάνουν χειρουργείο ή θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, ο ειδικός ενδεχομένως να συστήσει δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο. Μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφύγετε τροφές πλούσιες σε ιώδιο όπως ιωδιούχο αλάτι, θαλασσινά, φύκια, γαλακτοκομικά, κρόκους αυγών. Άλλες τροφές που μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση σε κάποιους ανθρώπους είναι καφεϊνούχες που μπορεί να επιδεινώσουν την ανησυχία, ταχυκαρδίες κ.λπ. και οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, καθώς ακόμη κι αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του θυρεοειδούς. Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική έλλειψη ιωδίου από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, γι’ αυτό το κλειδί είναι η ισορροπία κι εδώ θα χρειαστεί η καθοδήγηση διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Αυτοάνοσα: Τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζονται όταν η υγεία του εντέρου μας δεν είναι καλή, όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση και όταν βιώσουμε κάτι που να πυροδοτήσει ένα τέτοιο νόσημα. Η μείωση του στρες στην καθημερινότητα, η υποστήριξη της υγείας του εντέρου, ο εντοπισμός και η θεραπεία «κρυφών» λοιμώξεων μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας να επανακτήσει τον έλεγχο. Να ξέρετε ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα και τα συμπτώματά τους μπορούν να ελεγχθούν σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και να αδρανήσουν, αρκεί να έχετε τη σωστή καθοδήγηση.

Μικροβίωμα εντέρου: Το μεγαλύτερο ποσοστό του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται στο έντερο και η συνολική μας υγεία συνδέεται πολύ στενά με αυτό. Για να υποστηρίξουμε, λοιπόν, την υγεία και την ισορροπία του, χρειάζεται να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και προβιοτικά. Όλα αυτά βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το κεφίρ, το τουρσί, το miso κ.ο.κ.

Επινεφρίδια: Η λειτουργία των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς σχετίζονται άμεσα και όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί δημιουργώντας άγχος και αϋπνία, η μείωση του στρες και η φροντίδα των επινεφριδίων μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Βάλτε στόχο τη δημιουργία μια ρουτίνας στον ύπνο που θα σας χαλαρώσει στο τέλος της ημέρας και θα ετοιμάσει τον οργανισμό σας για ύπνο, όπως π.χ. ένα ζεστό μπάνιο, ένα βιβλίο, διαλογισμός, διατάσεις… Δείτε περισσότερες φυσικές λύσεις για τον ύπνο εδώ.

Με τη σωστή ιατρική και διατροφική καθοδήγηση, τα αποτελέσματα είναι πάντα ελπιδοφόρα.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26279994/
https://academic.oup.com/jcem/article/86/8/3579/2848640
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18187431/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592837/

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button