Χορτοφαγική διατροφή: Γιατί να ακολουθήσετε την πρώτη διατροφή του ανθρώπου;
Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χορτοφαγική δίαιτα με την οποία ξεκίνησαν οι άνθρωποι των σπηλαίων να τρέφονται ξεχάστηκε επειδή τη θέση της πήρε η κρεατοφαγική διατροφή. Όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς έτρωγαν οι πρόγονοί μας: περισσότερο κρέας ή περισσότερα φυτά; Αυτά τα ερωτήματα έχουν προκαλέσει μια διαμάχη, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, για το ποια ήταν πραγματικά η παλαιολιθική διατροφή.
Έρευνες έγκριτων ανθρωπολόγων έχουν δείξει ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι ήταν χορτοφάγοι και μάλιστα ήταν γνωστοί ώς Paranthropus robustus, ένα είδος που εξαφανίστηκε από το οικουμενικό ανθρώπινο οικογενειακό δέντρο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό το είδος στηρίχθηκε περισσότερο σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα ενώ τα είδη που εξελίχθηκαν και έφτασαν μέχρι στον Homo Sapiens -που αρχίζει περίπου εκατό αιώνες χρόνια πριν- δεν τρέφονταν μόνον χορτοφαγικά.
Ποια ήταν η πρωτόγονη διατροφή;
Φαίνεται πάντως ότι η πρωτόγονη διατροφή δεν ήταν μια. Ο παλαιολιθικός άνθρωπος, ανάλογα με το που ζούσε είχε πολύ διαφορετική διατροφή. Για παράδειγμα, οι φυλές που ζούσαν στους πάγους έτρωγαν κυρίως ζωικά προϊόντα (μια ανάλυση στα οστά ανθρώπων του Νεάντερταλ έδειξε ότι τρέφονταν σαν την αρκτική αλεπού) ενώ αυτοί που ζούσαν στα τροπικά δάση έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα. Ακόμα και φυλές οι οποίες σήμερα ζουν δίπλα η μία με την άλλη μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στη διατροφή τους. Ωστόσο διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η παλαιότερη και πρώτη διατροφή του ανθρώπου ήταν βασισμένη περισσότερο στα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα μούρα και όχι στο κρέας για να επιβιώσει. Ο dr. T. Colin Campbell, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μελέτη της Κίνας», εξηγεί ότι στην πραγματικότητα, μόλις πρόσφατα (ιστορικά μιλώντας) αρχίσαμε να τρώμε κρέας, και ότι όταν το κρέας υπεισήλθε στη διατροφή μας μετά γίναμε αυτοί που είμαστε σήμερα. Η γέννηση της γεωργίας ξεκίνησε μόλις πριν περίπου 10.000 χρόνια σε μια εποχή που ήταν πια εύκολο να επιτηρείς ένα κοπάδι ζώων. Ο χρόνος διαμόρφωσε τις βασικές βιοχημικές λειτουργίες μας (τουλάχιστον δεκάδες εκατομμύρια χρόνια). Οι πρωτόγονοι άνθρωποι έτρωγαν όπως και οι μεγάλοι πίθηκοι, δηλαδή ακολουθούσαν μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης, με τρόφιμα που μπορούσαν να βρουν ή να πιάσουν με τα χέρια τους. Η κατανάλωση κρέατος πιθανότατα ξεκίνησε από τα αποφάγια που τα σαρκοφάγα άφηναν πίσω τους. Ωστόσο, το σώμα μας δεν προσαρμόστηκε ποτέ σε αυτό: οι κρεατοφάγοι έχουν υψηλότερη συχνότητα των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη και άλλα προβλήματα. Όταν σκοτώνουμε τα ζώα για να τα φάμε, καταλήγουμε να σκοτώνουμε τους εαυτούς μας επειδή η σάρκα τους, η οποία περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος, ποτέ δεν ήταν προορισμένα για τον άνθρωπο, που είναι κατά βάση φυτοφάγο ον.
Είμαστε γεννετικά προγραμματισμένοι για vegan διατροφή;
Τα σημερινά γονίδια του ανθρώπου ελάχιστα διαφέρουν από αυτά των παλαιολιθικών προγόνων, ορισμένοι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι γενετικά προγραμματισμένος να τρέφεται όπως ο πρόγονός του. Έτσι, η χορτοφαγική διατροφή είναι μια καλή επιλογή, αφού πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες (στεφανιαία νόσος, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία κλπ) οφείλονται στο γεγονός ότι υιοθετήσαμε μια διατροφή που δεν ταιριάζει στα γονίδιά μας.
Τι δεν έτρωγαν οι πρόγονοί μας
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ξέρουμε τι δεν έτρωγαν οι πρόγονοί μας. Δεν κατανάλωναν ζάχαρη, αλεύρι, φυτικά έλαια, αλάτι, ούτε τρανς λιπαρά. Ακόμη, δεν είχαν στο διαιτολόγιό τους επεξεργασμένες τροφές βασισμένες στη γλυκόζη και τα άλλα συνθετικά γλυκαντικά. Τέλος, ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν έβαζε στο στόμα του κανενός είδους συντηρητικά ή αντιβιοτικά τα οποία εισήγαγε η σύγχρονη βιομηχανία (είναι γνωστό ότι τα κτηνοτροφικά ζώα μεγαλώνουν με αντιβιοτικά και ορμόνες κάτι που τους δίνει μεγαλύτερο βάρος και πάχος).