Βιταμίνη Β6 και ορμονική ισορροπία
Μπορεί να μην είναι από τις πιο διαδεδομένες βιταμίνες, αλλά τη χρειαζόμαστε για ορμονική ισορροπία. Πώς, όμως, μας ωφελεί και σε τι ποσότητες; Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, το άγχος, το αίσθημα κόπωσης και η υπογονιμότητα ενδεχομένως να σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6, όπως αναφέρει και η φυσικοπαθολόγος με εξειδίκευση στη γυναικολογία, Dr. Jolene Brighten.
Τα υγιή επίπεδα της βιταμίνης Β6 είναι άκρως σημαντικά για την καλή υγεία, καθώς η βιταμίνη αυτή είναι μέρος πάνω από 100 χημικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών (όπως σεροτονίνης, η οποία υποστηρίζει την καλή διάθεση), είναι μέρος της παραγωγής αιμογλοβίνης (υπεύθυνη για την οξυγόνωση των οργάνων και των ιστών), είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών, όπως επίσης και για το ανοσοποιητικό. Αποτελεί, όμως, σημαντικό κομμάτι και στην ισορροπία των ορμονών μας.
Χωρίς τη βιταμίνη Β6 δυσκολεύει η παραγωγή προγεστερόνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς την προγεστερόνη αισθανόμαστε άγχος, έχουμε υπογονιμότητα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι έντονο. Αν δεν παράγουμε υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, τότε και πάλι το άγχος, η κούραση, αλλά και η τριχόπτωση μας χτυπούν την πόρτα.
Πώς μας ωφελεί ορμονικά η Β6
Αποτοξίνωση ήπατος: Το συκώτι είναι άκρως σημαντικό στον καθαρισμό οιστρογόνων από τον οργανισμό. Η βιταμίνη Β6, μαζί με τη βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία και είναι ένας από τους λόγους που πολλές γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν την οιστρογονική κυριαρχία με ένα καλής ποιότητας συμπλήρωμα βιταμινών Β. Ναι, το συκώτι μας κάνει καλή δουλειά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία για να την πραγματοποιήσει.
Οιστρογονική κυριαρχία: Ουσιαστικά είναι η ανισορροπία της αναλογίας οιστρογόνων σε σχέση με την προγεστερόνη, η οποία παρουσιάζεται υψηλή. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στην αύξηση της προγεστερόνης και τη μείωση των οιστρογόνων, κάτι που για πολλές γυναίκες είναι το καίριο σημείο για ορμονική ισορροπία.
Υγεία επινεφριδίων: Η βιταμίνη Β6 είναι επίσης σημαντική στη λειτουργία των επινεφριδίων, καθώς βοηθά στην παραγωγή επινεφριδιακών ορμονών. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν πρόβλημα με δυσλειτουργία του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια (HPA axis) με συμπτώματα εξάντληση, ευερεθιστότητα, κακή μνήμη και χαμηλή λίμπιντο. Η επάρκεια σε βιταμίνες Β φαίνεται να βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των επινεφριδίων, απαλύνοντας τα συμπτώματα.
Πόση βιταμίνη Β6 είναι αρκετή;
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα τοξικότητας μπορεί να προκύψουν σε όσους καταναλώνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή τουλάχιστον 1000mg καθημερινά. Σημειώστε ότι οι ηλικίες 19-50 χρειάζονται 1,3mg, οι άντρες άνω των 50 1,7mg και οι γυναίκες άνω των 50, 1,5mg. Όσες βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν, χρειάζονται 1,9mg. Το πιο συχνό σύμπτωμα της τοξικότητας είναι το αίσθημα μουδιάσματος και γαργαλητού σε χέρια και πόδια, γνωστό και ως νευροπάθεια, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί ναυτία, αταξία, ευαισθησία στο φως, ερεθισμοί στο δέρμα, καούρα.
Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Β6;
Αν και πολλές συσκευασμένες τροφές είναι ενισχυμένες με βιταμίνες Β, καλό θα ήταν να προτιμάτε φυσικές, ολόκληρες τροφές για να έχετε μια σωστή διατροφή. Τα ρεβίθια, το αβοκάντο, οι πατάτες, οι μπανάνες, το πλιγούρι είναι καλές πηγές και αν καταναλώνετε ζωικές πηγές, προτιμήστε ως συνοδευτικό (όχι κυρίως) μικρές ποσότητες γαλοπούλας ή στήθους κοτόπουλου, αντί για το μοσχάρι.
Προβλήματα απορρόφησης
Ένας επίσης συνηθισμένος λόγος έλλειψης Β6 είναι ότι μπορεί να μπλοκάρεται η απορρόφησή της, λόγω παθήσεων ή φαρμάκων που την αποτρέπουν από το να αξιοποιηθεί στο μέγιστο από τον οργανισμό. Τα αντισυλληπτικά είναι μια κοινή αιτία, ο αλκοολισμός, τα αυτοάνοσα που αφορούν το έντερο όπως η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νεφροπάθεια. Η βιταμίνη Β6 μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δράση κάποιων φαρμάκων, όπως αντιεπιληπτικών, φαρμάκων λεβοντόπας για το Πάρκινσον, βαρβιτουρικών, και φαρμάκων χημειοθεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα.
Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/217175/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6684167/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/#h1
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b6/art-20363468
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/#h1
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.